ΗΠΑ και Βρετανία δεν σχεδιάζουν «άμεσα» νέες επιθέσεις κατά των Χούθι – Τουλάχιστον 5 νεκροί

ΗΠΑ και Βρετανία δεν σχεδιάζουν «άμεσα» νέες επιθέσεις κατά των Χούθι – Τουλάχιστον 5 νεκροί
A handout picture released by the British Ministry of Defence (MOD) on February 14, 2022 shows the return of RAF Typhoon aircraft at RAF Akrotiri in Cyprus, after striking military targets in Yemen, early on Januray 12, 2024. Heavy US and British air strikes pounded targets in rebel-held Yemen early on January 12, 2024 after weeks of disruptive attacks on Red Sea shipping by Iran-backed Huthi forces acting in solidarity with Hamas. (Photo by Sgt Lee Goddard / MOD / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / CROWN COPYRIGHT 2020 / MOD / WILL DRUMMEE NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVE - TO BE USED WITHIN 2 DAYS FROM MAY 8, 2020 (48 HOURS), EXCEPT FOR MAGAZINES WHICH CAN PRINT THE PICTURE WHEN FIRST REPORTING ON THE EVENT / Photo: AFP
«Πράξης αυτοάμυνας» τα χτυπήματα στην Υεμένη. Από την Κύπρο «σηκώθηκαν» τα βρετανικά μαχητικά.

Οι στρατιωτικές επιθέσεις κατά θέσεων των μαχητών Χούθι της Υεμένης στις οποίες προχώρησαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία ήταν μια μεμονωμένη πράξη, σύμφωνα με το Λονδίνο και μέχρι στιγμής δεν εξετάζονται επιπλέον χτυπήματα στην ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν, όπως ανέφερε ανώτατος Βρετανός αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται πως οι επιθέσεις ΗΠΑ και Βρετανίας κατά των -υποστηριζόμενων από το Ιράν- Χούθι αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, εν μέσω της συνέχισης του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Νέες απειλές των Χούθι

Από την πλευρά της οργάνωσης της Υεμένης, εκπρόσωπος των Χούθι επανέλανε πως η «επίθεση ΗΠΑ – Βρετανίας δεν θα περάσει χωρίς απάντηση ή τιμωρία», προσθέτοντας πως η οργάνωση «δεν θα διστάσει να επιτεθεί στην πηγή της απειλής», μετέδωσε το Reuters.

Οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και έξι να τραυματιστούν, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι.

«Ο αμερικανοβρετανικός εχθρός εξαπέλυσε 73 επιδρομές, στοχοθετώντας την πρωτεύουσα Σαναά και τις επαρχίες Χοντέιντα, Ταΐζ, Χατζάχ και Σααντά. Οι επιδρομές αυτές προκάλεσαν τον θάνατο πέντε μαρτύρων και τον τραυματισμό έξι άλλων μελών των ενόπλων δυνάμεών μας», δήλωσε ο Γιαχία Σαρέα.

Ο υπουργός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, Τζέιμς Χίπι, δήλωσε ότι τα πλήγματα ήταν μια αναλογική απάντηση και ότι η κυβέρνηση είχε επίγνωση της ανάγκης να αποφευχθεί η κλιμάκωση στην περιοχή.

«Η δράση μας και η δράση των Αμερικανών χθες το βράδυ ήταν σε αυτοάμυνα προκειμένου να αμυνθούμε ενάντια σε περαιτέρω επιθέσεις στα πολεμικά μας πλοία, καθώς κάνουν τη νόμιμη και λογική δουλειά τους», δήλωσε ο Χίπι στο Times Radio.

«Φυσικά, έχουμε το νου μας στην ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι δεν θα προκαλέσει περιφερειακή κλιμάκωση» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερωτηθείς για πιθανές περαιτέρω αποστολές σε ξεχωριστή συνέντευξη στο BBC, είπε :«Δεν υπάρχει καμία άμεσα προγραμματισμένη, και αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο. Η χθεσινή νύχτα ήταν μια περιορισμένη, αναλογική και αναγκαία απάντηση».

Τα σχόλια απηχούν δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε ότι τα πλήγματα ήταν «στοχευμένα» και ότι δεν θα δίσταζε να αναλάβει περαιτέρω δράση αν χρειαστεί.

Η Ρωσία επέκρινε τα πλήγματα, τα οποία, όπως είπε, κλιμάκωσαν τις εντάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή και παραβίασαν το διεθνές δίκαιο.

Τα βρετανικά αεροσκάφη εκτοξεύθηκαν από βάση της Βασιλικής Αεροπορίας στην Κύπρο και έπληξαν δύο στόχους που είχαν εμπλακεί στην εκτόξευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε ο Χίπι.

Μια αρχική αξιολόγηση έδειξε ότι τα πλήγματα την Πέμπτη ήταν επιτυχή και τα αεροσκάφη επέστρεψαν στη βάση τους τα ξημερώματα της Παρασκευής, πρόσθεσε.

Ο Χίπι δήλωσε ότι η προειδοποίηση προς τους Χούθι παρέμεινε σε ισχύ και ότι η κυβέρνηση θα δει τις επόμενες ημέρες αν οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα θα σταματήσουν.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επικρίσεις ορισμένων πολιτικών αντιπάλων ότι δεν δόθηκε στο κοινοβούλιο η ευκαιρία να συζητήσει εκ των προτέρων τα πλήγματα, ο Βρετανός υπουργός δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ έπρεπε να λάβει τέτοιες αποφάσεις «με βάση τις στρατιωτικές, στρατηγικές και επιχειρησιακές απαιτήσεις».

Οι αντιδράσεις

Η Γαλλία επανέλαβε σήμερα την καταδίκη της απέναντι στις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα κάνοντας έκκληση να σταματήσουν αυτές άμεσα στον απόηχο των αμερικανοβρετανικών πληγμάτων κατά των Χούθι στην Υεμένη.

«Με αυτές τις ένοπλες ενέργειες οι Χούθι φέρουν την υπερβολικά σοβαρή ευθύνη για την κλιμάκωση στην περιοχή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, σε σημερινή του ανακοίνωση ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, υπουργός Εξωτερικών της Δανίας -έδρα του κολοσσού των εμπορικών μεταφορών, Maersk ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει πλήρως τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα κατά των Χούθι στην Υεμένη.

Την περασμένη εβδομάδα η Δανία συντάχθηκε με αμερικανική ανακοίνωση που προειδοποιούσε τους Χούθι να αναστείλουν τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Θα είναι τεράστιος ο λογαριασμός αν οι Χούθι επιτύχουν να απομακρύνουν τη διεθνή ναυσιπλοΐα από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ. Το 12% όλων των μη στρατιωτικών πλοίων διαπλέουν ακριβώς αυτά τα στενά», είπε ο Ράσμουσεν.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα η Maersk είχε ανακοινώσει ότι αλλάζει την πορεία όλων των πλοίων της με εμπορευματοκιβώτια από τα δρομολόγια της Ερυθράς Θάλασσας γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας της Αφρικής για το προσεχές μέλλον προειδοποιώντας τους πελάτες της να προετοιμαστούν για σημαντική αναστάτωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com