Ο πόλεμος ενισχύει τις οικονομικές σχέσεις Ρωσίας και Κίνας – Στα 240 δισ. δολάρια το διμερές εμπόριο

Ο πόλεμος ενισχύει τις οικονομικές σχέσεις Ρωσίας και Κίνας – Στα 240 δισ. δολάρια το διμερές εμπόριο
China's President Xi Jinping and Russian President Vladimir Putin pose with Mongolia's President during their trilateral meeting on the sidelines of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) leaders' summit in Samarkand on September 15, 2022. (Photo by Alexandr Demyanchuk / SPUTNIK / AFP) Photo: AFP
Οι κινεζικές εξαγωγές προς τη Ρωσία εκτινάχθηκαν κατά 64,2% σε σύγκριση με το 2021, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων της Ρωσίας με της Κίνας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία επιβεβαίωσαν τα στοιχεία από τις τελωνειακές αρχές της ασιατικής χώρας, με το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο κρατών να φτάνει τα 240 δισ. δολάρια για το 2023, σε νέο ιστορικό υψηλό.

Το εμπόριο Κίνας-Ρωσίας -σε όρους δολαρίων- ανήλθε σε 240,1 δισεκατομμύρια το 2023, σημειώνοντας αύξηση 26,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας.

Οι κινεζικές εξαγωγές προς τη Ρωσία σημείωσαν άλμα 46,9% το 2023 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και εκτινάχθηκαν κατά 64,2% σε σύγκριση με το 2021, πριν από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, όπως έδειξαν τα τελωνειακά στοιχεία.

Οι εισαγωγές από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 13% πέρυσι από το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μισές από τις εξαγωγές πετρελαίου και πετρελαιοειδών της Ρωσίας το 2023 έχουν αποσταλεί στην Κίνα, ανέφεραν τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό Αλεξάντερ Νόβακ στα τέλη Δεκεμβρίου.

Τα κινεζικά τελωνεία δεν δημοσιοποίησαν τα στοιχεία για τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία για τον μήνα Δεκέμβριο.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters , οι ηγέτες και οι αξιωματούχοι των δύο χωρών πραγματοποίησαν πέρυσι πολλές διμερείς συνομιλίες, χαιρετίζοντας την «χωρίς όρια» εταιρική σχέση τους.

Το Πεκίνο σκοπεύει να επεκτείνει την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία σε όλα τα στάδια της παραγωγής, δήλωσε ο Κινέζος πρέσβης στη Ρωσία, Ζανγκ Χανχούι, στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA στις 19 Δεκεμβρίου.

Ενώ η Ρωσία αυξάνει τις πληρωμές σε κινεζικά γουάν για εισαγωγές εν μέσω δυτικών κυρώσεων, η Κίνα έχει επίσης αυξήσει τη χρήση γουάν για την αγορά ρωσικών προϊόντων.

Σε όρους γουάν, η αξία του αμφίδρομου εμπορίου μεταξύ Κίνας και Ρωσίας ανήλθε πέρυσι σε 1,69 τρισεκατομμύρια γουάν (235,90 δισεκατομμύρια δολάρια), αυξημένη κατά 32,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com