Interamerican: Επενδύοντας σε ένα βιώσιµο µέλλον

Interamerican: Επενδύοντας σε ένα βιώσιµο µέλλον
«Ο δρόµος προς τη Βιώσιµη Ανάπτυξη περνά µέσα από πρωτοβουλίες που απαντούν στις προκλήσεις για το περιβάλλον και την κοινωνία».

Από τη Χρύσα Ελευθερίου, Sustainability and Stakeholders Relations Leader

Σε µια περίοδο συνεχών προκλήσεων και σηµαντικών αλλαγών, η Interamerican συνεχίζει να συνδράµει σηµαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας και να δηµιουργεί αξία προς όλα τα ενδιαφερόµενα µέρη, µέσα από την απρόσκοπτη ανταπόκριση στις ολοένα αυξανόµενες ανάγκες τόσο του κοινωνικού συνόλου όσο και του περιβάλλοντος.

Μέσα από την υιοθέτηση µιας νέας προσέγγισης, όπου τα ενδιαφερόµενα µέρη της εταιρείας βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε πεδίου αλληλεπίδρασης του οργανισµού, η εταιρεία αξιοποιεί τις αναδυόµενες επιχειρηµατικές ευκαιρίες µέσω της ενσωµάτωσης παραγόντων ESG στη στρατηγική και στις δραστηριότητες του Οµίλου.

Η πορεία προς την «πράσινη» µετάβαση

Ο ρόλος της Interamerican στον περιορισµό της κλιµατικής κρίσης είναι διττός: αφενός να απορροφά, µέσω των αντίστοιχων ασφαλιστικών προϊόντων, τις ζηµιές που προκαλούνται από ακραία κλιµατικά φαινόµενα και αφετέρου να συµβάλλει στην ενίσχυση των κλιµατικών πολιτικών µέσω της προσεκτικής επιλογής των επενδύσεών της. Στοχεύοντας στην αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής και την επίτευξη κλιµατικής ουδετερότητας έως το 2050, η Interamerican αναλαµβάνει εδώ και χρόνια σηµαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε προϊοντικό επίπεδο, ήδη από το 2010 διαθέτει δύο «πράσινες» προϊοντικές γραµµές, την ασφάλιση της περιβαλλοντικής ευθύνης «Green line» και την ασφάλιση των επενδύσεων σε ανανεώσιµες πηγές ενέργειας «Energy line», ενώ το 2022 η εταιρεία εισήγαγε, µέσω της Anytime, το πρώτο «πράσινο» συµβόλαιο ασφάλισης αυτοκινήτου στην Ελλάδα.

Στον τοµέα της παροχής υπηρεσιών οδικής βοήθειας, η µεγάλη στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήµατα οδήγησε την εταιρεία σε µια ακόµη πρωτοποριακή κίνηση: να εντάξει στον στόλο της οδικής βοήθειας και ηλεκτρικά ποδήλατα για την αµεσότερη και λιγότερο επιβαρυντική για το περιβάλλον παροχή υπηρεσιών οδικής βοήθειας στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα, δόθηκε ιδιαίτερη σηµασία στην εκπαίδευση των επαγγελµατιών οδηγών για τη διαχείριση περιστατικών µε ηλεκτροκίνητα οχήµατα, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζοµένων, των πελατών και του οχήµατος. Παράλληλα, στην προσπάθεια µείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος, η Interamerican υιοθετεί πρακτικές µείωσης των εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα, διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης, καθώς επίσης και βιώσιµης διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Βιώσιµο µοντέλο διακυβέρνησης

Το 2022 η βιωσιµότητα εντάχθηκε στρατηγικά στο οργανόγραµµα της Interamerican, µε τη σύσταση Επιτροπής Βιώσιµης Ανάπτυξης και Οµάδας Εργασίας για θέµατα Βιώσιµης Ανάπτυξης, µε τη συµµετοχή στελεχών από διάφορα τµήµατα της εταιρείας, η οποία συντονίζεται από την Επικεφαλής Βιωσιµότητας και Σχέσεων µε τα Ενδιαφερόµενα Μέρη για την υποστήριξη της διοίκησης στην εφαρµογή της στρατηγικής και τον συντονισµό όλων των σχετικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, σχεδιάστηκε το λειτουργικό µοντέλο και η διακυβέρνηση της βιώσιµης ανάπτυξης διασφαλίζοντας την ορθή διαδικασία εφαρµογής της µέσα στην εταιρεία.

Κουλτούρα συµπερίληψης, ίσων ευκαιριών και κοινωνικής ευηµερίας

Η καλλιέργεια κουλτούρας συµπερίληψης, ίσων ευκαιριών και αλληλεγγύης, η ανάπτυξη, η υγεία και ασφάλεια των εργαζοµένων της Interamerican αποτελούν σταθερή προτεραιότητα και γι’ αυτό εφαρµόζονται προγράµµατα και υιοθετούνται πολιτικές για τη διασφάλιση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος που προάγει την ευηµερία των εργαζοµένων. Το 2021 ολοκληρώθηκε µε επιτυχία ο οργανωσιακός µετασχηµατισµός της Interamerican. Υιοθετήθηκε ένα νέο σύγχρονο µοντέλο εργασίας, το οποίο δίνει ιδιαίτερη έµφαση στην ανάπτυξη και την ενδυνάµωση των ανθρώπων της εταιρείας, καθώς και στον οµαδικό τρόπο εργασίας, µε λιγότερες ιεραρχικές βαθµίδες. Παράλληλα προσφέρεται σε κάθε εργαζόµενο η ελευθερία να εργαστεί εξ αποστάσεως ή µε φυσική παρουσία (υβριδικό µοντέλο εργασίας).

Δηµιουργία αξίας στην Κοινωνία

Αναγνωρίζοντας τη σηµασία της υπεύθυνης διαχείρισης των επενδύσεων, η Interamerican έχει ενσωµατώσει περιβαλλοντικά, κοινωνικά και κριτήρια διακυβέρνησης στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, δίνοντας προτεραιότητα σε επενδύσεις που επιδρούν θετικά στο περιβάλλον, την οικονοµία και την κοινωνία. Στον τοµέα της κοινωνικής συνεισφοράς, η εταιρεία εφαρµόζει συστηµατικά ένα πρόγραµµα εταιρικής υπευθυνότητας σε συνεργασία µε φορείς και προγράµµατα που υποστηρίζουν συνανθρώπους µας σε ανάγκη.

Αντί επιλόγου

Ο ασφαλιστικός κλάδος επηρεάζεται από την κλιµατική κρίση, τις νέες κανονιστικές ρυθµίσεις, το διαρκώς µεταβαλλόµενο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον και τη θεαµατική τεχνολογική ανάπτυξη. Οι εξελίξεις αυτές επιφέρουν σηµαντικές αλλαγές στη λειτουργία της Interamerican σε επίπεδο διακυβέρνησης, σχεδιασµού και διανοµής ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, λήψης αποφάσεων, διαχείρισης ρίσκου και φυσικά στις πρακτικές που εφαρµόζονται για τη διαχείριση του σηµαντικότερου κεφαλαίου της εταιρείας που είναι οι άνθρωποί της.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα και περιλαμβάνει τη λίστα με τις πιο Αξιοθαύμαστες Εταιρείες στην Ελλάδα.

**Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο