Insection: Το ελληνικό videogame στο Kickstarter

Insection: Το ελληνικό videogame στο Kickstarter

Μία ομάδα φανατικών gamers σχεδιάζει το δικό της βιντεοπαιχνίδι.

Πριν από ένα χρόνο και κάτι, μια ομάδα φίλων από την χώρα μας άρχισε να σχεδιάζει το Insection, ένα co-op first person shooter που ξεχωρίζει για τα sci-fi στοιχεία του. Μετά από δύο μήνες προσεκτικής ανάπτυξης, το παιχνίδι βρίσκεται πλέον στη φάση της pre-alpha. Η ομάδα που το αναπτύσσει, η Glasswing Studio, ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη μιας διπλής καμπάνιας στο Kickstarter και στο Steam Greenlight για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα για να το ολοκληρώσει.

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Κώστα Γιατίλη, project leader του Insection, και να μάθουμε περισσότερα για το παιχνίδι, την ομάδα πίσω από αυτό και την καμπάνια χρηματοδότησης στην πλατφόρμα του Kickstarter.


Ως Glasswing Studio, το Insection είναι το πρώτο σας παιχνίδι. Πείτε μας λίγα λόγια για την ομάδα σας.

Είμαστε μια ομάδα που έχουμε δουλέψει μαζί σε διάφορα projects. Είμαστε φίλοι χρόνια και παίζουμε online πολύ καιρό. Έχουμε δουλέψει μαζί σε παιχνίδια, διαφημιστικά, βίντεο κλιπ και αλλά, για πελάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δώστε μας λίγο το παρασκήνιο. Πως προέκυψε η ιδέα του Insection;

Το Insection είναι δημιούργημα δύο βασικών μελών της ομάδας. Κάποια στιγμή πριν από 1,5 χρόνο περίπου και αφού τελειώναμε ένα ακόμα project FPS σκεφτήκαμε πώς πρέπει να είναι ένα παιχνίδι FPS για εμάς και την παρέα μας. Μέσα από τη συζήτηση καταλήξαμε στο Insection: sci-fi, co-op fps με objectives, έξυπνη AI και διάφορα gameplay modes.

Διαβάστε: Κάνε το όνειρό σου πράξη με το Kickstarter

Σίγουρα στην όλη διαδικασία θα είχατε κάποια παιχνίδια από το παρελθόν που λειτούργησαν ως ερεθίσματα. Ποια είναι αυτά;

Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Παίζαμε διάφορα παιχνίδια όπως είπα πιο πάνω. Μερικά από αυτά αποτελούν έμπνευση για το Insection. Τα πιο βασικά από αυτά είναι το Left 4 Dead και το Borderlands, με κάποιες επιρροές από το Call of Duty.

Τα ελληνικά projects στο Kickstarter είναι ελάχιστα, πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε σε videogames. Γιατί αποφασίσατε να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη του crowdfunding αντί να κυνηγήσετε μια άλλης μορφής χρηματοδότηση; Γιατί το Kickstarter;

Στην Ελλάδα αυτή την εποχή έχει χαθεί η ελπίδα. Επομένως είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν χρήματα για κάτι διαφορετικό. Το Kickstarter είναι μια πλατφόρμα που ουσιαστικά μας δίνει τη δυνατότητα να βρούμε στήριξη από αλλού, ουσιαστικά από τους ίδιους τους gamers.

Στη σελίδα της καμπάνιας βλέπω πως έχετε κάνει μια κατανομή των δαπανών. Πόσο σημαντική πιστεύετε πως είναι η διαφάνεια σε τέτοιου είδους projects;

Η διαφάνεια είναι σημαντική. Ακόμα και ένα συγκριτικά μικρό project όπως το δικό μας έχει πολλά έξοδα. Αν δεν εξηγήσεις πώς κατανέμονται αυτά τα χρήματα ο κόσμος θα φανεί δύσπιστος, κυρίως γιατί άλλα project υπόσχονται πάρα πολλά για πολύ λίγα.

Τι προετοιμασία υπήρξε από την πλευρά σας προτού δημιουργήσετε την καμπάνια; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ανάπτυξη του Insection;

Είχαμε αφιερώσει ένα χρόνο στη συγκέντρωση υλικού και στη μορφοποίηση της τελικής ιδέας και έχουμε αφιερώσει τους δύο τελευταίους μήνες στη δημιουργία playable prototype του παιχνιδιού και στη δημιουργία του υλικού για την καμπάνια του Kickstarter.

Αυτήν τη στιγμή έχουμε μια playable version του παιχνιδιού για εσωτερική χρήση και δοκιμές. Το πλάνο μας είναι να έχουμε μια έκδοση για περιορισμένο κοινό στα τέλη Σεπτέμβρη.

Ποιες είναι οι δυσκολίες τις οποίες κληθήκατε να ξεπεράσετε κατά τη διάρκεια της καμπάνιας μέχρι σήμερα; Συναντήσατε κάτι που δεν το περιμένατε;

Συναντήσαμε αρκετές δυσκολίες. Οι βασικές έχουν να κάνουν με την επικοινωνία με το κοινό. Το αποτέλεσμα, φυσικά, είναι πως δοκιμάσαμε και αλλάξαμε αρκετές φορές το που «ρίχνουμε το βάρος» όταν εξηγούμε το παιχνίδι, ώστε να είναι πιο κατανοητό το τι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε.

Διαβάστε: Leap Motion: Μια μικροσκοπική κατασκευή, μια τεράστια ιδέα

Η είσοδος στη βιομηχανία των videogames δεν είναι κάτι που γίνεται εύκολα. Τι πιστεύετε πως χρειάζεται ένα indie studio για να ανταπεξέλθει απέναντι στις μεγάλες εταιρείες;

Πρέπει να έχεις μια καλή ιδέα, τις ικανότητες για να την φέρεις στο κοινό με επιτυχία, και θέληση να τα καταφέρεις. Νομίζω πρέπει επίσης να μπορείς να δεχτείς την κριτική του άλλου και να δεις σε ποιο σημείο και αν μπορείς να την χρησιμοποιήσεις για να βελτιωθείς.

Πως φαντάζεστε το Insection σε μερικά χρόνια από σήμερα; Ποιο είναι το όραμα σας;

Το όραμα μας για το Insection είναι να γίνει ένα παιχνίδι με φανατικό κοινό που θα περνά αμέτρητες ώρες σκοτώνοντας bugs και περνώντας αποστολές.

Τι θα λέγατε μέσα σε 140 χαρακτήρες ή λιγότερους για να πείσετε κάποιον να χρηματοδοτήσει το Insection;

Είμαστε μια παρέα που φτιάχνει και παίζει παιχνίδια μαζί χρόνια, προσπαθούμε να φτιάξουμε το ιδανικό co-op FPS.

1/6

Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της καμπάνιας στο Kickstarter, η ομάδα του Insection αποφάσισε να προχωρήσει στη διακοπή της. Αυτό όμως δε σημαίνει πως παύει και η εξέλιξη του ίδιου του παιχνιδιού. Η Glasswing Studio θα συνεχίσει να το αναπτύσσει και σκοπεύει μελλονικά να επιστρέψει στο Kickstarter με μία νέα καμπάνια, έχοντας πλέον να δείξει περισσότερα πράγματα στους fans του.

Срочно и круглосуточно оформляйте все займы только здесь. У вас не попросят дополнительных документов и справок.