ΗΠΑ: Στο «συρτάρι» η επενδυτική απαγόρευση Alibaba, Tencent, Baidu

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι τρεις κινεζικοί τεχνολογικοί κολοσσοί θα έμπαιναν στη «μαύρη λίστα» των φερόμενων ως κινεζικών στρατιωτικών εταιρειών και θα απαγορεύονταν στους Αμερικάνους να επενδύσουν σε αυτές. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών «πάγωσε» τελικά το σχέδιο.

Η κυβέρνηση Τραμπ έβαλε στο «συρτάρι» τα σχέδια για να βάλει σε «μαύρη λίστα» τους κινεζικούς τεχνολογικούς κολοσσούς Alibaba, Tencent και Baidu, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που επικαλείται το Reuters.

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να προχωρήσει στην ένταξη έως και εννέα άλλων κινεζικών εταιρειών στη λίστα, σύμφωνα με τη μια πηγή.

Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, η μηχανή αναζήτησης Baidu και η εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Tencent, στην οποία ανήκει η εφαρμογή μηνυμάτων WeChat, ήταν στη «βραχεία λίστα» προς ένταξη σε κατάλογο με φερόμενες ως κινεζικές στρατιωτικές εταιρείες. Αν έμπαιναν στη λίστα αυτή, τότε θα υπόκειντο σε νέα επενδυτική απαγόρευση στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin «πάγωσε» τελικά το σχέδιο.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα ο Λευκός Οίκος πρόσθεσε την κορυφαία κινεζική εταιρεία κατασκευής chip, SMIC και τον πετρελαϊκό κολοσσό CNOOC στη «μαύρη λίστα». (Μάλιστα, αργά το βράδυ της Τετάρτης, η S&P Dow Jones Indices ανακοίνωσε πως αφαιρεί τους τίτλους της China National Offshore Oil Corp από τους δείκτες της λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.) Ο Trump παρουσίασε επίσης εκτελεστικό διάταγμα τον Ιανουάριο που απαγορεύει τις αμερικανικές συναλλαγές με οκτώ κινεζικές εφαρμογές, περιλαμβανομένης της Alipay της Ant Group.