Υπέρ παράτασης του Brexit αλλά προτιμά σύντομη αποχώρηση η Μέι – Τι δήλωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Υπέρ παράτασης του Brexit αλλά προτιμά σύντομη αποχώρηση η Μέι – Τι δήλωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες πριν τη Σύνοδο Κορυφής
epa07231065 British Prime Minister Theresa May arrives to speak at a news conference at the end of the summit of EU leader in Brussels, Belgium, 14 December 2018. On the second day of summit EU leader again focussed on the conclusions on the Single Market, climate change, migration, disinformation, the fight against racism and xenophobia, and citizens' consultations. EPA/STEPHANIE LECOCQ
Συμβιβαστική η Γερμανία, σκληρή γραμμή τηρεί ο Μακρόν.

Ανοιχτή σε οποιαδήποτε παράταση που θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να φύγει από την ΕΕ μόλις καταστεί δυνατή η έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι προσερχόμενη στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

«Ο σκοπός αυτής της Συνόδου είναι να συμφωνήσουμε σε μια παράταση για να μας δοθεί επιπλέον χρόνος για να εγκριθεί η Συμφωνία που θα μας επιτρέψει να αποχωρήσουμε με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο» είπε η Τ. Μέι, σημειώνοντας πως αν και το αίτημά της είναι για παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, “το σημαντικό είναι η όποια παράταση να μας δίνει το δικαίωμα να φύγουμε μόλις επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης και μέχρι τις 22 Μαΐου».

«Ξέρω πως πολλοί [από τους ηγέτες] θα είναι ενοχλημένοι που γίνεται αυτή η Σύνοδος, ενώ το Ην. Βασίλειο θα έπρεπε να έχει ήδη φύγει από την ΕΕ», είπε η βρετανίδα πρωθυπουργός εκφράζοντας δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο δεν μπόρεσε να επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Μπαρνιέ: «Παράταση για συγκεκριμένο σκοπό»

Tην άποψη ότι η όποια παράταση πρέπει να εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο σκοπό εξέφρασε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ κατά την είσοδό του στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

«Το σημαντικότερο είναι αυτή η παράταση να είναι χρήσιμη και να εξυπηρετεί ένα σκοπό. Ο κοινός μας σκοπός είναι να επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης. Αυτή είναι ο μόνος δρόμος προκειμένου να διασφαλιστεί η συντεταγμένη αποχώρηση του Ην. Βασιλείου”, είπε, προσθέτοντας πως “τώρα εναποκείται στους ηγέτες να αποφασίσουν».

Βαράντκαρ: «Προς το συμφέρον μας να έχουμε τη Βετανία στο μπλοκ μας»

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ υποστήριξε ότι θα ήταν προτιμότερο να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ, όμως οποιαδήποτε απόφαση για ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή για ανάκληση του άρθρου 50 «θα πρέπει να ληφθεί από τον βρετανικό λαό».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αποχωρήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες αν η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης. Είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε τη Βετανία στο μπλοκ μας, δεν μπορεί να είναι ένας σιωπηλός εταίρος, θα πρέπει να έχει λόγο», είπε, προσθέτοντας: «Μέχρι να ακούσουμε τι έχει να πει η (Τερέζα) Μέι, είναι δύσκολο να λάβουμε απόφαση». Ο Βαράντκαρ φάνηκε επίσης πρόθυμος να «δώσει λίγο περισσότερο χρόνο» στους Βρετανούς και να δείξει ευελιξία. «Αυτό που χρειαζόμαστε εδώ είναι μια προοπτική, ένα σχέδιο, κάποια διαβεβαίωση ότι μια παράταση δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί αυτό το αδιέξοδο επ’ άπειρον» είπε, τασσόμενος υπέρ μιας «τελωνειακής ένωσης» της ΕΕ με τη Βρετανία.

Συμβιβαστική η Μέρκελ

Νωρίτερα, η  Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να δώσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερο χρόνο προκειμένου να αποφευχθεί μια άτακτη έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Σε δηλώσεις της που υπογράμμισαν τη συμβιβαστική στάση του Βερολίνου, η κ. Μέρκελ προειδοποίησε: «Έχουμε μόνο 59 ώρες για να αποφύγουμε μια άτακτη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Αυτό το σενάριο δεν είναι προς το συμφέρον μας».

Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο την Τετάρτη, τόνισε πως η βρετανίδα πρωθυπουργός την διαβεβαίωσε την Τρίτη, « για τη σταθερή της πρόθεσή να βρει μια διέξοδο από αυτή την κατάσταση, μαζί με την αντιπολίτευση και τη Βουλή των Κοινοτήτων».

«Γνωρίζουμε ότι τέτοιες διακομματικές διαπραγματεύσεις απαιτούν υπομονή και δυνατότητα συμβιβασμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να δώσουμε ένα αξιοπρεπή χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί ένα κανονικό Brexit σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο», συμπλήρωσε.

Η Γερμανία φοβάται πως μια άτακτη έξοδος της Βρετανίας θα αποσταθεροποιήσει το Ευρωπαϊκό project.

Επιφυλακτικός ο Μακρόν

Με την σειρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έστειλε μήνυμα ότι «τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο» σε ό,τι αφορά μια μεγάλη παράταση για το Brexit, προσερχόμενος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι προσέρχεται στη συνεδρίαση με τρεις «αρχές»: Η πρώτη αφορά το ευρωπαϊκό πρότζεκτ, το οποίο όπως είπε δεν πρέπει να υπονομευθεί. Η δεύτερη είναι ο σεβασμός στη δημοκρατική επιλογή του βρετανικού λαού να φύγει από την ΕΕ και η τρίτη είναι η ανάγκη να υπάρξει σαφήνεια από την πλευρά του Ην. Βασιλείου. «Έχει δοθεί πολύς χρόνος. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις «φήμες» για παράταση διαρκείας, σημείωσε: «Καμία μακροπρόθεσμη παράταση. Πρέπει να καταλάβουμε ποιος ο λόγος για μια τέτοια παράταση, ποιο είναι το πολιτικό πλάνο που τη δικαιολογεί, ποιες είναι οι σαφείς προτάσεις».

«Τίποτα δεν είναι δεδομένο», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ