ΗΠΑ εναντίον Ιράν: Πόσο στρατό έχουν και τι θα συνέβαινε σε ενδεχόμενη σύγκρουση

ΗΠΑ εναντίον Ιράν: Πόσο στρατό έχουν και τι θα συνέβαινε σε ενδεχόμενη σύγκρουση
epa07274791 (FILE) - A convoy of US army troops (R) and the People's Protection Units (YPG) Kurdish militia (L) patrol near al-Ghanamya village, al-Darbasiyah town at the Syrian-Turkish border, Syria, 29 April 2017 (reissued 11 January 2019). The US-led military coalition in Syria has begun the process of withdrawing troops from Syria, a US military official said according to media reports on 11 January 2019. EPA/YOUSSEF RABIE YOUSSEF
Μετά τη διαταγή του Ντόναλντ Τραμπ για τη δολοφονία του κορυφαίου στρατηγού του Ιράν, Κασέμ Σουλεϊμανί, πολλοί αμφισβήτησαν πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και ενός από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο.

Καθώς το Ιράν θρηνεί τον θάνατο του στρατηγού Σουλεϊμανί, αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες, ΗΠΑ και Ιράν, έχουν ανταλλάξει προειδοποιήσεις, θέτοντας στρατιωτικές δυνάμεις και συμμάχους σε συναγερμό από την Παρασκευή.

epa08100829 US President Donald J. Trump speaks during the Evangelicals for Trump Coalition Launch, at the King Jesus International Ministry in Miami, Florida, USA, 03 January 2020. The event will bring together Evangelicals from across the nations who support President Trump's re-election. According to reports, President Trump defended the drone strike that killed Iran's Quds Force leader Qasem Soleimani and Iraqi militia commander Abu Mahdi al-Muhandis on 03 January 2020. EPA/CRISTOBAL HERRERA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με το Global Fire Power (στρατιωτικός ιστότοπος) οι ΗΠΑ κατατάσσονται στις χώρες που διαθέτουν τον ισχυρότερο στρατό του κόσμου, ενώ το Ιράν βρίσκεται πίσω στην 14η θέση από τις 137 χώρες που εξετάζονται στην ετήσια αξιολόγηση. Ωστόσο, το ισχυρό περιφερειακό δίκτυο των αντιπροσώπων και των συμμάχων του Ιράν αποτελεί σοβαρή απειλή για τους στόχους των ΗΠΑ και αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αύξηση των εντάσεων μεταξύ των δύο εθνών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι διέταξε την αεροπορική επιδρομή στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης, επειδή ο 62χρονος Σουλεϊμανί «σχεδίαζε να σκοτώσει» τους Αμερικανούς που κατοικούσαν στη χώρα. Ο Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν ότι είναι ο δεύτερος πιο ισχυρός διοικητής που έχει στην «πλάτη» του μια σειρά αντίπαλων πολέμων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των «ενορχηστρωμένων» στρατιωτικών επιθέσεων εναντίον αμερικανικών βάσεων συνασπισμού στο Ιράκ. Θεωρήθηκε επίσης ότι ενέκρινε βίαιες διαδηλώσεις στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

epa08099281 (FILE) - A handout photo made available by the Iranian Supreme Leader's office shows Iranian Revolutionary Guards Corps (IRGC) Lieutenant general and commander of the Quds Force Qasem Soleimani (C) during a meeting with Iranian supreme leader Ayatollah Ali Khamenei (not pictured) in Tehran, Iran, 18 September 2018 (reissued 03 January 2020). Soleimani and Iraqi militia commander Abu Mahdi al-Muhandis were killed on 03 January 2020 following a US airstrike at Baghdad's international airport. The attack comes amid escalating tensions between Tehran and Washington. EPA/IRANIAN SUPREME LEADER'S OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Το Ιράν έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι οι ΗΠΑ θα υποστούν σοβαρές συνέπειες για την επίθεση, με τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αχμάντ Χατάμι να απειλεί αμερικανικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή. Προειδοποίησε ότι είναι καιρός να καθαρίσουμε την περιοχή από αυτά τα «ύπουλα ζώα», προσθέτοντας: «Λέω στους Αμερικανούς, ειδικά στον Τραμπ, θα πάρουμε μια εκδίκηση που θα αλλάξει το φως της ημέρας σε μαύρο σκοτάδι.»

Το Ιράν υφίσταται σημαντικά στρατιωτικά μειονεκτήματα σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, αφού αναγκάζεται να στηριχθεί στην εγχώρια παραγωγή οπλισμού, καθώς έχει εμπλακεί σε εμπορικό εμπάργκο όπλων από τον ΟΗΕ και στον περιορισμό οπλισμού από το 2006. Εντούτοις, η δύναμή του έγκειται στο δίκτυο αντιπροσώπων του υπό την καθοδήγηση της δύναμης Κουντς, το Ισλαμικό Επαναστατικό Φρουρό Σώμα (IRGC) – ένα μέρος των Ένοπλων Δυνάμεων της χώρας που ιδρύθηκε μετά την Ιρανική Επανάσταση το 1979.

Η καταγραφή της στρατιωτικής δύναμης του Ιράν

Το Ιράν εκτιμάται ότι έχει 523.000 ενεργό προσωπικό στο στρατό, στο ναυτικό, στην αεροπορία και στο IRGC. Όμως, με πληθυσμό άνω των 83.000.000 κατοίκων, έχει τη δυνατότητα να αντλεί περισσότερη δύναμη αν χρειαστεί. Ο αμυντικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 6,3 δισ. δολάρια, ο οποίος απέχει πολύ από τα 716 δισ. δολάρια (547,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ).

Οι δυνάμεις στο έδαφος αποτελούνται από 8.577 μαχητικά τανκς, εκτοξευτήρες πυραύλων, αυτοπροωθούμενα πυροβόλα όπλα, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και ρυμουλκό πυροβολικό. Η ισχύς του αέρα, συμπεριλαμβανομένων όλων των αεροσκαφών και ελικοπτέρων, ανέρχεται σε 512, ενώ διαθέτει 398 πλοία, υποβρύχια και αντιτορπιλικά. Η χώρα διαθέτει σήμερα 12 επιχειρησιακούς βλήτους, οι οποίοι είναι κυρίως μικρής και μεσαίας εμβέλειας, ενώ ορισμένοι βρίσκονται ακόμη σε εξελικτικό στάδιο, σύμφωνα με την Missile Threat. Ωστόσο, μια έκθεση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι πυραυλικές δυνάμεις του Ιράν είναι οι μεγαλύτερες στη Μέση Ανατολή.

Η καταγραφή της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης

Οι ΗΠΑ είναι ευρέως αποδεκτή ως ο ισχυρότερος στρατός του κόσμου. Οι εξουσίες τους είναι σημαντικά ισχυρότερες από αυτές του Ιράν με 1.281.900 ενεργό προσωπικό και επιπλέον 144.872.845 διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό. Έχει ένα εκπληκτικό προϋπολογισμό άμυνας ύψους 716 δισ. δολαρίων και αν και έχει λιγότερους πυραύλους από το Ιράν (7), είναι πολύ πιο προηγμένοι, συμπεριλαμβανομένου του Trident D-5 και ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), σύμφωνα με την Missile Threat. Είναι κατανοητό ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία κατέχουν πάνω από το 90% των πυρηνικών κεφαλών του πλανήτη και τα δύο έθνη έχουν σχεδόν ίσο αριθμό. Οι ΗΠΑ διαθέτουν επίσης τη μεγαλύτερη αεροπορική και ναυτική δύναμη – την τελευταία μετρούμενη κατά τονάζ – στον κόσμο. Διαθέτει 48.422 μαχητικά τανκς, εκτοξευτήρες πυραύλων, αυτοπροωθούμενο πυροβολικό, τεθωρακισμένα όπλα και ρυμουλκό πυροβολικό. Στην αεροπορική δύναμη οι ΗΠΑ έχουν σήμερα 10.170 περιουσιακά στοιχεία και 415 σε ναυτικές δυνάμεις.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Σουλεϊμανί ανέλαβε τον έλεγχο της δύναμης Κουντς – η οποία πιστεύεται ότι έχει περίπου 5.000 ενεργό προσωπικό – και έγινε γνωστός για συνδέσεις υψηλού προφίλ με κοινοβουλευτικές ομάδες σε όλη τη Συρία και την Υεμένη. Αυτές οι επεκτατικές περιφερειακές ιδεολογίες έγιναν κεντρικές στις αμυντικές στρατηγικές του Ιράν, με ειδικούς που ανέφεραν ότι ο επιδιωκόμενος στόχος είναι να ασκήσουν εξουσία σε όλη τη Μέση Ανατολή για να σχηματίσουν ισχυρή αντίσταση ενάντια στην αμερικανική, ισραηλινή και σαουδική επιρροή.

Πολλές πολιτικές ομάδες δουλεύουν παράλληλα με την IRGC για να απομακρύνουν τους εχθρούς – στο Ιράκ υποστήριξε τις Ομάδες Λαϊκής Κινητοποίησης που αγωνίζονται για τις «ισλαμικές πολιτείες» και τις σιίτικες πολιτοφυλακές που αγωνίζονται για λογαριασμό της Συρίας. Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι Κουντς έχουν παράσχει περαιτέρω εκπαίδευση, χρηματοδότηση και όπλα στην Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, τους επαναστάτες Χούτι στην Υεμένη και τον Λιβανέζικο Σιιτικό όμιλο Χεζμπολάχ.

Πηγή: Metro.co.uk