ΗΠΑ: Νέα απόρρητα έγγραφα βρέθηκαν στο σπίτι του Μπάιντεν

ΗΠΑ: Νέα απόρρητα έγγραφα βρέθηκαν στο σπίτι του Μπάιντεν
US President Joe Biden arrives to speak about the economy in the South Court Auditorium at the Eisenhower Executive Office Building next to the White House in Washington, DC, on January 12, 2023. - Consumer inflation in the US slipped in December to the lowest level in over a year, government data showed on Thursday, signaling the worst price increases may be over. The Consumer Price Index (CPI) last month rose 6.5 percent from a year ago, the smallest increase since October 2021, said the Labor Department. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP) Photo: AFP
Ο εντοπισμός απόρρητων εγγράφων σε παλιό γραφείο του Μπάιντεν φέρνει σε δύσκολη θέση τον Λευκό Οίκο.

Η νομική ομάδα του προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακάλυψε μια δεύτερη παρτίδα διαβαθμισμένων εγγράφων από την περίοδο που ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου ήταν αντιπροέδρος των ΗΠΑ σε έναν αποθηκευτικό χώρο στο γκαράζ του σπιτιού του στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Η ανακοίνωση του Ρίτσαρντ Σάουμπερ, ειδικού συμβούλου του Μπάιντεν, έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι μια παλαιότερη παρτίδα εγγράφων είχε ανακαλυφθεί τον Νοέμβριο στο ντουλάπι ενός γραφείου σε ένα think tank του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια που χρησιμοποιούσε ο Μπάιντεν μετά την αποχώρησή του από την αντιπροεδρία.

Οι αποκαλύψεις έχουν δημιουργήσει νομικούς και πολιτικούς πονοκεφάλους για τον Μπάιντεν καθώς ο ίδιος προετοιμάζεται για να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ένα μόνο έγγραφο βρέθηκε σε ένα δωμάτιο δίπλα στο γκαράζ στο Γουίλμινγκτον και κανένα έγγραφο δεν βρέθηκε στο σπίτι του Μπάιντεν στο Ρίχομποθ Μπιτς, ανέφερε ο Σάουμπερ σε ανακοίνωσή του. Η κυβέρνηση «συνεργάζεται πλήρως» για να διασφαλίσει ότι τα αρχεία αντιμετωπίζονται σωστά, είπε ο Σάουμπερ.

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ της αποκάλυψης ότι η νομική ομάδα του Μπάιντεν βρήκε διαβαθμισμένα έγγραφα στα ακίνητά του και της συνεχιζόμενης έρευνας του υπουργείου Δικαιοσύνης για την άρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να παραδώσει διαβαθμισμένα έγγραφα που ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας πήρε μαζί του από τον Λευκό Οίκο.

Ο πρώην πρόεδρος κράτησε χιλιάδες κρατικά αρχεία, μερικές εκατοντάδες από τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ως διαβαθμισμένα, στην προσωπική του κατοικία στη Φλόριντα για περισσότερο από έναν χρόνο μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο και δεν τα επέστρεψε αμέσως ή προθύμως παρά τα πολυάριθμα αιτήματα των Εθνικών Αρχείων.

Όταν τελικά παρέδωσε 15 κουτιά με αρχεία τον Ιανουάριο του 2022, τα Εθνικά Αρχεία ανακάλυψαν ότι περισσότερα από 100 ήταν διαβαθμισμένα. Το θέμα παραπέμφθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης την άνοιξη και διορίστηκε ειδικός σύμβουλος για να επιβλέπει την έρευνα.

Ο εντοπισμός απόρρητων εγγράφων σε παλιό γραφείο του Μπάιντεν φέρνει σε δύσκολη θέση τον Λευκό Οίκο

Ο Λευκός Οίκος, εμφανώς σε δύσκολη θέση, ήταν αντιμέτωπος χθες Τετάρτη με επίμονα ερωτήματα μετά τον εντοπισμό απόρρητων εγγράφων από την περίοδο κατά την οποία ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σε παλαιό γραφείο του Αμερικανού προέδρου.

Μέχρι στιγμής οι υπηρεσίες του Μπάιντεν έχουν επιβεβαιώσει ότι «ένας μικρός αριθμός εγγράφων που έχουν χαρακτηριστεί απόρρητα» — περίπου δέκα-βρέθηκαν «σε κλειδωμένο ντουλάπι» στο Penn Biden Center, ένα think tank όπου παλαιότερα ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρούσε γραφείο.

Ωστόσο συνεργάτες του εντόπισαν «τουλάχιστον ένα επιπλέον πακέτο» εγγράφων, όπως αποκάλυψε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης, την οποία επικαλείται το CNN, τα έγγραφα χρονολογούνται από το 2013 ως το 2016 και αφορούν θέματα όπως η Ουκρανία, το Ιράν και η Βρετανία.

Στο γραφείο αυτό του Μπάιντεν βρέθηκαν κυρίως προσωπικά ή οικογενειακά έγγραφα, περιλαμβανομένων κάποιων που αφορούσαν τις διευθετήσεις για την κηδεία του γιου του Μπο και επιστολές συλλυπητηρίων. Δεν είναι ξεκάθαρο αν τα κουτιά με τα απόρρητα έγγραφα περιείχαν και προσωπικά.

Τα έγγραφα εντοπίστηκαν στις 2 Νοεμβρίου, μόλις έξι ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, αλλά το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα μόλις τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου.

Μετά τις νέες αποκαλύψεις η υπόθεση αναμένεται να συνεχίσει να προκαλεί αναταράξεις στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ και ενδέχεται να επηρεάσει και την έρευνα για τα πολλά απόρρητα έγγραφα τα οποία βρέθηκαν στην οικία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.

Στην περίπτωση του Τραμπ το FBI πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι του στο Μαρ-α- Λάγκο, όπου κατασχέθηκαν χιλιάδες έγγραφα.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι δεν γνώριζε πως κάποια απόρρητα έγγραφα είχαν μεταφερθεί στο προσωπικό του γραφείο, αφού έφυγε από την αντιπροεδρία, τονίζοντας ότι οι δικηγόροι του «έκαναν αυτό που θα έπρεπε» καλώντας αμέσως τα Εθνικά Αρχεία, όπου πρέπει να παραδίδονται όλα τα απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα μετά τη λήξη της θητείας του προέδρου και του αντιπροέδρου.

Η υπόθεση δεν μοιάζει να είναι τόσο σοβαρή όσο αυτή του Τραμπ, ωστόσο εγείρει ερωτηματικά κυρίως για έναν πρόεδρο που επαίρεται για την ηθική του.

Ήδη ο Τραμπ ζήτησε να διεξαχθεί αντίστοιχη έρευνα στα σπίτια του Αμερικανού προέδρου με αυτή που πραγματοποιήθηκε στη δική του οικία: «Πότε το FBI θα ψάξει τις πολλές κατοικίες του Τζο Μπάιντεν, ακόμη και τον Λευκό Οίκο;», αντέδρασε.

Ήδη, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αντιδράσεις, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ ανέθεσε την έρευνα της υπόθεσης σε ομοσπονδιακό εισαγγελέα του Σικάγο, τον Τζον Λάους Τζούνιορ, τον οποίο έχει διορίσει ο Τραμπ.

Περισσότερες ειδήσεις από τον κόσμο στο Fortune Greece

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για έξαρση της πανδημίας στην Κίνα κατά τις εορτές για το Νέο Σεληνιακό Έτος

Στο 6,5% ο πληθωρισμός των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο