Υπάρχει οριστική θεραπεία του AIDS;

Υπάρχει οριστική θεραπεία του AIDS;

Οι ιατροί συζητούν τι θα χρειαστεί για να απαλλαχθούμε από τον ιό HIV

της Αλεξάντρα Σίφερλιν

Η πάλη κατά του HIV/AIDS έχει επιτύχει πολλά. Όμως, εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται με HIV κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Μια στρατηγική πρόληψης που παρακολουθείται στενά είναι ένα εμβόλιο κατά του HIV. Ο Δρ. Λάρι Κόρεϊ, επικεφαλής ερευνητής στο Δίκτυο Δοκιμών Εμβολίου HIV στο Ερευνητικό Κέντρο Fred Hutchinson, παρουσίασε πρόσφατα μια εξαιρετικά φιλόδοξη μελέτη που θα δοκιμάσει ένα προστατευτικό αντίσωμα σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Παραμένω επιφυλακτικά αισιόδοξος» είπε ο Κόρεϊ σε συζήτηση στο συνέδριο Brainstorm Health του Fortune την περασμένη Τρίτη. Ο Κόρεϊ λέει ότι οι ερευνητές μπορεί να αρχίσουν να έχουν κάποια πρώιμα αποτελέσματα από τις δοκιμές στις αρχές Απριλίου του 2019.

Πέρα από το εμβόλιο, το να εξασφαλίσεις στους ανθρώπους πρόσβαση σε ταχεία θεραπεία είναι ένας άλλος τρόπος για να διατηρήσεις χαμηλά τους ρυθμούς μόλυνσης από τον ιό και να βοηθήσεις τους ανθρώπους με HIV να ζήσουν πολλά χρόνια. Η Δρ. Νταϊάν Χαβλίρ, καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Φραντσίσκο, είναι μέλος ενός καινοτόμου προγράμματος που στόχο έχει τον περιορισμό της εξάπλωσης του HIV στην πόλη του Σαν Φραντσίσκο. Κρίσιμος πυλώνας της επιτυχίας του προγράμματος είναι η στρατηγική εξασφάλισης θεραπείας την ίδια μέρα που προκύπτει διάγνωση ότι κάποιος έχει προσβληθεί με τον ιό.

«Πρέπει να συνεργαστούμε για να μειώσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων HIV» είπε η Χαβλίρ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, προσθέτοντας ότι η ταχεία εξασφάλιση θεραπείας για τους ασθενείς μπορεί να τους ισχυροποιήσει ενώ δεν κοστίζει και κάτι ως στρατηγική.

Τι θα οδηγήσει σε μηδενικούς ρυθμούς μολύνσεων παγκοσμίως; Τόσο ο Κόρεϊ όσο και η Χαβλίρ συμφωνούν ότι η δημόσια δέσμευση και η διατομεακή εμπλοκή θα είναι εξαιρετικά κρίσιμα στοιχεία. «Δεν χωρά αμφιβολία ότι το HIV είναι η επιδημία της εποχής μας» είπε ο Κόρεϊ. «Θεωρώ ότι σε κάποιο βαθμό το επίπεδο ιατρικής περίθαλψης της γενιάς μας θα καθοριστεί από το πώς θα την αντιμετωπίσουμε. Χρειαζόμαστε σταθερή δέσμευση».

Η Χαβλίρ συμφωνεί. «Ας επενδύσουμε στην έρευνα. Ας επενδύσουμε στη θεραπεία. Είτε θα πληρώσουμε τώρα, είτε θα κληθούμε να πληρώσουμε αργότερα» επεσήμανε.

Πηγή: FORTUNE