ΗΠΑ: «Ιστορική» ψήφιση του GENIUS Act για τα stablecoins – Στα σκαριά η πρώτη μεγάλη νομοθεσία για τα cryptos
- 18/07/2025, 09:30
- SHARE

Μια ιστορική στιγμή για τον χώρο των κρυπτονομισμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες σηματοδοτεί η ψήφιση του νομοσχεδίου Guiding and Establishing National Innovation for U.S. Stablecoins (GENIUS Act) από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ανοίγοντας τον δρόμο για να υπογραφεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και να αποτελέσει τον πρώτο μεγάλο νόμο που ρυθμίζει τα stablecoins.
Η εξέλιξη αυτή συνιστά μια θεαματική στροφή σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια, όταν η βιομηχανία των cryptos βρέθηκε αντιμέτωπη με έντονη καχυποψία από πλευράς ρυθμιστικών αρχών και ένα Κογκρέσο που δυσκολευόταν να καταλήξει σε συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Η ψήφιση του GENIUS Act έρχεται λίγο μετά την έγκριση από τη Βουλή και του Digital Asset Market Clarity Act («CLARITY»), που φιλοδοξεί να βάλει τάξη στο ευρύτερο πεδίο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Το GENIUS Act πέρασε από τη Βουλή με ψήφους 308 υπέρ και 122 κατά, αφού είχε προηγηθεί η έγκρισή του στη Γερουσία με ευρεία πλειοψηφία 68-30. Πλέον, το μόνο που απομένει είναι η υπογραφή του προέδρου Τραμπ για να τεθεί επίσημα σε ισχύ. Με την ενεργοποίηση του νόμου, οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούν να θεσπίσουν κανόνες για τους εκδότες stablecoins – έναν τομέα που σήμερα κυριαρχείται από το USDT της Tether και το USDC της Circle, αλλά έχει προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον και παραδοσιακών χρηματοοικονομικών κολοσσών της Wall Street.
Η συζήτηση στο Κογκρέσο ανέδειξε και πάλι μια σημαντική μερίδα Δημοκρατικών που συντάχθηκαν με τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία υπέρ ενός στοχευμένου κανονιστικού πλαισίου για την κρυπτοαγορά. Ωστόσο, υπήρξαν και Δημοκρατικοί που αντιτάχθηκαν, εκφράζοντας φόβους ότι οι προτεινόμενοι κανονισμοί ενδέχεται να είναι επικίνδυνοι για τους επενδυτές ή να αφήσουν περιθώρια κατάχρησης από τις χρηματοοικονομικές εταιρείες.
Αν και το GENIUS Act θεωρείται κομβικό βήμα, το CLARITY Act παραμένει ο κύριος στόχος της βιομηχανίας για τη φετινή κοινοβουλευτική περίοδο, καθώς προβλέπει ένα πλήρες κανονιστικό πλαίσιο για το σύνολο της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Η Βουλή ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο με 294 υπέρ και 134 κατά, και τώρα η σκυτάλη περνά στη Γερουσία, η οποία αναμένεται να επεξεργαστεί τη δική της εκδοχή.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τιμ Σκοτ, πρόεδρος της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας, δήλωσε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η νομοθέτηση για τη δομή της αγοράς μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ χαρακτήρισε το σχέδιο της Βουλής ως «ισχυρό υπόδειγμα». Οι αναλυτές και οι ομάδες πίεσης της βιομηχανίας παρακολουθούν στενά το μέγεθος της στήριξης από Δημοκρατικούς βουλευτές, θεωρώντας το καθοριστικό για την πίεση που θα δεχτεί η Γερουσία να κινηθεί ταχύτερα.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του έτους, ο Τραμπ είχε συγκαλέσει συνάντηση με ηγετικά στελέχη του χώρου στον Λευκό Οίκο, θέτοντας προθεσμία για την ολοκλήρωση των δύο βασικών νομοθετικών πρωτοβουλιών πριν από το διάλειμμα του Αυγούστου. Αν και η ψήφιση του GENIUS Act αποτελεί το πρώτο βήμα, η κατάρτιση του πλαισίου για το σύνολο της αγοράς κρύβει μεγαλύτερες προκλήσεις και εκτιμάται ότι μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά.
Η προσωπική εμπλοκή του προέδρου στην πολιτική για τα crypto θεωρείται καθοριστική, αλλά και αμφιλεγόμενη, καθώς Δημοκρατικοί βουλευτές την κρίνουν ως ακατάλληλη λόγω πιθανών προσωπικών συμφερόντων του. Σημειώνεται επίσης ότι σε μια τελευταία διαπραγμάτευση της «Crypto Week», ο Τραμπ καυχήθηκε πως κατάφερε να επαναφέρει στο «ναι» διστακτικούς Ρεπουμπλικανούς, αν και τελικά οι περισσότεροι από αυτούς συνέχισαν να αντιτίθενται για αρκετές ώρες.
Πλέον, η παγκόσμια αγορά crypto στρέφει το βλέμμα της προς την Ουάσινγκτον, καθώς διαμορφώνεται για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο κανονιστικό πλαίσιο που μπορεί να αποτελέσει οδηγό και για άλλες χώρες.