Υπ. Εργασίας: Σχεδόν 100.000 συνταξιούχοι δήλωσαν ότι εργάζονται

Υπ. Εργασίας: Σχεδόν 100.000 συνταξιούχοι δήλωσαν ότι εργάζονται
Photo: pixabay.com
Τι δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

Τις 100.000 φτάνουν οι συνταξιούχοι που δήλωσαν ότι εργάζονται, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, οι συνταξιούχοι έχουν το δικαίωμα να εργαστούν κανονικά, αν το επιθυμούν, «χωρίς καμία παρακράτηση στη σύνταξή τους και με την απόδοση ενός πόρου υπέρ ΕΦΚΑ, ύψους 10%, επί του μισθού.

Το μέτρο αυτό το έχουν υποδεχτεί θετικά ήδη σχεδόν 100.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι εργάζονται, απολαμβάνοντας υψηλότερο εισόδημα τώρα, αλλά και αργότερα, καθώς όταν αποφασίσουν να βγουν οριστικά στη σύνταξη, αυτή επανυπολογίζεται και είναι προσαυξημένη».

Αναφορικά τη χορήγηση σύνταξης σε ασφαλισμένους που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, ο Πάνος Τσακλόγλου τόνισε ότι πρόκειται «για ένα μέτρο που δεν αφορά τους μισθωτούς, οι οποίοι λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξή τους, ανεξάρτητα από την καταβολή των εισφορών από τους εργοδότες τους. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, αυξάνεται από τις 20.000 ευρώ στις 30.000 ευρώ το όριο οφειλών, προκειμένου κάποιος να μπορεί να δικαιούται να λάβει σύνταξη (από 6.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ).

Οι προϋποθέσεις για την ένταξη στην ευνοϊκή ρύθμιση είναι να μην υπάρχουν καταθέσεις που να ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ και να έχουν πληρωθεί εισφορές για τουλάχιστον 20 χρόνια. Το 60% της σύνταξής τους θα παρακρατείται από τον ΕΦΚΑ, μέχρι η οφειλή να φτάσει στα παλαιά όρια και εν συνεχεία θα μπαίνουν, όπως και οι υπόλοιποι οφειλέτες, στις 60 δόσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι συντάξεις χηρείας

Σε ερώτηση για τις συντάξεις χηρείας, ο Πάνος Τσακλόγλου δήλωσε: «Η συζήτηση αφορά στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα. Με βάση τον νόμο, μετά την πρώτη τριετία της καταβολής της σύνταξης, αν η χήρα ή ο χήρος έχουν εισοδήματα είτε από δική τους σύνταξη είτε από απασχόληση, το ανταποδοτικό κομμάτι της καταβαλλόμενης σύνταξης περικόπτεται κατά το ήμισυ, δηλαδή από 70% πηγαίνει στο 35%.

Πρόκειται για μια διάταξη, η οποία ήδη εφαρμόζεται στους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα και του ΟΓΑ και δεν έχει εφαρμοστεί, μέχρι στιγμής, στον ιδιωτικό τομέα, εξαιτίας προβλημάτων με τα λογισμικά, τα οποία είναι πλέον λειτουργικά. Το επόμενο διάστημα, θα αποφασιστεί πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί η νομοθεσία».

ΤΕΚΑ

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), ο κ. Τσακλόγλου διευκρίνισε ότι στην ουσία πρόκειται για έναν προσωπικό «κουμπαρά» και αφορά σε όλα τα άτομα που ασφαλίστηκαν από τα τέλη του 2021 και μετά. Για τα άτομα αυτά η συμμετοχή είναι υποχρεωτική, ενώ προαιρετικά μπορούν να το επιλέξουν και οι γεννημένοι, μέχρι το 1987.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, «αυτή τη στιγμή, οι νέοι που έχουν εγγραφεί είναι κάτι λιγότερο από 400.000 και πάνω από 140.000 είναι οι εργοδότες. Στην παρούσα φάση ετοιμάζεται το βασικό χαρτοφυλάκιο, και μετά το 2026 θα υπάρχουν τρία χαρτοφυλάκια, ένα με λίγο μεγαλύτερο ρίσκο και ένα με πιο χαμηλό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: