ΙΟΒΕ: Προοπτικές βελτίωσης για τον τομέα της βιομηχανίας

Η χρηματοδότηση νέων επενδύσεων και οι πρόσφατες ρυθμίσεις οφειλών τονώνουν τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεωνν και διαμορφώνουν θετικό περιβάλλον για τη βιομηχανία, σχολιάζει το ΙΟΒΕ σε ανάλυσή του.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία καταγράφει ήπια εξασθένιση τον Μάιο, στις 102,9 (από 104,4) μονάδες, επίπεδο ωστόσο ελαφρώς υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (101,7 μον.), τονίζει το ΙΟΒΕ σε ανάλυσή του.

Αυτή η εξέλιξη, προσθέτει, μετριάζει τη βελτίωση των προσδοκιών στο μεταποιητικό τομέα τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω της διαδικασίας ενίσχυσης της παραγωγικής δυναμικότητας των επιχειρήσεων, αλλά και από την ανάληψη μεγάλων επενδυτικών έργων από ελληνικές βιομηχανίες σε τρίτες χώρες. Επισημαίνεται ότι τον Μάιο, σε ένα βαθμό, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για την πορεία της οικονομίας, σε εγχώριο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βρίσκονταν εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων.

Από την άλλη πλευρά, η χρηματοδότηση νέων επενδύσεων με έκδοση ομολογιακών δανείων, οι πρόσφατες ρυθμίσεις σχετικά με τις εργοδοτικές εισφορές και τη ρύθμιση οφειλών εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εξελίξεις που θα τονώσουν τη ρευστότητα των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων, διαμορφώνουν ένα θετικό περιβάλλον στον κλάδο αυτήν την περίοδο, το οποίο φαίνεται να επιδρά ενισχυτικά στις προσδοκίες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή. Η αύξηση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων για άλλο ένα έτος, συμβάλλει στη διεθνοποίηση των επιχειρήσεων, περιορίζοντας την εξάρτησή τους από την εγχώρια αγορά και τις εξελίξεις σε αυτή.

Σημαντική ήταν η συμβολή των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων στην ανάπτυξη της εγχώριας μεταποίησης. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων το πρώτο τρίμηνο του 2019 διαμορφώθηκαν σχεδόν στα 3,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 8,3% σε σχέση με το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου του προηγούμενου έτους. Σε  αισθητά χαμηλότερα επίπεδα ήταν η άνοδος στις εξαγωγές προϊόντων, κατά 1,1%, με την αξία αυτών να ξεπερνά τα 7,8 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, ηπιότερη άνοδος καταγράφεται στις εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου του τρέχοντος έτους, κατά 4,3%, με το εμπορικό έλλειμμα στα βιομηχανικά προϊόντα να σημειώνει ενίσχυση της τάξης των 44 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 4.204 εκατ. ευρώ (+1,1%). Παρόμοια τάση εντοπίζεται στο σύνολο των αγαθών, με το ελλειμματικό ισοζύγιο να καταγράφει αύξηση το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, κατά 11% (από 5.100 εκατ. ευρώ στα 5.659 εκατ. ευρώ).

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκε οριακά, το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες σημείωσε ήπια εξασθένιση, ενώ αντίθετα, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα περιορίστηκαν. Αναλυτικότερα:

Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο κατέγραψε απώλειες κατά 7 μονάδες, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις +25. Το 40% (από 38%) των επιχειρήσεων προβλέπει ότι θα αυξηθεί η παραγωγή του το επόμενο τρίμηνο, ενώ ένα μόλις 15% (από 6%) εκτιμά μείωσή της.

Ο δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση παρέμεινε σταθερός, στις +10 μονάδες, με το 23% (από 19%) των επιχειρήσεων να εκτιμά άνοδο της απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο, ενώ ένα 13% (από 10%) αναμένει υποχώρηση.

Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες σημείωσαν ήπια εξασθένιση τον Μάιο στις +29 (από +37) μονάδες, με το ποσοστό των ερωτηθέντων που προβλέπει άνοδο το προσεχές διάστημα να διαμορφώνεται στο 43% (από 42%) και μόλις 14% (από 5%) μείωση. Αντίθετα, ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις κινήθηκε ήπια ενισχυτικά, στις +15 (από +9) μονάδες, με το 33% (από 30%) των επιχειρήσεων να εκτιμά άνοδό τους.

Όσο αφορά στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας, καταγράφονται και τον Μάιο μικτές τάσεις. Αναλυτικά, οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο παρέμειναν σταθερές, στις +6 μονάδες, ενώ οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού σημείωσαν ήπια βελτίωση (στις -12 από -14 μον. ο δείκτης), σε αντίθεση με τις προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες, οι οποίες υποχώρησαν (+28 από +33 μον. ο δείκτης).

Στους βασικούς τομείς, η τάση των προσδοκιών στα Καταναλωτικά αγαθά ήταν πτωτική, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 98,9 (από 101,4) μονάδες. Ήπια υποχώρηση σημειώθηκε στις παραγγελίες και τη ζήτηση, ενώ παράλληλα τα αποθέματα ήταν σχεδόν αμετάβλητα, με τις εκτιμήσεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να εξασθενούν.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης προβλέψεων για την παραγωγή κινήθηκε οριακά πτωτικά, στις +25 (από +27) μονάδες, όπως και το ισοζύγιο παραγγελιών και εγχώριας ζήτησης, στο οποίο ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις -15 (από-11) μονάδες. Ο δείκτης εκτιμήσεων των αποθεμάτων παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις +16 μονάδες, ενώ ελαφρώς πτωτική είναι και η τάση στις εξαγωγές. Όσον αφορά στις προβλέψεις για την απασχόληση, το ισοζύγιο των 18 μονάδων υποχωρεί, στις +8 μονάδες, ενώ μικρότερης έκτασης υποχώρηση καταγράφεται στο δείκτη που αφορά στις προβλέψεις για τις τιμές, στις +4 (από +6) μονάδες.

Ομοίως, στα Κεφαλαιουχικά αγαθά, ο δείκτης υποχώρησε στις 93,8 (από 96,5) μονάδες, λόγω της αισθητής πτώσης της παραγωγής τους 3-4 προσεχείς μήνες. Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο των προβλέψεων για την παραγωγή σημειώνει αισθητή υποχώρηση στις -4 (από +14) μονάδες, ενώ ο δείκτης των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώνεται οριακά, παραμένοντας ωστόσο σε αρνητικό έδαφος, στις -24 (από -26) μονάδες. Η τάση στο ισοζύγιο εκτιμήσεων για τα αποθέματα είναι πτωτική, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις +9 (από +17) μονάδες, ενώ οι εξαγωγικές προοπτικές είναι αμετάβλητες, στις 33 μονάδες. Στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της απασχόλησης ο δείκτης υποχωρεί, στις -8 (από 0) μονάδες, ενώ η ίδια τάση εντοπίζεται και στις τιμές (από+16 στις  +3 μον.), με το 71% των επιχειρήσεων να αναμένουν σταθερότητα.

Τέλος, σχεδόν σταθερός παρέμεινε ο δείκτης στα Ενδιάμεσα αγαθά, στις 109,2 (από 109,4) μονάδες, καθώς η πτωτική μεταβολή των προσδοκιών για την παραγωγή αντισταθμίστηκε από τις ελαφρώς βελτιωμένες εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση. Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο παραγγελιών και ζήτησης σημειώνει μικρή βελτίωση, στις -10 (από -18) μονάδες, ενώ οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα καταγράφουν οριακή υποχώρηση, με το δείκτη να διαμορφώνεται στις +10 (από +11) μονάδες. Πτωτική καταγράφεται η τάση στο ισοζύγιο των προβλέψεων για την παραγωγή, με το ισοζύγιο στις +31 (από +41) μονάδες, όπως και στις εξαγωγές, με το δείκτη να εντοπίζεται στις +25 (από 35) μονάδες. Αντίθετα, ανοδική πορεία σημείωσαν οι προβλέψεις για την απασχόληση, με το σχετικό δείκτη να βελτιώνεται αισθητά στις 17 (από -1) μονάδες, ενώ το ισοζύγιο για τις τιμές παρέμεινε σταθερό στις -2 μονάδες.