Υπερψηφίστηκε το νέο Σύνταγμα της Αιγύπτου

REUTERS

Χαμηλό το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας, ενώ η ατμόσφαιρα παραμένει τεταμένη εν όψει της δίκης του Μοχάμεντ Μόρσι.

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε μέσω του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στην Αίγυπτο την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη το νέο Σύνταγμα της χώρας.

Συγκεκριμένα, το «ναι» στο νέο Σύνταγμα συγκέντρωσε ποσοστό 98,1%, ενώ η συμμετοχή του εκλογικού σώματος ανήλθε στο 38,6%, ποσοστό συμμετοχής που ήταν μικρότερο από όσο προέβλεπαν αρχικά οι αρχές, αφού λιγότεροι από 4 στους 10 ψηφοφόρους προσήλθαν στα εκλογικά τμήματα.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι το ποσοστό συμμετοχής στην πρώτη εκλογική διαδικασία που οργανώθηκε μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, τον Ιούλιο, φαινόταν να ξεπερνά το 55%.

Διαβάστε ακόμη: Αίγυπτος: Επτά νεκροί στην πρώτη μέρα του δημοψηφίσματος

Η μεταβατική κυβέρνηση πάντως είχε προαναγγείλει ότι εάν το ποσοστό συμμετοχής ξεπεράσει εκείνο του δημοψηφίσματος που είχε διεξαχθεί το 2012 για το σύνταγμα που προωθύσε ο Μόρσι την εποχή που ήταν πρόεδρος θα το θεωρήσει ως «νίκη» της. Στο δημοψήφισμα του 2012 συμμετείχε το 32,9% του εκλογικού σώματος.

Ο νέος ισχυρός άνδρας της Αιγύπτου, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, έχει συνδέσει τις δικές του μελλοντικές κινήσεις με το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα. Την περασμένη εβδομάδα είχε πει ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας «εάν το απαιτήσει ο λαός».

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το κίνημα από το οποίο προέρχεται ο Μόρσι και το οποίο κηρύχθηκε «τρομοκρατική οργάνωση» τον Δεκέμβριο, είχε καλέσει τους υποστηρικτές της να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα αυτό.

Διαβάστε ακόμη: Αίγυπτος: O Μόρσι παραπέμπεται σε δίκη για «υποκίνηση φόνων»