Υπερψηφίστηκε από την ελληνική βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Υπερψηφίστηκε από την ελληνική βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικων Γιώργος Κατρούγκαλος μιλά στη συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή για το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με πλειοψηφία 153 ψήφων πέρασε το νομοσχέδιο - Παραιτήθηκε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από το βουλευτικό αξίωμα. 

Μετά από μία επεισοδιακή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία κορυφώθηκε με την άγρια κόντρα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, οι βουλευτές ενέκριναν μέσω της ονομαστικής ψηφοφορίας το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, σε σύνολο 294 βουλευτών υπέρ ψήφισαν 153 βουλευτές, όχι 140 βουλευτές και ένας παρών.

Την κύρωση του Πρωτοκόλλου υπερψήφισαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οκτώ ανεξάρτητοι βουλευτές. Οι, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης, Κατερίνα Παπακώστα, Σπύρος Δανέλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Έλενα Κουντουρά.

Όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι καταψηφίζουν ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός ψήφισε «παρών».

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν έξι βουλευτές. Τρεις βουλευτές από τη ΔΗΣΥ, Ευάγγελος Βενιζέλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης οι οποίοι εξέφρασαν πρόθεση ψήφου κατά της κύρωσης του Πρωτοκόλλου.

Απών επίσης από τη ψηφοφορία ήταν και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ανεξάρτητος βουλευτής, Βασίλης Κόκκαλης.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, του οποίου η διαγραφή από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ανακοινώθηκε πριν λίγες ώρες, παραιτήθηκε από το βουλευτικό του αξίωμα, όπως είχε και ο ίδιος προαναγγείλει.

Την έδρα του Θανάση Παπαχριστόπουλου καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών, Τέρενς Κουίκ.

Πηγές ΝΔ: Πρωθυπουργός της ηττοπάθειας ο Τσίπρας

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζοντας τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή δήλωσαν “πως ο πρωθυπουργός που φέρνει μόνο ήττες έγινε πια και πρωθυπουργός της ηττοπάθειας” καθώς, όπως επεσήμαναν, “σήμερα ο κ. Τσίπρας δεν αποτόλμησε καν να επαναλάβει τον ισχυρισμό του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα “είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές”, αρκούμενος πια στην πρόβλεψη ότι θα διαψευσθούν οι υπερβολικές προσδοκίες της ΝΔ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές “συνειδητά ή μη ο κ. Τσίπρας μετατρέπεται πια σε διαχειριστή της ήττας του.” Αναφερόμενοι στους κκ. Τσίπρα και Καμμένο στη ΝΔ έκαναν λόγο για “ποιητική βραδιά των δύο πρώην συνεταίρων” παραπέμποντας στην αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη: το τελευταίο στάδιο της πολιτικής απαξίωσης είναι η γελοιοποίηση. “Η σαπουνόπερα ευτυχώς τελειώνει σε 100 μέρες καθώς οι πολίτες θα απαλλάξουν την χώρα από τους πρωταγωνιστές και τους κομπάρσους της” έλεγαν χαρακτηριστικά.

Μήνυμα Ζάεφ μετά την ψηφοφορία

O πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ χαιρέτισε την κύρωση, από την ελληνική Βουλή, του πρωτοκόλλου προσχώρησης της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

«Η φιλική μας χώρα, Ελλάδα, είναι η πρώτη χώρα που κύρωσε το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ. Προχωρούμε προς μία εγγυημένη επιτυχία. Είναι πιο εύκολο να είμαστε με συμμάχους. Με υπερηφάνεια να λέμε ότι είμαστε ΝΑΤΟ!» έγραψε ο Ζόραν Ζάεφ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κύρωση από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι το πρώτο θέμα της ειδησεογραφίας των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων.

Δείτε ακόμη:

Τσίπρας: Στην Ελλάδα οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας – Ανεύθυνη και εθνικά επικίνδυνη η στάση της ΝΔ στα εθνικά θέματα

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Φύγετε μαζί με τους φόρους σας, τα δύο μνημόνια και την αποτυχία σας