ΙΟΒΕ: Χαμήλωσε 4,7% η βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο

ΙΟΒΕ: Χαμήλωσε 4,7% η βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο
Σε ετήσια βάση παρουσιάζει άνοδο 13,9% (yo-y). Αισθητή είναι και η ενίσχυση των εξαγωγών βιομηχανίας 35,8% τον Απρίλιο (y-o-y) όπως και η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος στα €2,3 δισ. από €1,3 δισ. ένα χρόνο πριν.

Ηπια εξασθένιση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, στις 105,3 μον. τον Ιούνιο από 110 μον. τον Μάιο, άνοδος της ανεργίας τον Μάιο του 2021, ύστερα από οκτώ μήνες συνεχούς μείωσης, οριακή βελτίωση οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο και υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης είναι ορισμένα από τα στοιχεία που σημειώνει το μηνιαίο δελτίο για τη βιομηχανία που δημοσιοποίησε το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Τονίζει την υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής 4,7% τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο και τη σημαντική άνοδο 13,9% (yo-y) στην Ελλάδα. Αισθητή είναι και η ενίσχυση των εξαγωγών βιομηχανίας 35,8% τον Απρίλιο (y-o-y) όπως και η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος στα €2,3 δισ. από €1,3 δισ. ένα χρόνο πριν.

Σημαντική επίσης ήταν η συμβολή της βιομηχανίας τροφίμων-ποτών στο σύνολο της μεταποίησης το 2018, με προστιθέμενη αξία στα €3,4 δισ., ή 29% στο σύνολο της μεταποίησης. Οπως αναφέρεται η βιομηχανία τροφίμων και ποτών αποτελεί το μεγαλύτερο εργοδότη της ελληνικής μεταποίησης, με ποσοστό απασχολούμενων στο 33% του συνόλου της μεταποίησης για το 2020.

** Δείτε εδώ όλο το μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΙΟΒΕ