Αίγυπτος: Επτά νεκροί στην πρώτη μέρα του δημοψηφίσματος

Αίγυπτος: Επτά νεκροί στην πρώτη μέρα του δημοψηφίσματος

Στις κάλπες προσήλθαν οι Αιγύπτιοι για το νέο Σύνταγμα που θα αντικαταστήσει αυτό που ψηφίστηκε το 2012 επί προεδρίας Μόρσι.

Σε κλίμα έντασης συνεχίζεται και αύριο, για δεύτερη ημέρα, η ψηφοφορία στο δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα της Αιγύπτου που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχει ως στόχο την αποκατάσταση της δημοκρατίας μετά την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, τον Ιούλιο του 2013.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το ισλαμικό κίνημα που πρόσφατα ανακηρύχθηκε «τρομοκρατική οργάνωση» από τις αρχές, έχουν καλέσει τους υποστηρικτές τους να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία. Το νέο σύνταγμα θα αντικαταστήσει εκείνο που εγκρίθηκε το 2012, όταν ακόμη ήταν πρόεδρος ο Μόρσι.

Οι υποστηρικτές του νέου συντάγματος λένε ότι διασφαλίζει τις ατομικές ελευθερίες, την θρησκευτική ελευθερία και τα δικαιώματα των γυναικών ενώ οι επικριτές του τονίζουν ότι δίνει ιδιαίτερα προνόμια στον στρατό.

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και υποστηρικτών του πρώην προέδρου. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, οι τέσσερις από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Σόχαγκ, στα νότια. Άλλοι τρεις σκοτώθηκαν στα δυτικά προάστια του Καΐρου, ανέφερε η εφημερίδα Αλ Αχράμ. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους υποστηρικτές του Μόρσι που, κατά την εφημερίδα, επιχείρησαν να διαταράξουν την ψηφοφορία στο Κάιρο, την επαρχία Σάρκια στο Δέλτα του Νείλου και τη Μίνια, στα νότια.

Διαβάστε ακόμη: Σε ισχύ η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν από 20 Ιανουαρίου

Η Αδελφότητα έχει καλέσεις του υποστηρικτές της να βγουν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το δημοψήφισμα, μολονότι η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι θα επιδείξει «μηδενική ανοχή» σε οποιαδήποτε προσπάθεια διακοπής της διαδικασίας.

Εκτιμάται ότι 250.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν κινητοποιηθεί για τη φύλαξη των περίπου 30.000 εκλογικών κέντρων σε όλη τη χώρα. Πάνω από ορισμένα εκλογικά κέντρα στο Κάιρο πετούσαν στρατιωτικά ελικόπτερα.

Λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, το πρωί, μία βόμβα εξερράγη έξω από ένα δικαστήριο στη συνοικία Ιμπάμπα της πρωτεύουσας, προκαλώντας μόνο μικρές υλικές ζημιές.

Τα δημόσια και τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν εικόνες στις οποίες φαίνονται καθαρά οι μεγάλες ουρές που είχαν σχηματιστεί έξω από πολλά εκλογικά τμήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας. «Ψηφίζω ναι, κυρίως επειδή έχω το δημοψήφισμα εδώ, στην τσέπη μου. Το διάβασα όλο και δεν υπάρχει τίποτα που να με πείθει να ψηφίσω όχι», δήλωσε ένας νεαρός που ψήφιζε για πρώτη φορά.

Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 53 εκατομμύρια Αιγύπτιοι. Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 21.00 απόψε και θα ανοίξουν ξανά αύριο το πρωί. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά το Σάββατο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο