IOBE: Αμβλύνεται η απαισιοδοξία σε πολίτες και επιχειρήσεις

IOBE: Αμβλύνεται η απαισιοδοξία σε πολίτες και επιχειρήσεις

Σταθεροποίηση αλλά και στασιμότητα στον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος.

Στα επίπεδα του Νοεμβρίου, διαμορφώθηκε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στις 90,9 μονάδες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Τον Δεκέμβριο σημειώθηκε επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών, μικρή στη βιομηχανία και εντονότερη στις κατασκευές που αντισταθμίζονται από τη βελτίωση στο λιανικό εμπόριο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ αμετάβλητες παραμένουν οι προσδοκίες στον τομέα των υπηρεσιών.

Από τα συνολικά πλέον αποτελέσματα του έτους είναι φανερό ότι μετά τη σταδιακή βελτίωση του δείκτη από τα μέσα του 2012 και τη σημαντική ανάκαμψη των προσδοκιών στο πρώτο εξάμηνο του 2013, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους που μόλις ολοκληρώθηκε, ο δείκτης σταθεροποιείται στα επίπεδα των 90-91 μονάδων, με αμελητέα μηνιαία διακύμανση. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η σταθεροποίηση αυτή συγκλίνει και με τη σταδιακή εξασθένιση της ύφεσης, που αποτυπώνεται και στα επίσημα μακροοικονομικά στοιχεία και αντανακλά την άμβλυνση της μεγάλης απαισιοδοξίας που προηγουμένως κυριαρχούσε στις προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων.

ΙΟΒΕ: Ύφεση 4,1-4,2% και ανεργία 27,5% το 2013

Η παρατεταμένη στασιμότητα του δείκτη όμως, αποκαλύπτει ότι δεν φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί συνθήκες περαιτέρω βελτίωσης αυτών των προσδοκιών. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη διατήρηση της ανεργίας σε πολύ υψηλά επίπεδα, στη σωρευτική φορολογική επιβάρυνση πολιτών και επιχειρήσεων, στη συνεχιζόμενη, έστω και με επιβραδυνόμενο ρυθμό, πτώση της κατανάλωσης, παράγοντες που εξακολουθούν να δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον και δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ή την ενίσχυση των εσόδων από τον τουρισμό.

Δασκαλόπουλος: «Βιομηχανική επανεκκίνηση» το 2014

Αναλυτικότερα:
– Στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής κερδίζουν ελαφρά έδαφος, με τα αποθέματα να φανερώνουν ελαφρά διόγκωση και τις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης να παραμένουν αμετάβλητες.

– Στις υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους αποδυναμώνονται, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση των πωλήσεων, με τις αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους αντίθετα να αμβλύνονται.

– Στο λιανικό εμπόριο, οι δυσμενείς εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις περιορίζονται, αν και οι αρνητικές προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους εντείνονται ήπια, με τον αρνητικό δείκτη των εκτιμημένων αποθεμάτων να εξομαλύνεται ελαφρά.

– Στις κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντείνονται, ενώ και ο δείκτης για την προβλεπόμενη απασχόληση χάνει αισθητά έδαφος.

– Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού επιδεινώνονται και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας μεταβάλλονται θετικά, ενώ στις προθέσεις για αποταμίευση καταγράφεται οριακή αρνητική μεταβολή.

Τέλος, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας το επόμενο 12μηνο βαίνουν λιγότερο ελαφρώς λιγότερο δυσμενείς.

Περαιτέρω βελτίωση οικονομικού κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη
Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται για όγδοο διαδοχικό μήνα τον Δεκέμβριο στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ, με τον σχετικό δείκτη να αυξάνεται κατά 1,6 και 1,4 μονάδες αντίστοιχα, κινούμενος στις 100,0 και 103,5 μονάδες. Η συνεχιζόμενη ανοδική τάση του οικονομικού κλίματος στην Ευρώπη, φέρνει τον σχετικό δείκτη στην Ευρωζώνη στα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο του 2011. Στην ΕΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος βρίσκεται ήδη, από τον Σεπτέμβριο και μετά, υψηλότερα του μακροχρόνιου μέσου όρου του.