ΙΟΒΕ: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στους φόρους ακινήτων

ΙΟΒΕ: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στους φόρους ακινήτων
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Πώς οι λιγότεροι φόροι στα ακίνητα θα φέρουν 32.000 θέσεις εργασίας.

Τα συνολικά έσοδα από φόρους στην ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα, συγκριτικά με το μέγεθος της οικονομίας, στην ΕΕ28 και στον ΟΟΣΑ, αναφέρει το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σε μελέτη του, η οποία συντάχθηκε για το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και την Ανάπτυξη των Κατασκευών.

Όπως προκύπτει, η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης (ΕΕ των 28) στους φόρους κατοχής ακινήτων (πχ. ΕΝΦΙΑ).

Μάλιστα, συμπεραίνει ότι τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ είναι «πλασματικά», καθώς το πραγματικό όφελος (αν συνυπολογιστούν τα έσοδα και οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν στον χώρο των ακινήτων) είναι οριακά θετικό ή αρνητικό!

«Η επιβολή του ΕΝΦΙΑ απέτυχε να φέρει τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα, τα οποία στην πραγματικότητα δεν αντιπροσωπεύονται από τις εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ, καθώς σε αυτές δε συνυπολογίζονται οι απώλειες φορολογικών εσόδων που προκύπτουν από τη μείωση α) του διαθέσιμου εισοδήματος, β) της αξίας της ακίνητης περιουσίας και της κατανάλωσης που συνδέεται με αυτή και γ) των επενδύσεων σε κατοικίες λόγω αυξημένου κινδύνου και μείωσης των τιμών τους σε σχέση με το κόστος κατασκευής. Περαιτέρω, οι επιπτώσεις αυτές οδηγούν σε πτώση του ΑΕΠ κατά 6-9 δισ. ετησίως, η οποία μεταφράζεται σε απώλειες 70.000-100.000 θέσεων εργασίας και φορολογικών εσόδων ίσων με 2,2-3,3 δισ., ποσό που καθιστά τις καθαρές εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ οριακά θετικές ή αρνητικές», αναφέρει η μελέτη.

Λιγότεροι φόροι στα ακίνητα θα φέρουν 32.000 θέσεις εργασίας

Η έρευνα βασίζεται στη διαπίστωση ότι η συνολική επενδυτική δαπάνη για κατασκευαστικά έργα μειώθηκε από 33,6 δισ. ευρώ το 2007 σε 9 δισ. ευρώ το 2017 – βρίσκεται δηλαδή στο ¼ του επιπέδου του 2007.

Ο ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα είναι υψηλότερο κατά 1,1 ευρώ έως 1,4 ευρώ δισ. τα χρόνια που έπονται της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου ακίνητης περιουσίας, που επιβάλλεται σε ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Επιπλέον, οι νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μπορεί να ξεπεράσουν, μέσα σε μια πενταετία, τις 33.000.