Υπερψηφίστηκε με 153 «ναι» το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Υπερψηφίστηκε με 153 «ναι» το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (όρθιος), ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης (1-Δ), ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Α) και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (Κ) συνομιλούν στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων». στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλεξανδρος Μπελτές

Ανοίγει πλέον ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Με 153 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ..

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε (με 138 ψήφους) το νομοσχέδιο. Στην ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε το ΚΚΕ επί της αρχής του νομοσχεδίου, ψήφισαν 191 βουλευτές.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και στα άρθρα του και στο σύνολό του.

Τα άρθρα 1,2,3,19 και 41, που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία από την ΝΔ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη, επίσης ψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ (153 ψήφοι) ενώ καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (138 ψήφοι).

“Η κυβέρνηση, προχωρά με σταθερότητα στην εφαρμογή μιας πολιτικής, την οποία έχει διατυπώσει ανοιχτά στο λαό, όπως η διαπραγμάτευση των 48 προαπαιτουμένων και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών”, ανέφερε μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε ότι το ενιαίο μισθολόγιο που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο θα έχει όφελος της τάξεως των 682 εκατ. ευρώ εντός της επόμενης τετραετίας, ενώ ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “δίνει με αλχημείες αυξήσεις στα δικά της παιδικά στο Δημόσιο, πριμοδοτεί τα κομματικά στελέχη που δουλεύουν στα γραφεία των υπουργών, χαρίζει μισθολογικά κλιμάκια στους συμβούλους της, και οι διευθυντές των πολιτικών γραφείων υπουργών πάνε κατευθείαν στο ανώτατο κλιμάκιο”.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο εισηγητής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, είπε πως στην έκθεση του ΓΛΚ και στην Ειδική Έκθεση με την υπογραφή του κ. Τσακαλώτου υπάρχουν τα νούμερα που επικαλέστηκε το Ποτάμι για τις δαπάνες του Δημοσίου «αλλά όχι αυτά του κ. Χουλιαράκη που είναι μόνο στη φαντασία σας». Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ υποστήριξε ότι τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια ο ΣΥΡΙΖΑ τις έχει υπονομεύσει με τις δηλώσεις του προεκλογικά, αλλά και ο πρωθυπουργός μετεκλογικά. “Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε τα τρισκατάρατα funds και τα «κοράκια» -δικές του οι εκφράσεις- και τώρα με το νόμο που ψηφίζει τους εκχωρεί τα «κόκκινα» δάνεια. Από 35% τα «κόκκινα» δάνεια σε μια χρονιά θα φτάσουν, σύμφωνα με την ΕΚΤ στο 52% τέλος του χρόνου. Άλλη μια επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ”, σχολίασε.

«Λυπάμαι πολύ γιατί ο κ. Χατζηδάκης έχασε την ψυχραιμία του», ανταπάντησε ο κ. Χουλιαράκης, ο οποίος επανέλαβε ότι η έκθεση του ΓΛΚ έχει «νούμερα από αυτά που συμφωνούμε», ενώ τα υπόλοιπα που ανακοίνωσε ο ίδιος, αφορούν «την κατάργηση του προηγούμενου μισθολογίου, που συνεπάγεται δαπάνες που είχαν προϋπολογιστεί στο Μεσοπρόθεσμο».

Ο κ.Χατζηδάκης επιτέθηκε και στον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος διαμηνύει πως εξακολουθεί και διαφωνεί με τη σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, που ο ίδιος υπέγραψε. “Ο κ. Σπίρτζης μας κατακεραύνωσε για τις συμβάσεις που ο ίδιος έφερε. Σουρεαλισμός; Κάφκα; Ταινία Monty Python; Τι να πω;Τους Monty Python ακολούθησε ο κ. Σπίρτζης και στη σύμβαση  για  τα περφερειακά αεροδρόμια, την οποία με πόνο ψυχής υπέγραψε!”, είπε ο κ.Χατζηδάκης.

“Είναι άδικο να μας κατηγορείτε για μεταστροφή. Εμείς έχουμε μια συμφωνία προ του εκλογών. Σας το υπενθυμίζω για πολλοστή φορά: Προ των εκλογών. Μια συμφωνία σαφή, συγκεκριμένη, χωρίς καινούργια ή παλιά θέματα και αυτή τη συμφωνία μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση την προχωράει, την εφαρμόζει, φτάνει σε συμφωνίες, βελτιώνει σε πολλά σημεία τα συμφωνηθέντα. Άρα, προς τι η κριτική ότι άλλα λέγαμε προεκλογικά; Η συμφωνία δεν ήταν μέρος των δεδομένων με τα οποία πήγαμε στις εκλογές” απάντησε ο κ.Σταθάκης.

Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος είχε ζητήσει την παράταση της συζήτησης πέραν των 10 ωρών που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής για να τοποθετηθούν περισσότεροι βουλευτές και σχολίασε το γεγονός ότι η χθεσινή των επιτροπών τη Δευτέρα ολοκληρώθηκε δύο ώρες νωρίτερα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στο παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη . “Γυναίκα συρρίκνωσα το παράλληλο πρόγραμμα” είπε καλώντας την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την τακτική του κατεπείγοντος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε πολύ πιο απαισιόδοξος απο τον κ.Σταθάκη, παραδεχόμενος ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει νέος επώδυνος συμβιβασμός στη  διαπραγμάτευση με την τρόικα για τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων.

Οι υψηλοί τόνοι συνεχίστηκαν και κατά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά να σχολιάζει ειρωνικά ότι τα κοράκια έγιναν αρνάκια, τον Δημήτρη Κουτσούμπα του ΚΚΕ να απαντά “σιγά τα αίματα” στις δηλώσεις υπουργών πως η κυβέρνηση ματώνει και τον Βασίλη Λεβέντη της Ένωσης Κεντρώων δηλώνει ότι δεν προαλείφεται για το υπουργείο Οικονομικών.

Τι θα συμβεί μετα κόκκινα δάνεια

Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ξεκινά και η πώληση κόκκινων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων και των στεγαστικών δανείων εκτός πρώτης κατοικίας. Η δεύτερη φάση που αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα εξεταστεί ώς τις 15 Φεβρουαρίου. Εκεί τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για την κυβερνητική πλειοψηφία καθώς αφορά όλα τα υπόλοιπα κόκκινα δάνεια, όπως τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά και τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Από το πλαίσιο εφαρμογής του νόμου, εξαιρούνται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2015, όλες οι απαιτήσεις από καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις, δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας, δάνεια και πιστώσεις που έχουν χορηγηθεί σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όπως αυτές ορίζονται από τη σύσταση 2003/361/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και από δάνεια με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια – ΕΔΑΜΕΔ) και εταιρειών μεταβίβασης απαιτήσεων (Εταιρειών Μεταβίβασης Απαιτήσεων από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια – ΕΜΑΜΕΔ). Οι συγκεκριμένες εταιρείες θα λαμβάνουν τα δάνεια σε καθυστέρηση από τις τράπεζες και θα εποπτεύονται και θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Τι προβλεπεται για τις συγκεκριμένες εταιρείες:

– Η διαχείριση δανείων και η μεταβίβαση απαιτήσεων θα πραγματοποιείται μόνο από ανώνυμες εταιρείες που εδρεύουν στην Ελλάδα ή σε άλλο μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και οι οποίες υποχρεωτικά εγκαθίστανται στην Ελλάδα μέσω υποκαταστήματος.

– Δικαίωμα να πωλούν και να μεταβιβάζουν απαιτήσεις, έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την ΤτΕ, τα υποκαταστήματα ξένων τραπεζών, οι εταιρείες ειδικού σκοπού και οι εταιρείες μεταβίβασης απαιτήσεων. Τα δάνεια μπορούν να πωλούνται σε πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα και στα νομικά πρόσωπα που παίρνουν άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα για τη διαχείριση δανείων. Μεταξύ των παραπάνω επιτρέπονται οι μεταβιβάσεις απαιτήσεων από συμβάσεις απαιτήσεων κάθε μορφής δανείων και πιστώσεων τα οποία έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.

– Η άδεια των εταιρειών χορηγείται από την Τράπεζα της Ελλάδας. Είναι απαραίτητη η πιστοποίηση της ταυτότητας των άμεσων και έμμεσων μετόχων και όσων έχουν ποσοστό άνω του 10%. Πιστοποίηση προβλέπεται και για τους συμβούλους της εταιρείας.

– Παρέχεται η δυνατότητα στις εταιρείες να προχωρούν σε άρση τραπεζικού απορρήτου των δανειοληπτών, σε περίπτωση που απαιτείται για τη διαχείριση των δανείων.

– Οι εταιρείες που εξαγοράζουν δανειακές συμβάσεις θα πρέπει να έχουν ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ ενώ σε περίπτωση εγκεκριμένου σχεδίου τερματισμού δραστηριότητας προβλέπεται δυνατότητα μείωσης του κεφαλαίου τους.

Τι αλλάζει στο μισθολόγιο του Δημοσίου

Σύμφωνα με το νέο μισθολογικό καθεστώς του Δημοσίου προβλέπεται η αποσύνδεση βαθμού – μισθού με τη θέσπιση ενός αριθμού μισθολογικών κλιμακίων (διαφορετικού ανά κατηγορία υπαλλήλων) για την κατάταξη των υπάλληλων.

Το νέο σύστημα αμοιβών προβλέπει τη μισθολογική επανακατάταξη των υπαλλήλων σε συγκεκριμένα μισθολογικά κλιμάκια ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης τους. Ειδικότερα, προβλέπονται 13 μισθολογικά κλιμάκια για τους υπάλληλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 19 κλιμάκια για τους υπαλλήλους της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Η εν λόγω κατάταξη είναι ανάλογη των ετών υπηρεσίας και των τυπικών προσόντων.

Επίσης, προβλέπεται διαφορετική μισθολογική εξέλιξη ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης του υπαλλήλου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται τριετής από διετής που είναι σήμερα μισθολογική εξέλιξη των υπάλληλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, ενώ παραμένει διετής για τους υπαλλήλους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Το νομοσχέδιο αυξάνει το επίδομα θέσης ευθύνης στα 1.000 ευρώ (από 900 ευρώ που είναι σήμερα) για τον Γενικό Διευθυντή, στα 450 ευρώ (από 400 ευρώ) για τον Διευθυντή, 350 ευρώ (από 300 ευρώ) για τον Υποδιευθυντή και 290 ευρώ (από 250 ευρώ) για τον Τμηματάρχη.

Αλλαγές στο ΕΣΠΑ και άλλες διατάξεις

Μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει:

– Διατάξεις για την αναδρομική ισχύ αποφάσεων για έργα του ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας επιτελικών δομών ΕΣΠΑ σε υπουργεία, ορίζεται αναδρομικά ότι είναι νόμιμες προσκλήσεις και  αποφάσεις, καθώς και άλλες πράξεις για το νέο ΕΣΠΑ που έγιναν από τις 23/12/2014 και έως την επίσημη ισχύ του νόμου που το διέπει.

– Διατάξεις με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα προστασίας της αμπελουργίας και του όρου «τοπικός οίνος» και θεσπίζεται πρόστιμο από 1.000 έως 30.000 ευρώ για τα οινολογικά εργαστήρια που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.