ΥΠΕΝ: Υπό στενή παρακολούθηση η φωτιά στη Μεταμόρφωση- Ανησυχούν ειδικοί και κάτοικοι

ΥΠΕΝ: Υπό στενή παρακολούθηση η φωτιά στη Μεταμόρφωση- Ανησυχούν ειδικοί και κάτοικοι
Καπνός, από τη φωτιά που μαίνεται στο εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση, σκεπάζει τον Αττικό ουρανό, όπως φαίνεται από το λόφο της Πνύκας, Αθήνα Σάββατο 15 Αυγούστου 2020. Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 7 το πρωί σε εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση Αττικής, στον παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών- Λαμίας, στο ύψος του 13ου χιλιομέτρου. Η πυρκαγιά έχει πάρει έκταση και έχει επεκταθεί σε όλο το κτίριο, ενώ λόγω των πλαστικών που καίγονται έχει καλυφθεί με πυκνό μαύρο καπνό ο ουρανός της Αττικής. Για λόγους ασφαλείας έχει κλείσει η εθνική οδός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα στο ρεύμα προς Αθήνα έχει διακοπεί από την Τροχαία η κυκλοφορία στη γέφυρα Λυκόβρυσης και προς Λαμία στη γέφυρα Τατοϊου. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική έχει αναπτυχθεί τεράστιο θερμικό φορτίο λόγω της καύσιμης ύλης, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά. Αυτή την ώρα επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες της Περιφέρειας. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο τοξικός μαύρος καπνός που έπνιξε την περιοχή, αλλά με τον αέρα ταξίδεψε και σε όλην την Αττική, ανησυχεί τους επιστήμονες που προειδοποιούν για τις επιπτώσεις της φωτιάς αυτής στο περιβάλλον και την τροφική αλυσίδα και τρομοκρατεί τους κατοίκους.

Οι φλόγες σβήνουν σιγά σιγά στο εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση, αφήνοντας όμως πίσω τους ένα περιβαλλοντικό έγκλημα και πολλά ερωτηματικά σχετικά με τις ευθύνες για τις άδειες λειτουργίας επικίνδυνων εργοστασίων σε κατοικημένες περιοχές, για τη λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας.

Ο τοξικός μαύρος καπνός που έπνιξε την περιοχή, αλλά με τον αέρα ταξίδεψε και σε όλην την Αττική, ανησυχεί τους επιστήμονες που προειδοποιούν για τις επιπτώσεις της φωτιάς αυτής στο περιβάλλον και την τροφική αλυσίδα και τρομοκρατεί τους κατοίκους.

Σε ετοιμότητα το ΥΠΕΝ

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, ο αρμόδιος υφυπουργός για την Προστασία του Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς και ο γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, παρακολουθούν στενά το θέμα της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση από την πρώτη στιγμή, όπως υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ.

Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο, την Κυριακή 16-08-2020, κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Νοτίου Ελλάδος μετέβη στο σημείο.

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ενημερώθηκαν από τον Περιφερειάρχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη σοβαρότητα της πυρκαγιάς. Ωστόσο, δεν τους επετράπη η είσοδος στο εσωτερικό της δραστηριότητας, αλλά ούτε και εντός του αύλειου χώρου για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, αμέσως, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, Επιθεωρητές του Συντονιστικού Γραφείου Αποκατάστασης Περιβαλλοντικής Ζημιάς (ΣΥΓΑΠΕΖ) του ΥΠΕΝ θα διενεργήσουν αυτοψία μαζί με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος Νοτίου Ελλάδας στον χώρο, για την διαπίστωση της περιβαλλοντικής ζημιάς και την υπαγωγή της δραστηριότητας στο καθεστώς της περιβαλλοντικής ευθύνης.

Επίσης, θα ενημερωθεί και η Περιφερειακή Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικής Ζημιάς (ΠΕΑΠΖ) Β.Α. Αττικής.

Σχετικά με τις μετρήσεις ποιότητας της ατμόσφαιρας

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, από τις μετρήσεις του πλησιέστερου σταθμού του υπουργείου που βρίσκεται στη Λυκόβρυση, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση για δύο ώρες, στις 09:00 & 10:00 το πρωί στις 15 Αυγούστου, στις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10 & ΑΣ2,5.

Οι μέγιστες τιμές ωστόσο που μετρήθηκαν (80 μg/m3, & 50 μg/m3 αντίστοιχα) διήρκεσαν λίγο, λόγω της διάχυσης που προκλήθηκε με την ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή.

Περαιτέρω στοιχεία για την ποιότητα της ατμόσφαιρας θα συλλεχθούν σε συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τα αρμόδια ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον δήμαρχο Μεταμόρφωσης, Στράτο Σαραούδα.

«Η φωτιά υποχωρεί, όχι όμως το περιβαλλοντικό πλήγμα»

Συντονισμό των αρμόδιων φορέων ώστε να υπάρξει ειδική μέριμνα και πρόληψη ώστε να μην ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα έχει ζητήσει από την πλευρά του ο δήμαρχος της Μεταμόρφωσης, Στράτος Σαραούδας.

«Κερδίσαμε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος αναφερθείς στις εξελίξεις στο μέτωπο της φωτιάς.

Όπως εξήγησε, η φωτιά μπορεί να υποχωρεί, όχι όμως το περιβαλλοντολογικό πλήγμα. «Πρέπει άμεσα να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς και ελέγχου όλων των αδειών. Παράλληλα καλούμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τους συναρμόδιους φορείς, την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους, να κάτσουμε όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι και να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο προδιαγραφών και ελέγχων, ώστε να αποφύγουμε ανάλογα ατυχήματα στο μέλλον. Να μη βρεθούμε ποτέ ξανά στην ίδια δύσκολη θέση».

Κώδωνας κινδύνου από τον Ζερεφό

Για την οικολογική καταστροφή και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία από το τοξικό νέφος που προκλήθηκε από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο πλαστικών προειδοποίησε από την πρώτη στιγμή ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας στο MEGA.

«Όταν καίγονται σε υψηλή θερμοκρασία πλαστικά, τότε εκλύονται πολύ τοξικές ουσίες» σημείωσε.

Ο κ. Ζερεφός τόνισε ότι είναι ύψιστης σημασίας η έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων των γύρω περιοχών για την επικινδυνότητα της κατάστασης, καθώς οι ουσίες που εκλύθηκαν κατά την καύση είναι ιδιαίτερα τοξικές και θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί για να προστατεύσουν την υγεία τους.

Σε ότι αφορά την επικινδυνότητα των τροφίμων που προέρχονται από την περιοχή ο κ Ζερεφός είπε ότι λόγω της τοξικότητας των ουσιών που εκλύονται από την καύση πλαστικών, είναι σημαντικό σε περιοχές που υπάρχουν καλλιέργειες και ενδέχεται να επηρεαστούν από το νέφος, τα φρούτα και τα λαχανικά να πλένονται σχολαστικά πριν καταναλωθούν.

«Καλό είναι τα λαχανικά να ξεπλένονται με ιδιαίτερη προσοχή. Αν είναι βαριά ρυπασμένα καλό είναι να μην τα φάμε».