Υπέρ μεγαλύτερης μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων τάχθηκαν μέλη της ΕΚΤ

Υπέρ μεγαλύτερης μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων τάχθηκαν μέλη της ΕΚΤ

Ορισμένα μέλη εξέφρασαν προτίμηση για μία μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων κατά 20 μονάδες βάσης.

Ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τάχθηκαν υπέρ μίας μεγαλύτερης μείωσης του επιτοκίου καταθέσεών της και της αύξησης των μηνιαίων αγορών της ομολόγων, κατά τη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου 2015, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΚΤ, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

«Ορισμένα μέλη εξέφρασαν προτίμηση για μία μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων κατά 20 μονάδες βάσης (σ.σ.: στο -0,4% από το -0,2% αντί της μείωσης στο -0,3% που αποφασίσθηκε) στη συνεδρίαση αυτή, κυρίως με την άποψη να ενισχυθεί η επίπτωση του μέτρου αυτού», αναφέρουν τα πρακτικά.

«Τέθηκε στο τραπέζι και η δυνατότητα αύξησης του ύψους των μηνιαίων αγορών (ομολόγων)», σημειώνεται σε άλλο σημείο.

Τα πρακτικά δείχνουν ότι ορισμένα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ τάχθηκαν κατά της λήψης μέτρων. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ αποφάσισε τον περασμένο μήνα και τη χρονική επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά έξι μήνες καθώς και τη δυνατότητα αγοράς ομολόγων που εκδίδονται από περιφέρειες και δήμους της Ευρωζώνης.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξέφρασαν μία ευρύτερη συμφωνία ότι «μία νέα αξιολόγηση θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον» σχετικά με τη δυνατότητα αύξησης των μηνιαίων αγορών ομολόγων, πέραν των 60 δις. ευρώ τον μήνα που ισχύει σήμερα. «Η λήψη μέτρων θεωρήθηκε ευρύτερα ως δικαιολογημένη για να επαναδιατυπωθεί η στάση της νομισματικής πολιτικής που θα στηρίξει την επάνοδο του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω από, αλλά κοντά στο 2%», σημειώνεται στα πρακτικά.