Υπέρ της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ η Μέρκελ και ο Ομπάμα

Υπέρ της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ η Μέρκελ και ο Ομπάμα
German Chancellor Angela Merkel and U.S. President Barack Obama arrive for a family picture at the G7 summit at the Elmau castle in Kruen near Garmisch-Partenkirchen, Germany, June 8, 2015. Leaders of the Group of Seven (G7) industrial nations vowed at a summit in the Bavarian Alps on Sunday to keep sanctions against Russia in place until President Vladimir Putin and Moscow-backed separatists fully implement the terms of a peace deal for Ukraine. REUTERS/Christian Hartmann - RTX1FMGK

Με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στη Γερμανία, ετοιμάζεται ήδη η μεγάλη ατζέντα για τη συμφωνία TTIP.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξαν σήμερα την υλοποίηση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, τονίζοντας ότι θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ομπάμα και Μέρκελ αναμένεται να συζητήσουν για τη Υπερατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) κατά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην εμπορική έκθεση που πραγματοποιείται στο Αννόβερο, τη Δευτέρα.

Η συνάντηση αυτή, θα πραγματοποιηθεί καθώς η πολιτική υποστήριξη στην υλοποίηση της TTIP έχει μειωθεί τόσο στη Γερμανία, όσο και στις ΗΠΑ, όπου διεξάγονται οι προκριματικοί κύκλοι για την επιλογή των προεδρικών υποψηφίων των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Νοεμβρίου.

“Η TTIP είναι μία από τις καλύτερες συμφωνίες για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,” τόνισε ο Ομπάμα σε συνέντευξή του, στη γερμανική εφημερίδα “Bild.”

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος στην εβδομαδιαία διαδικτυακή ραδιοφωνική συνέντευξή της, δήλωσε ότι η ολοκλήρωση και η εφαρμογή της συμφωνίας εξυπηρετεί το αμοιβαίο συμφέρον των δύο πλευρών.

Οι ΗΠΑ, αποτελούν τον πιο σημαντικό εμπορικό εταίρο της Γερμανίας. Οι υποστηρικτές της συμφωνίας πιστεύουν ότι θα ενισχύσει τη διμερή οικονομική ανάπτυξη, ενώ οι επικριτές της, τονίζουν ότι θα υποβαθμίσει τα δικαιώματα των καταναλωτών, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.