Υπερκαλύφθηκε πάνω από 10 φορές το ομόλογο Tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ της Alpha Bank

Υπερκαλύφθηκε πάνω από 10 φορές το ομόλογο Tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ της Alpha Bank
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
H έκδοση του 10ετούς ομολόγου Tier 2 από την Alpha Bank συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής και τη διαφοροποίηση των πηγών άντλησης κεφαλαίου της Τράπεζας.

Πάνω από 5,1 δισ. ευρώ ήταν οι προσφορές που συγκεντρώθηκαν για το ομόλογο Tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ της Alpha Bank καθώς, όπως είχε διαφανεί και από τις πρόσφατες επαφές της ∆ιοίκησης στο εξωτερικό, το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν εξαιρετικά υψηλό. Ως αποτέλεσμα η υπερκάλυψη της έκδοσης έφτασε σε διψήφια επίπεδα, επίδοση εντυπωσιακά καλύτερη συγκρινόμενη με αντίστοιχες πρόσφατες εκδόσεις ελληνικών τραπεζών.

Το επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε σε 4,25%, σημαντικά χαμηλότερο από την αρχική εκτίμηση του 5-5,25%, επιτυγχάνοντας μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις επιτοκίου έναντι αρχικής εκτίμησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού στις προοπτικές της Τράπεζας και στο στρατηγικό της σχέδιο για την επόμενη τριετία.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, «η ισχυρή ζήτηση για το ομόλογο της Alpha Bank επέτρεψε στην Τράπεζα να το τιμολογήσει στη μισή τιμή από την αντίστοιχη έκδοση της Εθνικής Τράπεζας που ολοκληρώθηκε μόλις πριν από 7 μήνες». (Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί σε 8,25% για την Εθνική Τράπεζα τον Ιούλιο του 2019 και σε 9,75% για την Τράπεζα Πειραιώς τον Ιούνιο του 2019). «Η ραγδαία μείωση του κόστους», σημειώνει το Bloomberg, «αντανακλά αφενός την ‘πείνα’ των επενδυτών για αποδόσεις στα ομόλογα της ζώνης του Ευρώ αφετέρου το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών, εν μέσω των προγραμμάτων εξυγίανσης των ισολογισμών τους».

Το επιχειρησιακό πλάνο της Alpha Bank και βεβαίως το σχέδιο αποφασιστικής απομείωσης των NPEs «Galaxy» βρέθηκαν στο επίκεντρο του διήμερου roadshow (4- 5/2/2020) σε Παρίσι και Λονδίνο που πραγματοποίησε η διοικητική ομάδα της Αlpha Bank, υπό τον CEO του Ομίλου, Βασίλη Ψάλτη. Κατά τη διάρκεια του roadshow πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις με 68 διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές από Ευρώπη, Αμερική, Καναδά και Ασία.

H έκδοση του 10ετούς ομολόγου Tier 2 από την Alpha Bank συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής και τη διαφοροποίηση των πηγών άντλησης κεφαλαίου της Τράπεζας, ενώ παράλληλα ενισχύει περαιτέρω τον Συνολικό ∆είκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας κατά περίπου 105 μονάδες βάσης. Η έκδοση του Tier 2 ομολόγου είναι τύπου 10NC5, δηλαδή δεκαετούς διάρκειας.