ΙΟΒΕ: Βελτίωση των οικονομικών δεικτών τον Μάιο

ΙΟΒΕ: Βελτίωση των οικονομικών δεικτών τον Μάιο

Την καλύτερη επίδοση των τελευταίων έξι ετών σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος - Μερική ανάκαμψη του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Βελτιωμένοι είναι οι δείκτες οικονομικού κλίματος για τον Μάιο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της χώρας σημείωσε ανάκαμψη έπειτα από τη μικρή διόρθωση του Απριλίου και διαμορφώθηκε στις 99,1 (από 95,4) μονάδες, επίδοση που συνιστά την καλύτερη των τελευταίων έξι ετών, πιοστοποιόντας κατά το Ίδρυμα ότι παγιώνονται οι προσδοκίες σταθεροποίησης της οικονομίας.

Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, οι τάσεις είναι εν γένει θετικές: οι επιχειρηματικές προσδοκίες στις υπηρεσίες, στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο βελτιώνονται, ενώ στις κατασκευές κυριαρχεί η σταθερότητα.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανακάμπτει για τρίτο κατά σειρά μήνα, στα λιγότερο αρνητικά επίπεδα της τελευταίας τετραετίας, καθώς αμβλύνονται σημαντικά οι απαισιόδοξες προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας. Άλλωστε, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, φαίνεται να διακόπτεται η άνοδος της ανεργίας, με αναιμικές όμως -για την ώρα- ενδείξεις τόνωσης της απασχόλησης. Σε κάθε περίπτωση, όλο και περισσότεροι πολίτες και επιχειρήσεις προσαρμόζονται σταδιακά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την εκτεταμένη χρονικά και έντονη σε βάθος οικονομική κρίση, που δείχνει να ολοκληρώνεται.

Αναλυτικότερα:

– Στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής δεν μεταβάλλονται, με τις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης να κερδίζουν ήπια έδαφος και το δείκτη για τα αποθέματα να αποκλιμακώνεται.

– Στις υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους ανακάμπτουν αισθητά, ενώ αντίθετα εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση υποχωρούν ελαφρά, όπως συμβαίνει και με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης.

– Στο λιανικό εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αμβλύνονται, ενώ και οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους βελτιώνονται, με τον δείκτη των αποθεμάτων να κινείται ελαφρώς ανοδικά.

– Στις κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντείνονται ελαφρά, αντισταθμιζόμενες από τον δείκτη πρόβλεψης για την απασχόληση, ο οποίος κινείται ανοδικά.

– Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο παραμένουν αμετάβλητες, ενώ οι προθέσεις για αποταμίευση επιδεινώνονται οριακά. Είναι έτσι η σημαντική βελτίωση στις δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας που έλκει τον συνολικό δείκτη προς τα πάνω.

Βελτίωση στο οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη, σταθερότητα στην ΕΕ
Το οικονομικό κλίμα τον Μάιο βελτιώνεται ήπια στην Ευρωζώνη, αλλά παραμένει σταθερό στην ΕΕ, με τον σχετικό δείκτη να κερδίζει 0,7 μονάδες στην πρώτη και 0,2 στη δεύτερη, φθάνοντας αντίστοιχα στις 102,7 και 106,5 μονάδες, ανώτερα του μακροχρόνιου μέσου όρου του 1. Αναλυτικότερα:

Στην Ευρωζώνη, η μικρή ανάκαμψη του κλίματος εκπορεύεται κατά κύριο λόγο από τη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και των επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές και τη βιομηχανία. Στις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, το κλίμα παρέμεινε επί της ουσίας αμετάβλητο.

Συγκεκριμένα, στις κατασκευές, ο δείκτης κλίματος καταγράφει θετική μεταβολή (+0,4), η οποία εμφανίζεται ως οριακά υψηλότερη στη βιομηχανία (+0,5). Στις υπηρεσίες, η άνοδος του δείκτη είναι σχεδόν αμελητέα (+0,3), ενώ στο λιανικό εμπόριο το κλίμα δεν μεταβάλλεται καθόλου.

Τέλος, η καταναλωτική εμπιστοσύνη κερδίζει κατά μέσο όρο +1,5 μονάδες, ενώ σε επίπεδο χωρών, από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, οι συνολικές προσδοκίες βελτιώνονται στην Ιταλία (+0,5), την Ισπανία (+0,4), τη Γερμανία (+0,7) και την Ολλανδία (+1,3), ενώ υποχωρούν ελαφρά στη Γαλλία (-0,4).

Στην ΕΕ το οικονομικό κλίμα παραμένει σχετικά αμετάβλητο, ενώ στο Ην. Βασίλειο, τη μία από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες εκτός Ευρωζώνης, καταγράφει αρνητική μεταβολή (-1,0), με τον αντίστοιχο δείκτη στην Πολωνία να μην μεταβάλλεται ούτε κατ’ ελάχιστο. Σε τομεακό επίπεδο, οι προσδοκίες στην ΕΕ βελτιώνονται στο λιανικό εμπόριο, παραμένοντας σταθερές στη βιομηχανία και εν πολλοίς και στις κατασκευές, ενώ επιδεινώνονται ελαφρά στις υπηρεσίες. Τέλος, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ΕΕ ανακάμπτει, όπως και στην Ευρωζώνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

ΙΟΒΕ: Η ελληνική οικονομία κινδυνεύει ακόμη

IOBE: Πως θα μειωθεί η ανεργία στην Ελλάδα