Ιουλία Τσέτη: «H φαρμακοβιομηχανία στήριζε πάντα την κοινωνία και την οικονομία. Δεν ξυπνήσαμε τώρα»

Ιουλία Τσέτη: «H φαρμακοβιομηχανία στήριζε πάντα την κοινωνία και την οικονομία. Δεν ξυπνήσαμε τώρα»
Η πρόεδρος και CEO του ομίλου ΟΦΕΤ μιλάει για τη μεγάλη δωρεά της ουσίας χλωροκίνης στο Ελληνικό Κράτος, για τη μάχη ενάντια στην πανδημία του Covid-19, τις συνέργειες δημόσιου - ιδιωτικού τομέα στον τομέα της υγείας και τον ευρύτερο ρόλο της φαρμακοβιομηχανίας.

Από αύριο Παρασκευή 3 Απριλίου 2020, ξεκινά η διάθεση του φαρμάκου Unikinon (χλωροκίνη) σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού (SARSCOIVID-19), μετά την σημερινή έγκριση από τον ΕΟΦ. Η δωρεάν παραγωγή και διάθεση από την φαρμακοβιομηχανία Uni-pharma S.A. 24 εκατομμύριων δόσεων Unikinon στο Ελληνικό Κράτος, είναι ένα από τα πολύ καλά νέα των ημερών, ενώ η διοίκηση της φαρμακοβιομηχανίας, αποφάσισε να διαθέσει δωρεάν και στην Κυπριακή Δημοκρατία 60.000 δόσεις του φαρμάκου.

Όλα ξεκίνησαν όταν η πρόεδρος και CEO του ομίλου ΟΦΕΤ, Ιουλία Τσέτη, παρακολουθώντας τα νέα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την θεραπευτική αντιμετώπιση του COVID19, θυμήθηκε το φάρμακο φωσφορικής χλωροκίνης για την ελονοσία που έκανε εξαγωγή ο πατέρας της, Κλέων Τσέτης, στην Νιγηρία την δεκαετία του 1980. Έχοντας για πρώτη φορά άδεια προϊόντος χλωροκίνης στην Ελλάδα από το 1984, η απόφασή της ελήφθη ακαριαία!

Στις 21 Μαρτίου, με τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης και της Aegean Airlines, χάρη στις επαφές της γνωστής φαρμακοβιομηχανίας με το εργοστάσιο πρώτων υλών στην Ινδία,  έφτασαν στη χώρα μας 5 τόνοι φωσφορικής χλωροκίνης μέσα σε 24 ώρες. Η ταχύτητα όχι μόνο στην λήψη των αποφάσεων, αλλά και στην υλοποίησή τους είναι το χαρακτηριστικό της δυναμικής βιομηχάνου.

Το Unikinon είναι ήδη έτοιμο για την διανομή του στα νοσοκομεία αναφοράς και η Ιουλία Τσέτη μιλάει στο Fortune για την κρίσιμη πρωτοβουλία του ομίλου που ηγείται, για την μεγάλη ευθύνη της φαρμακοβιομηχανίας στη δύσκολη ώρα της πιο μεγάλης υγειονομικής κρίσης και δηλώνει αισιόδοξη ότι σε ορίζοντα 10-12 μηνών θα έχει βρεθεί το εμβόλιο.

 

Κυρία Τσέτη, η Unipharma βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του Covid-19 με την παρασκευή και δωρεά 24 εκατομμυρίων δόσεων Unikinon στο Ελληνικό Κράτος. Η προμήθεια πέντε τόνων χλωροκίνης από την Ινδία πραγματοποιήθηκε έγκαιρα, ήδη από  το Σάββατο 21 Μαρτίου, που ακούσαμε για την πιθανή συμβολή της στη  θεραπεία κατά του ιού. Πώς ξεκίνησε όλη αυτή η πρωτοβουλία;

Παρακολουθώντας από την αρχή την επιδημία του Covid-19  στην Κίνα και την μετέπειτα εξέλιξή του σε πανδημία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, άρχισα να προβληματίζομαι έντονα για το πως θα μπορούσαμε ως φαρμακοβιομηχανία να συνεισφέρουμε περισσότερο στην εγχώρια, αλλά και στην παγκόσμια υπερπροσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση του ιού. Στις αρχές Μαρτίου, παρακολουθώντας τα νέα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας σχετικά με την αντιμετώπιση του Covid-19, διάβασα ότι η δραστική ουσία της χλωροκίνης είναι μια από τις πιθανές ελπιδοφόρες θεραπείες.

Αμέσως θυμήθηκα το φάρμακο φωσφορικής χλωροκίνης για την ελονοσία που έκανε εξαγωγή ο πατέρας μου στην Νιγηρία την δεκαετία του 1980. Επικοινώνησα την επόμενη μέρα με το εργοστάσιο παραγωγής πρώτων υλών στην Ινδία και αγόρασα 5 τόνους φωσφορικής χλωροκίνης. Από εκείνη την στιγμή και έπειτα ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου προκειμένου να έρθει το φορτίο το  συντομότερο δυνατό στην Ελλάδα.

Εμείς μάθαμε από την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ότι εξασφαλίστηκαν, σε συνεργασία με τον ΕΟΦ,  πέντε τόνοι χλωροκίνης από την Ινδία που έφτασαν στη χώρα. Πρόκειται για την ίδια ποσότητα;

Βεβαίως. Πρόκειται για την ίδια ποσότητα, την οποία αγόρασα προσωπικά η ίδια. Ήταν ευτύχημα που κινήθηκα άμεσα διότι από την επομένη, έκλεισαν τα σύνορα της Ινδίας σε κάθε άλλο αίτημα βιομηχανίας. Και θα ήθελα στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εξωτερικών και την Aegean Airlines που βοήθησαν έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί γρήγορα και χωρίς προβλήματα η μεταφορά της πρώτης ύλης φτάνοντας από την Ινδία στις εγκαταστάσεις μας σε λιγότερο από 24 ώρες!

Τι χρόνος υπολογίζετε ότι θα απαιτηθεί για την παραγωγή και παράδοση του Unikinon;

Καταρχήν να σας πω ότι φροντίσαμε να αυξήσουμε το ρυθμό παραγωγής στα βασικά μας φάρμακα, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε στοκ με σκοπό την αποφυγή ελλείψεων στην αγορά. Το φάρμακο Unikinon (φωσφορική χλωροκίνη) της Uni-Pharma παράγεται ήδη σε μεγάλες ποσότητες και βρισκόμαστε σε αναμονή οδηγιών του Υπουργείου Υγείας για την διανομή του στα νοσοκομεία αναφοράς και όπου άλλου απαιτηθεί.

Ως φαρμακοποιός, με γνώσεις  και εμπειρία στην βιοφαρμακευτική, ποια είναι η γνώμη σας για την χλωροκίνη στην καταπολέμηση του covid-19;

Έχουμε απέναντι μας έναν άγνωστο ιό, ένα αόρατο εχθρό ο οποίος είναι αρκετά πολύπλοκος και πολύ γρήγορος στην μετάδοση, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε ακόμη αρκετά για το πώς θα αντιμετωπιστεί. Η χλωροκίνη σε πειραματικό στάδιο έχει δείξει ότι μπορεί να έχει κάποια αντιιική δράση, καθώς και να επιβραδύνει το ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσεται ο ιός. Μακάρι να ήμουν σε θέση να σας πω περισσότερα. Προς το παρόν πορευόμαστε με τα δεδομένα που έχουμε.

Πόσο κοντά ή μακριά πιστεύετε ότι είμαστε από την εύρεση αποτελεσματικής θεραπείας;

Εκτιμώ ότι αυτή τη στιγμή, συντελείται ένας παγκόσμιος ερευνητικός «πόλεμος» με σημαντικές συνέργειες και συμμαχίες. Ερευνητές και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, έχουν επικεντρωθεί στην έρευνα για την αντιμετώπιση του Covid -19, με στόχο να ανακαλύψουν το πολυπόθητο εμβόλιο, που θα βάλει τέλος στη διασπορά του ιού και θα φέρει ελπίδα στους ασθενείς. Όμως ελπίδα δημιουργούν και όλες οι θεραπείες που έχουν μπει στο τραπέζι, μάλιστα πολλές από τις οποίες, αφορούν σε παλιά φάρμακα κατά της ελονοσίας και για αυτοάνοσα προβλήματα.

Κυρία Τσέτη, η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε την ανεπάρκεια των συστημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο. Σε επίπεδο υποδομών, πόρων, σε αναλώσιμα, σε εξοπλισμό. Πώς το σχολιάζετε;

Υπάρχουν παντού ελλείψεις σε υλικά και αναλώσιμα, δεν έχουμε εμείς μόνο στην Ελλάδα, αυτό το αρνητικό προνόμιο, ωστόσο βλέπω ότι σταδιακά η κατάσταση τείνει να διορθωθεί. Οι κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν τα συστήματα υγείας, που μαζί με τους επαγγελματίες υγείας, αποτελούν την εμπροσθοφυλακή πλέον της κοινωνίας. Αυτό που έγινε σαφές στην κρίση αυτή της δημόσιας υγείας, είναι ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι. Επιστήμη, οικονομία, κοινωνία, δημόσια υγεία.

Η πανδημία είναι η ευκαιρία να αντιληφθούμε ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι και ότι το έργο του ενός, αντανακλά στο έργο και στην προσπάθεια του άλλου.

Πόσο έτοιμοι είμαστε στην Ελλάδα, από πλευράς ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού, ώστε να αντιμετωπίσουμε τυχόν επέκταση της διάδοσης του ιού τις επόμενες ημέρες;

Είμαι αισιόδοξη. Σε μια εποχή που η επιστήμη και η βιοτεχνολογία τρέχουν με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς θεωρώ ότι σε ορίζοντα 10-12 μηνών θα έχει βρεθεί το εμβόλιο.

Υπάρχει επάρκεια φαρμάκων στις φαρμακαποθήκες, και δεν μιλώ μόνο για τον κορωνοϊό;

Εκτιμώ ότι υπάρχει επάρκεια φαρμάκων, άλλωστε αυτό υποστηρίζουν και οι αρμόδιες αρχές, τόσο η ηγεσία του υπουργείου  Υγείας, όσο και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Στις δύσκολες συνθήκες δημόσιας υγείας που βιώνουμε όλοι μας, πρέπει να λειτουργούμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης απέναντι στον ασθενή και στη δημόσια υγεία.

Για πρώτη φορά, συζητείται σοβαρά η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είστε υπέρ της σύμπραξης αυτής και πώς μπορεί να επιτευχθεί προς όφελος της κοινωνίας, όχι μόνο τώρα, αλλά και στο μέλλον;

Όπως σας είπα και παραπάνω, η πανδημία αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αντιληφθούμε ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι και ότι το έργο του ενός, αντανακλά στο έργο και στην προσπάθεια του άλλου. Επομένως, τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητο να υπάρξει σύμπνοια και συμμαχίες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίες θα μας βοηθήσουν και να ξεπεράσουμε την κρίση αλλά και να βγούμε σοφοί και δυνατοί από την κρίσιμη αυτή κατάσταση. Βλέπετε ήδη τις αμέτρητες δωρεές των ιδιωτών προς το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ποια είναι η ευθύνη των φαρμακοβιομηχανιών στην κρίσιμη αυτή στιγμή, κατά την δική σας αντίληψη;

Τεράστια είναι η ευθύνη της φαρμακοβιομηχανίας τη δύσκολη αυτή ώρα της πιο μεγάλης υγειονομικής κρίσης. Αποτελεί χρέος μας να εργαστούμε από κοινού με την ερευνητική και επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να στηρίξουμε το ΕΣΥ, την εμπροσθοφυλακή του συστήματος υγείας, τον ασθενή, την κοινωνία, αλλά και τη δημόσια υγεία που ταλανίζεται. Όμως ο ρόλος του κλάδου ήταν πάντα υποστηρικτικός απέναντι και στην κοινωνία και στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα. Δεν ξυπνήσαμε τώρα…

Κυρία Τσέτη, σας ευχαριστώ πολύ.