ΗΠΑ προς Ιράν: Θα απαντήσουμε σε κάθε επίθεση κατά αμερικανικών συμφερόντων

ΗΠΑ προς Ιράν: Θα απαντήσουμε σε κάθε επίθεση κατά αμερικανικών συμφερόντων
epa07066618 US Secretary of State Mike Pompeo speaks during a news conference at the State Department in Washington, DC, USA, 03 October 2018. Pompeo announced that the US is canceling a 1955 treaty with Iran on economic relations and consular rights. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Επιδεικνύουμε αυτοσυγκράτηση και όχι έλλειψη αποφασιστηκότητας», δήλωσε ο Μαικ Πομπέο.

Για κλιμάκωση των «απειλών» εκ μέρους του Ιράν τις τελευταίες εβδομάδες έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, προειδοποιώντας εκ νέου την Τεχεράνη ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον αμερικανικών συμφερόντων από την ίδια ή συμμάχους της θα αντιμετωπιστεί με «άμεση και αποφασιστική» αντίδραση από μέρους της Ουάσιγκτον. «Το καθεστώς στην Τεχεράνη πρέπει να καταλάβει ότι οποιαδήποτε επίθεση από αυτό ή ενεργούμενά του όποια ταυτότητα κι αν έχουν εναντίον συμφερόντων ή πολιτών των ΗΠΑ θα απαντηθεί», με «άμεσο και αποφασιστικό» τρόπο, ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο» αλλά «η αυτοσυγκράτηση» που επιδεικνύει η Ουάσιγκτον «δεν πρέπει να ερμηνευθεί από το Ιράν ως έλλειψη αποφασιστικότητας», πρόσθεσε ο Πομπέο. Η ανακοίνωση του αμερικανού ΥΠΕΞ δόθηκε στη δημοσιότητα καθώς οι ΗΠΑ αναπτύσσουν στην περιοχή του Κόλπου ένα αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του και βομβαρδιστικά B-52. Η ένταση ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον κλιμακώνεται αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν.