Investors Roundtable: Αναζητώντας καταφύγιο και βλέποντας θετικές προοπτικές

Investors Roundtable: Αναζητώντας καταφύγιο και βλέποντας θετικές προοπτικές
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η πτώση στις τιμές των μετοχών έχουν πλήξει τους επενδυτές. Αλλά οι ειδικοί παραμένουν απτόητοι. Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύουν ότι ένα δύσκολο 2022 θα μπορούσε να καλλιεργήσει το έδαφος για καλύτερες αποδόσεις από το 2023 και μετά.

Από την Anne Sraders, συντονιστής: Mat Heimer

*Οι συμμετέχοντες στο πάνελ μας (από αριστερά): Josh Brown, Ritholtz Wealth Management· Georgia Lee Hussey, Modernist Financial.

Οι τελευταιοι 12 μηνες είχαν ορισμένα σχετικά ζοφερά ορόσημα, π.χ. τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών και την πρώτη πραγματικά επίπονη bear market από τη Μεγάλη Ύφεση. Αυτός ο συνδυασμός κακών ειδήσεων θέτει δύο προκλήσεις για τους επαγγελματίες των επενδύσεων: Πρέπει να καταλάβουν πού θα βρουν θετικές αποδόσεις και να μιλήσουν στους πελάτες τους και να τους ενθαρρύνουν. Καμία από αυτές τις προοπτικές δεν πτόησε τους ειδικούς μας. Πράγματι, είχαν την άποψη ότι ένα κακό 2022 θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για ένα καλύτερο 2023: για τις μετοχές, την κοινωνία και την ψυχή μας. Μαζί μας στο φετινό πάνελ ήταν ο Josh Brown, διευθύνων σύμβουλος της Ritholtz Wealth Management, η Georgia Lee Hussey, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Modernist Financial και η Savita Subramanian, επικεφαλής μετοχικής και ποσοτικής στρατηγικής στις ΗΠΑ, καθώς και επικεφαλής παγκόσμιας έρευνας ESG στην Bank of America Merrill Lynch. Ακολουθούν επεξεργασμένα αποσπάσματα από τη συνομιλία.

Savita Subramanian, Bank of America Merrill Lynch·
Savita Subramanian, Bank of America Merrill Lynch·

FORTUNE: Οι αγορές τελούν σε παρατεταμένη bear market και κανένας από εμάς δεν έχει αντιμετωπίσει τόσο υψηλό πληθωρισμό. Το είχατε προβλέψει και οι τρεις σας;

SAVITA SUBRAMANIAN: Είμαστε αντιμέτωποι με μια αρκετά bearish προοπτική. Ο πληθωρισμός έφτασε σε πρωτόγνωρα επίπεδα και επιπλέον η σχέση μεταξύ των πολλαπλασίων (PE) και του πληθωρισμού ήταν τελείως εκτός λογικής. Είχαμε δείκτες τιμής προς κέρδη σε εταιρείες του S&P 500 πάνω από 20 ενώ ο ΔΤΚ ήταν περίπου 9%. Αυτό ήταν στρέβλωση. Θύμισε επίσης το 1999-2000. Ήταν το ίδιο συναίσθημα: Οι μετοχές ανάπτυξης σημείωναν τεράστια αύξηση. Αυτές οι εταιρείες δεν έχουν απαραίτητα ισχυρά κέρδη, αλλά υπόσχονται φανταστική ανάπτυξη. Και αυτό ήταν φοβερό σε ένα περιβάλλον πολύ χαμηλών επιτοκίων. Αλλά, καθώς το κόστος του κεφαλαίου αυξάνεται, η κατάσταση αλλάζει.

GEORGIA LEE HUSSEY: Λέω στον κόσμο ότι οι κύκλοι της αγοράς διαρκούν από επτά έως δέκα χρόνια. Και το  ένστικτό μου λέει: Κάποια στιγμή θα έχουμε κάποιο είδος διόρθωσης. Συνεργαζόμαστε με πελάτες παίρνοντας επενδυτικές θέσεις σε ομόλογα, παίρνοντας επενδυτικές θέσεις σε αγορές δανείων, ειδικά για ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, έτσι ώστε να έχουν πολλές επιλογές όταν η αγορά αρχίσει να διορθώνει ή, το πιο σημαντικό, όταν η ύφεση επηρεάσει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Υπάρχει πολλή προετοιμασία για να είναι σε θέση όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να αξιοποιήσουν τη στιγμή.

JOSH BROWN: Το μοντέλο μας έχει σχεδιαστεί για να αντιδρά γρήγορα όταν γίνεται στατιστικά σαφές ότι δεν βρισκόμαστε πλέον σε bull market. Έτσι, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, δεν είχαμε καμία επένδυση στον Nasdaq. Και στα τέλη Απριλίου, δεν είχαμε καμία επένδυση στον S&P 500. Αυτό αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των πελατών, που βλέπουν τα χαμηλότερα υψηλά και τα χαμηλότερα χαμηλά των μετοχών, ενώ μας δίνει τη δυνατότητα να αγοράσουμε ξανά αργότερα. Με μια μεγάλη προειδοποίηση: Δεν θα περιμένουμε την αγορά να πιάσει πάτο – πιθανότατα θα είμαστε μακριά από τα χαμηλά όταν ενεργοποιηθεί αυτό το σήμα. Έτσι λειτουργεί η τεχνική ανάλυση.

HUSSEY: Η λήψη αποφάσεων υπό καθεστώς συναισθηματικής φόρτισης μπορεί να λειτουργήσει υπέρ μας ή να λειτουργήσει εναντίον μας. Πολλές από τις εργασίες που κάνουμε είναι προληπτικές: Ρωτάμε τους πελάτες, «τι θέλετε να σας πω όταν πέσει η αγορά;». Το γράφουμε κυριολεκτικά σε χαρτί και στη συνέχεια ανακτούμε το αρχείο για να τους υπενθυμίσουμε τι έλεγαν ότι ήθελαν να κάνουν όταν ήταν πιο «νηφάλιοι» και σταθεροί στην κρίση τους.

BROWN: Νομίζω ότι αυτό είναι μια πολύ εύστοχη παρατήρηση. Έχουμε κάποιον πελάτη που λέει, «Εντάξει, ξεφορτωθείτε αυτή την επένδυση». «Έχετε ένα χαρτοφυλάκιο εκατομμυρίων δολαρίων, το 70% του σε μετοχές, να το πουλήσετε τώρα;» «Ναι». «Εντάξει, ας ξαναδούμε το οικονομικό σας σχέδιο που δημιουργήσαμε. Πείτε μου ποια από αυτά τα πράγματα δεν θέλετε πλέον να κάνετε.  Να βγάλουμε εκτός λίστας το κολέγιο; Το σκάφος δεν σκοπεύετε να το αγοράσετε πλέον;». Απλώς αρχίζουμε να διαγράφουμε στοιχεία από τη λίστα.

FORTUNE: Ποιες είναι μερικές από τις χρήσιμες προσαρμογές που κάνουν οι πελάτες καθώς συνεχίζουν να διατηρούν τις επενδύσεις τους;

SUBRAMANIAN: Οι μετοχές που διανέμουν μερίσματα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους προστασίας σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον. Αν κοιτάξετε τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες, τείνουν να αυξάνουν τα κέρδη τους σε περιόδους πληθωρισμού. Τα κέρδη είναι ονομαστικά. Και οι χρηματοοικονομικές εταιρείες εξακολουθούν να είναι σχετικά φθηνές. Ο ενεργειακός τομέας προσφέρει, σε ό,τι αφορά τις ελεύθερες ταμειακές ροές, υψηλότερη απόδοση κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες από τους τίτλους του αμερικανικού δημοσίου που προστατεύονται από τον πληθωρισμό. Το spread είναι τεράστιο. Η ενέργεια είναι ένας δύσκολος τομέας. Αλλά αυτές οι εταιρείες πήραν το μήνυμα: Συνειδητοποιούν ότι αντικαθίστανται από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην πράσινη, καθαρή, ανανεώσιμη ενέργεια και έχουν στραφεί στο να γίνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

FORTUNE: Georgia, λες στους πελάτες σου ότι, αν είναι αισιόδοξοι, τα πάντα είναι προς πώληση — αλλά ειδικά οι εταιρείες ESG, σωστά;

HUSSEY: Ναι, έχουμε πελάτες που βρίσκονταν σε ένα παγκοσμίως καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, με όλα τα θετικά, αλλά ήθελαν να επενδύσουν σε εταιρείες ESG τελικά. Και είχα θέσει ειδοποιήσεις στο πρόγραμμα που χρησιμοποιώ για χρόνια, οπότε, όταν ήρθε η ύφεση, ήμασταν έτοιμοι να προχωρήσουμε. Και παίρνουμε έκπτωση 20% σε αυτή την ανακατανομή. Άρα, αυτό ήταν ικανοποιητικό.

BROWN: Διαπιστώνεις ότι οι πελάτες σου είναι πιο πιθανό να παραμείνουν σε ένα χαρτοφυλάκιο που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες τους;

HUSSEY: Αυτό που βλέπω είναι ότι όταν είναι πολύ προσγειωμένοι στο οικονομικό τους σχέδιο και όταν είναι πολύ αφοσιωμένοι στις αξίες των επενδύσεών τους, το επενδυτικό κομμάτι γίνεται η κινητήρια δύναμη, και όχι η πορεία. Το θέμα είναι: Πώς φτάνουμε στον προορισμό μας;

SUBRAMANIAN: Το έχουμε δει αυτό στη Merrill Lynch – έχουμε αυτήν την αναπτυσσόμενη ομάδα όχι μόνο millennials ή Gen Zers, αλλά μια μεγαλύτερη ομάδα γυναικών επενδυτών υψηλής καθαρής αξίας ή ανθρώπων που απλώς θέλουν να διαθέσουν κεφάλαια σύμφωνα με τις αξίες τους.

Θα έλεγα ότι πριν από μερικά χρόνια, αυτό εκδηλωνόταν ως πρότυπο αποκλεισμού: «Δεν πρόκειται να επενδύσω σε ορυκτά καύσιμα» ή «Δεν πρόκειται να επενδύσω σε εταιρείες που κάνουν έργα έρευνας πάνω σε βλαστοκύτταρα». Τώρα βλέπουμε πραγματικά να αίρονται πολλοί από αυτούς τους αποκλεισμούς. Και αρχίζουμε να βλέπουμε μεμονωμένους επενδυτές να το προσεγγίζουν αυτό πιο ολιστικά και να σκέφτονται: Αυτή είναι μια εταιρεία που μπορεί να μη φαίνεται δελεαστική αυτήν τη στιγμή. Μήπως, όμως, είναι σε τροχιά βελτίωσης;

BROWN: Θα είμαι λίγο πολιτικά «μη ορθός». Ο ενεργειακός τομέας αυξήθηκε κατά 65% φέτος. Κάθε άλλος τομέας έχει πτώση. Και έχω δει πολλούς πελάτες που ενδιαφέρθηκαν με μισή καρδιά για εταιρείες ESG ή ενδιαφέρθηκαν επειδή ο εγγονός τους τους ανάγκασε να το κάνουν, λέγοντας στον εαυτό τους, «Γιατί δεν έχω περισσότερη έκθεση στη Chevron;».

Πράγμα που δεν σημαίνει ότι το ESG είναι νεκρό. Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι κερδίζουν αναγνωσιμότητα με το να γράφουν τέτοιους τίτλους. Αλλά ίσως είναι κάτι τόσο απλό όπως: Ας δούμε το ESG σε ένα φάσμα, αντί να λέμε «Αυτή η εταιρεία είναι κακή, αυτή η εταιρεία είναι καλή». Και μετά σκεφτόμαστε, «Εντάξει, θέλω όντως έκθεση σε ενέργεια: δεν θα αγοράσω την εταιρεία που καίει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου. Θα αγοράσω την εταιρεία που κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις Ε&Α για να μην καίει φυσικό αέριο». Νομίζω ότι προς τα εκεί πηγαίνει η τάση.

HUSSEY: Υπάρχει κάτι ριζοσπαστικό στο να επενδύεις σε εταιρείες που δεν κινούνται προς την κατεύθυνση που θέλεις και στη συνέχεια να χρησιμοποιείς τη δύναμη των μετόχων για να πεις, «Πρέπει να κινηθείς προς αυτήν την κατεύθυνση». Ένα παράδειγμα που προσφέρω στους πελάτες είναι οι Αδελφές του Αγίου Φραγκίσκου της Φιλαδέλφειας: Αγόρασαν μετοχές της Goldman Sachs για να υποβάλουν μια επιστολή που θα έπρεπε να διαβαστεί στην επόμενη δημόσια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, εξηγώντας τα ζητήματά τους με τις κοινωνικές επιπτώσεις του τρόπου λήψεως των αποφάσεων της Goldman. Και όταν η Goldman Sachs δεν απάντησε, έβγαλαν ένα δελτίο Τύπου λέγοντας: «Δεν απαντήσατε στην επιστολή της αδελφής Nora Nash».

BROWN: Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι με την επένδυση σε εταιρείες ESG, πριν το ESG αποκτήσει μια ετικέτα, πριν αποκτήσει όνομα, υπήρχαν εταιρείες που νοιάζονταν πολύ για τον αντίκτυπό τους και την κοινότητα που υπηρετούν και σκέφτονταν τους εργαζόμενους ως ενδιαφερόμενα μέρη. Και το καλύτερο παράδειγμα θα ήταν η Hershey. Όταν πάτε στο πάρκο Hershey, μετά τα τρενάκια, αφιερώστε πέντε λεπτά για να πάτε στο μουσείο. Και αυτό που θα δείτε είναι ένας αιώνας χορηγιών σε δημόσια έργα στην πόλη και υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης από αυτά που θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά οι κάτοικοι της πόλης, και επιχορηγήσεις σε αθλητικούς συλλόγους γυναικών. Και η Hershey δεν έγινε λιγότερο επιτυχημένη τελικά ως αποτέλεσμα.

FORTUNE: Αυτό αφορά το S στο ESG, την κοινωνική πλευρά.

SUBRAMANIAN: Βρισκόμαστε στην πιο σφιχτή αγορά εργασίας που υπήρξε ποτέ. Θέλουμε να έχουμε ικανοποιημένους, χαρούμενους υπαλλήλους που παραμένουν στις εργασίες τους. Βρήκαμε στην έρευνά μας ότι, αν δούμε τις κατατάξεις της Glassdoor και κοιτάξουμε εταιρείες με υψηλή εργασιακή ικανοποίηση, δεν είναι απαραίτητα οι εταιρείες όπου οι εργαζόμενοι αμείβονται περισσότερο. Δεν είναι οι εταιρείες όπου οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι έχουν την καλύτερη εξέλιξη για σταδιοδρομία. Αυτές είναι εταιρείες όπου οι εργαζόμενοι κατατάσσουν την εταιρική κουλτούρα ως ισχυρό χαρτί της εταιρείας τους.

BROWN: Όταν βρίσκεις κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα δικά σου συναισθήματα, τι κάνεις; Μπορεί να είσαι εξοικειωμένος με τους Dimson, Staunton και Marsh στο London Business School: Εξέτασαν τις μεγαλύτερες αποδόσεις κάθε κλάδου. Στα 1900, ο καπνός ήταν αήττητος. Οι αμερικανικές καπνοβιομηχανίες έχουν μια απόδοση εξήμισι εκατομμυρίων τοις εκατό, αν μπορείτε να το αντιληφθείτε. Έτσι, υπάρχουν στιγμές που πρέπει να πεις, «Πιστεύω ότι αυτή η προσέγγιση ESG στις επενδύσεις είναι σωστή. Ωστόσο, είμαι πρόθυμος να δεχτώ ότι, εάν οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών διπλασιαστούν σε ένα χρόνο και έχω πενιχρά κέρδη ή δεν έχω στάθμιση, τότε είμαι έτοιμος να εξηγήσω στους πελάτες μου γιατί έπρεπε απλώς να εγκαταλείψουμε αυτή την τακτική».

HUSSEY: Υπάρχει μια ερώτηση που κάνω στους πελάτες και θα κάνω και στη δική μας συνομιλία, η οποία είναι: «Τι στο καλό είναι αρκετό;»

BROWN: Είμαι από το Λονγκ Άιλαντ. Άρα δεν υπάρχει η έννοια του «αρκετό».

HUSSEY: Σωστά. Αλλά χρειάζεστε πραγματικά να κερδίσετε το επόμενό σας εκατομμύριο;

BROWN: Είχαμε αυτήν τη συζήτηση στα κρυπτονομίσματα πέρυσι: Είναι ο στόχος σας εδώ να αγοράσετε μια Lamborghini; Είναι ο τζόγος; Είναι η αναψυχή; Για τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα, η επένδυση σε αυτό το περιουσιακό στοιχείο σχεδόν καθορίζει την ταυτότητά τους.

HUSSEY: Ναι, κάποια πράγματα ξεπερνούν την επενδυτική μας φιλοσοφία.

BROWN: Αλλά ας μη σπαταλήσουμε 20 λεπτά στα κρυπτονομίσματα.

FORTUNE: Σίγουρα όχι. Αλλά ας θίξουμε το θέμα των περιουσιακών στοιχείων που δεν είναι μετοχές: Για πολύ καιρό, επικαλούμαστε το ακρωνύμιο TINA (There Is No Alternative) – δεν υπάρχει εναλλακτική για τις μετοχές. Όταν τα επιτόκια ήταν τόσο χαμηλά, δεν υπήρχε πραγματικά άλλο περιουσιακό στοιχείο με αξιόπιστη απόδοση για τα περισσότερα χαρτοφυλάκια. Με υψηλότερα επιτόκια, όμως, είναι μια διαφορετική συζήτηση.

BROWN: Υπάρχει αυτή η παρανόηση από την πλευρά των επενδυτών ότι όταν οι αγορές πέφτουν, δεν σημειώνουν καμία πρόοδο. Και στην πραγματικότητα είναι το αντίθετο.Τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους, αναμφισβήτητα, έχουμε εργαστεί πιο σκληρά από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία 20 χρόνια. Ο δείκτης των 10ετών ομολόγων μειώθηκε κατά 18% μέχρι τον Νοέμβριο, που είναι κυριολεκτικά μια επιστροφή στο 1788, το οποίο δεν έζησα φυσικά, αλλά μπορώ να φανταστώ ότι ήταν αρκετά δύσκολο. Ο συνολικός δείκτης Barclays έχει πτώση 17% τους τελευταίους 27 μήνες. Είναι η πιο παρατεταμένη και μεγαλύτερη μείωση στην ιστορία της αγοράς ομολόγων των ΗΠΑ.

Και πάλι, όλοι έχουν υποστεί κάποιο πλήγμα φέτος. Ο S&P υποχωρεί 20%. Και όταν κοιτάξουμε ένα χαρτοφυλάκιο 60/40, είναι πολύ δύσκολο να βρούμε μια εποχή όπου τα πράγματα ήταν χειρότερα.

Αλλά από εκεί προέρχονται οι μελλοντικές αποδόσεις. Εν ολίγοις, είναι σχεδόν αδύνατο να μην πετύχετε εάν αυτό είναι το σημείο εκκίνησής σας. Δεν πρόκειται να είναι το σημείο εκκίνησης για ολόκληρο το χαρτοφυλάκιό σας, αλλά για νέους επενδυτές, για νέα χρήματα, έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο.

SUBRAMANIAN: Στην αρχή αυτού του έτους, το μακροπρόθεσμο πλαίσιο αποτίμησης μάς έλεγε ότι οι αποδόσεις θα ήταν αρνητικές κάθε χρόνο τα επόμενα 10 χρόνια. Μετά το ταρακούνημα  που είδαμε, μετά τη δουλειά που έκανε ο Powell, αφού περάσαμε από μια πτωτική αγορά, το ίδιο μοντέλο μας λέει ότι οι αποδόσεις τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, πάνω κάτω. Αν προσθέσουμε ακόμα ένα 2% έως 3%, μερισματική απόδοση, αυτό είναι μια αρκετά υγιής απόδοση από τις μετοχές.

Στη συνέχεια, όταν κοιτάξουμε τα ομόλογα, αντί να λαμβάνετε μηδέν απόδοση στα μετρητά σας, μπορείτε να τα μεταφέρετε σε ένα τρίμηνο ομόλογο ή σε ένα διετές ομόλογο. Αν ψάχνετε για απόδοση και μπορείτε να αναλάβετε λίγο ρίσκο, οι αγορές δανείων αρχίζουν να φαίνονται πραγματικά ελκυστικές.

Μία από τις απλούστερες στρατηγικές που βρήκαμε στην έρευνά μας −και το λέω στους γονείς μου, το λέω στους φίλους μου, το λέω σε οποιονδήποτε θα ακούσει− είναι ότι αν παρακολουθείτε τις μερισματικές αποδόσεις και έχετε μετοχές σε εταιρείες του Russell 1000, του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, και αγοράσετε όχι αυτές με το υψηλότερο μέρισμα αλλά εκείνες που κατατάσσονται στο δεύτερο υψηλότερο είκοσι τοις εκατό, θα είχατε καλύτερη απόδοση από τον S&P 500 σε βάση συνολικής απόδοσης. Και θα είχατε καλύτερη απόδοση από κάθε άλλον στην αγορά: τις υπερτιμημένες μετοχές, τις μετοχές με μη μερισματικές αποδόσεις, τις μετοχές με μηδενικές αποδόσεις, τις μετοχές με υπερυψηλές μερισματικές αποδόσεις. Και όλα αυτά με σταθερή λελογισμένη στρατηγική.

BROWN: Αυτό δεν θα είναι τόσο διασκεδαστικό όσο οι μετοχές meme. Αυτό είναι το πρόβλημα.

HUSSEY: Λέμε στους πελάτες ότι η επένδυση πρέπει να είναι βαρετή! Εάν είστε πολύ ενθουσιασμένοι, μάλλον κάτι κάνετε λάθος.

Η αύξηση των επιτοκίων επιβραδύνει τις πωλήσεις ακινήτων. Δόξα τω Θεώ, ειλικρινά, γιατί υπάρχουν συστημικά ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί από αυτή την απίστευτη ακμάζουσα αγορά ακινήτων, και δημιουργούν προβλήματα αστέγων στις ανατολικές και δυτικές ακτές. Και έτσι, επειδή μπορώ να επιβραδύνω τους επενδυτικούς ρυθμούς, εκτιμώ αυτόν τον κύκλο. Αυτήν τη στιγμή επικρατεί χειμώνας. Απλώς λέω στον κόσμο: Ο χειμώνας είναι καλός.

BROWN: Όταν τα πάντα είναι ανοδικά, δεν σκέφτεσαι σωστά και βλέπεις ότι όλοι γύρω σου γίνονται πλουσιότεροι και χάνεις το μυαλό σου. Λες απλώς, «Θεέ μου, γιατί δεν το κάνω αυτό; Πώς και δεν αγόρασα τίποτα;» Και τώρα είναι το αντίθετο. Κάθε μέρα ξυπνάς ευχαριστημένος: «Ω, δόξα τω Θεώ, ευτυχώς δεν το αγόρασα αυτό». Γιατί όλα αυτά τα πράγματα γκρεμίζονται ή πηγαίνουν προς τα πίσω.

Επιστρέφοντας στις αποτιμήσεις, ο S&P 500 είναι τώρα επιτέλους κάτω από τον μέσο όρο των 25 ετών. Βρισκόμαστε περίπου στις 15 με 16 φορές τα κέρδη. Ο μέσος όρος των 25 ετών, που είναι η διάρκεια ολόκληρης της καριέρας μου, είναι 17. Επομένως, η ερώτησή μου προς εσένα, Savita, είναι: Είναι αρκετά φθηνές οι μετοχές;

SUBRAMANIAN: Δεν μου αρέσει να είμαι η ενοχλητική στο πάρτι. Αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμη τομείς υπερτιμημένοι. Το βλέπω σε εταιρείες που είναι πολύ εντάσεως εργασίας, που έχουν δομή υψηλού κόστους. Το κόστος εργασίας έχει αυξηθεί. Το κόστος ουσιαστικά κάθε πρώτης ύλης έχει αυξηθεί. Έτσι, η ιδέα ότι τα κέρδη θα είναι απλά φοβερά το επόμενο έτος δεν είναι δεδομένη. Στην πραγματικότητα, έχουμε αρνητική αύξηση κερδών για το επόμενο έτος. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι αρχίζουμε να βλέπουμε τις απολύσεις να επηρεάζουν. Αρχίζουμε να βλέπουμε το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό να ξοδεύει λιγότερο, τους πλουσιότερους καταναλωτές. Όλοι μιλάμε για το φαινόμενο του πλούτου. Νομίζω ότι τα μαθηματικά λένε, για κάθε δολάριο πλούτου που δημιουργείται, επηρεάζει τέσσερα σεντς κατανάλωσης. Η αρνητική επίδραση του πλούτου θα μπορούσε να είναι πολύ πιο βαθιά αυτήν τη φορά, επειδή πολλοί άνθρωποι που έβγαλαν πολλά χρήματα από μετοχές, κατέχοντας σπίτια ή δουλεύοντας σε αυτούς τους πολύ καλά αμειβόμενους κλάδους, βρίσκονται τώρα σε εκείνο το σημείο καμπής: δεν εργάζονται πλέον και έχουν τη μισή αξία του ενεργητικού που πίστευαν ότι θα είχαν.

BROWN: Σχετικά με αυτό που ανέφερες: Η Meta μιλάει για απόλυση του 13% του εργατικού της δυναμικού. Αυτοί είναι άνθρωποι που βγάζουν ένα εκατομμύριο δολάρια τον χρόνο. Η ίδια τους η ύπαρξη υποστηρίζει τα προς το ζην κάθε είδους personal trainer, κομμωτή, μηχανικού αυτοκινήτων.

FORTUNE: Ένα πιο τρομακτικό οικονομικό κλίμα συχνά φοβίζει τους ανθρώπους και απομακρύνονται από τη φιλανθρωπία. Πώς καθοδηγείτε τους ανθρώπους εν μέσω όλου αυτού;

HUSSEY: Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους για τους οποίους μιλάμε έχουν σημαντικούς πόρους. Αν δεν έχουν κάνει μεγάλες υπερβολές με τον τρόπο ζωής τους, πιθανότατα θα είναι μια χαρά. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η αγορά δεν είναι η οικονομία και η οικονομία δεν είναι η αγορά. Και η οικονομία με κάνει να ανησυχώ πολύ για τις τράπεζες τροφίμων. Τα παιδιά πεινούν, οι άνθρωποι πεινούν. Και όταν τα παιδιά δεν μπορούν να φάνε, δεν μπορούν να δώσουν προσοχή στο σχολείο, και αν δεν μπορούν να δώσουν προσοχή στο σχολείο, δεν μπορούν να είναι καλοί μαθητές, δεν μπορούν να προχωρήσουν στη ζωή. Και ως ιδιοκτήτρια επιχείρησης σκέφτομαι, θα πρέπει να προσλάβω αυτούς τους ανθρώπους σε 20 χρόνια.

Υπήρξε μια μελέτη που έδειξε ότι μια επένδυση σε προγράμματα από τη γέννηση έως 5 ετών θα έχει απόδοση επένδυσης 13%, μειώνοντας το κόστος για τα κοινά μας συστήματα όπως οι φυλακές και η υγειονομική περίθαλψη. Και έτσι λέω, απομακρύνετε την προσοχή σας από τον συνταξιοδοτικό σας λογαριασμό ή τον καταπιστευματικό σας λογαριασμό και αντ’ αυτού επικεντρωθείτε σε κάτι που θα ωφελήσει τους γείτονές σας, κάτι που θα ωφελήσει τις τοπικές σας επιχειρήσεις, κάτι που θα ωφελήσει τη διασύνδεσή μας.

FORTUNE: Τι είναι αυτό για το οποίο αισθάνεστε αισιόδοξοι;

SUBRAMANIAN: Αυτό που είναι συναρπαστικό και τρομακτικό για μένα είναι ότι ο κόσμος των επενδύσεων έχει γίνει πιο δημοκρατικός. Η επένδυση δεν πρέπει να είναι μόνο για την ελίτ, τους πλούσιους. Η επένδυση πρέπει να είναι κάτι που όλοι σκεφτόμαστε, από την πρώτη μας δουλειά. Είναι σημαντικό για εμάς να διδάξουμε στα παιδιά μας: ανοίξτε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου, αρχίστε να σκέφτεστε μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Ακόμη και ολόκληρο το φαινόμενο των μετοχών meme ήταν μια συναρπαστική στροφή των ανθρώπων ενάντια στο λεγόμενο έξυπνο χρήμα. Είδαμε μια ενδιαφέρουσα στροφή από την ιδέα ότι τα hedge funds θα κερδίζουν περισσότερα επειδή είναι πιο έξυπνα από όλους στην ιδέα ότι όλοι μπορούμε να δημιουργήσουμε πλούτο, όλοι μπορούμε να επενδύσουμε, όλοι μπορούμε να συμμετέχουμε.

HUSSEY: Νομίζω ότι αυτή είναι μια συναρπαστική, αλλά άβολη στιγμή. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να είναι νευρικός κανείς αυτήν τη στιγμή. Οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα ενοχλούν όλους τους πελάτες μας, καθώς και τα σημάδια που εκπέμπει για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, τα δικαιώματα των τρανς και τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στους πελάτες μου που έχουν μη παραδοσιακές οικογένειες και επιχειρήσεις.

Έχουμε την ευκαιρία να σκεφτούμε: Ποιες είναι οι προτεραιότητές μας; Ποιες είναι οι αξίες μας; Τι θέλουμε να κάνουμε τώρα; Και μετά κάνουμε το πραγματικά ριζοσπαστικό πράγμα, που είναι να μην κάνουμε τίποτα: θρηνούμε. Πρέπει να παλέψουμε ως επενδυτές, να μην κάνουμε τίποτα κατά την πτώση της αγοράς, αλλά και να χαλαρώσουμε. Κάντε παρέα με άτομα που αγαπάτε και ανακαλύψτε ποιος θέλετε να είστε στο μέλλον. Εκεί θα βρούμε πολλές από τις λύσεις σε αυτό που χρειαζόμαστε στη συνέχεια. Αλλά δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να αναλάβουμε δράση.

BROWN: Όταν κοιτάζουμε πίσω στην ιστορία και βλέπουμε αυτά τα σημαντικά σημεία καμπής, όπως τον απόηχο ενός πολέμου ή μιας δολοφονίας, μπορούμε πάντα να δούμε ότι υπήρξε μια στροφή που προέκυψε μετά από αυτό. Και συνήθως η στροφή είναι προς περισσότερη πρόοδο, όχι λιγότερη. Ελπίζω λοιπόν να έχεις δίκιο.

-17,2%

ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΗΠΑ ΤΟΥ BLOOMBERG από τον Αύγουστο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2022—η πιο απότομη πτώση ποτέ για την αγορά ομολόγων των ΗΠΑ.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να μην πετύχετε εάν αυτό είναι το σημείο εκκίνησής σας… Για νέους επενδυτές, για νέα χρήματα, έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο».

JOSH BROWN — Διευθύνων Σύμβουλος, RITHOLTZ WEALTH MANAGEMENT

$ 55.150.000.000

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΕΡΔΗ Γ’ Τρίμηνου 2022 ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Η BP, η Exxon Mobil, η Chevron, η Shell και η TotalEnergies επωφελήθηκαν από τη στενότητα της προσφοράς και τη συνεχιζόμενη ισχυρή καταναλωτική ζήτηση.

Τι μας ενθουσιάζει τι μας προβληματίζει

Να ενθουσιάζεστε για:

ΤΗΝ ΠΏΛΗΣΗ ΜΕΤΟΧΏΝ ΕΤΑΙΡΕΙΏΝ ΜΕΓΆΛΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΊΗΣΗΣ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΤΙΜΗ. Τον Νοέμβριο, ο S&P 500 διαπραγματευόταν 15 έως 16 φορές τα εκτιμώμενα μελλοντικά κέρδη, κάτω από τον μέσο όρο των 25 ετών. Ορισμένοι επαγγελματίες το βλέπουν ως ένδειξη καλύτερων αποδόσεων στο εγγύς μέλλον.

ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΥ ΕΝ ΜΕΣΩ ΜΙΑΣ ΠΤΩΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ. Οι επενδυτές που πρέπει να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία εν μέσω μιας πτωτικής αγοράς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ζημίες για να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημά τους. Αυτό το γεγονός είναι επίσης μια καλή στιγμή για μια μετατροπή σε λογαριασμό Roth IRA.

Να ανησυχείτε για

ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΣΤΑ ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΚΕΡΔΗ. Οι εταιρείες μπόρεσαν να μεταφέρουν το αυξανόμενο κόστος στους πελάτες, αλλά αυτές οι μέρες μπορεί να τελειώσουν σύντομα. Η Bank of America Merrill Lynch αναμένει ότι τα κέρδη θα συρρικνωθούν το 2023.

ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΚΛΑΔΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ. Οι απολύσεις υψηλά αμειβόμενου προσωπικού στην Amazon, τη Meta και άλλους τεχνολογικούς γίγαντες θα μπορούσαν να έχουν «αρνητικό αποτέλεσμα πλούτου», βλάπτοντας τους κλάδους των υπηρεσιών που βρίσκονται «σε τροχιά» γύρω από την τεχνολογική οικονομία.

ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΟΥΣ. Οι υψηλότερες τιμές έχουν πυροδοτήσει μια επισιτιστική κρίση στις ΗΠΑ, προκαλώντας δυσκολίες και αποτελώντας απειλή για την οικονομική ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.