Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών το νομοσχέδιο για τον ΕΦΙΑ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην Ολομέλεια αναμένεται να συζητηθεί από αύριο το επίμαχο νομοσχέδιο του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής έδωσε το «πράσινο φως» για το νομοσχέδιο για την καθιέρωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΦΙΑ), το οποίο περιλαμβάνει και σειρά διατάξεων άλλων υπουργείων, υπερψηφίζοντάς το και επί των άρθρων.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια μεθαύριο (Πέμπτη) και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, ενώ με την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα από το Eurogroup, αναμένεται να κατατεθεί (σύμφωνα με τον υφυπουργό Γιάννη Μαυραγάνη) και σειρά νομοτεχνικών αλλαγών και διευκρινίσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το εισοδηματικό πλαφόν για την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων από τους αγρότες – ένα ζήτημα που είχαν θέσει στις τοποθετήσεις τους οι αγορητές, τόσο της πλειοψηφίας, όσο και της αντιπολίτευσης.

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 39 για το νέο σύστημα πιστοποίησης των ιδιωτικών ΚΤΕΟ, επί του οποίου είχε παρατηρηθεί διάσταση ανάμεσα στην εισηγήτρια της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, η κ. Πατριανάκου δήλωσε πως το υπερψηφίζει «με την πολιτική επιφύλαξη πως ο υπουργός θα το αποσύρει στην Ολομέλεια». Σε παρατήρηση δε του προεδρεύοντος της Επιτροπής Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου, πως τέτοια επιφύλαξη δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό, η κ. Πατριανάκου δήλωσε ότι «επειδή δεν θέλω να δημιουργηθεί πολιτικό πρόβλημα, υπερψηφίζω το άρθρο και καλώ τον υπουργό στην Ολομέλεια να το αποσύρει».

Προηγουμένως, στην Επιτροπή Οικονομικών είχε εμφανιστεί ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών της συμπολίτευσης για το άρθρο 30, το οποίο αφορά τη διαδημοτική κινητικότητα.

Διαβάστε ακόμη: Προχωρά η νομοθετική διάταξη για τους πλειστηριασμούς

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου, η εισηγήτρια της ΝΔ Φ. Πατριανάκου είχε παρατηρήσει πως «μέσα στη διάταξη για τη διαδημοτική κινητικότητα, περιλαμβάνονται ινστιτούτα που προβλέπεται να καταργηθούν», λέγοντας ότι «αυτό είναι ένα ρουσφέτι που πάει να γίνει σε κάποιους που καλύπτονται πίσω από μεταρρυθμιστικές διατάξεις». Είχε δε ζητήσει την προσωπική εμφάνιση του υπουργού Εσωτερικών στην Επιτροπή, προκειμένου να παράσχει διευκρινίσεις.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο κ. Μιχελάκης σημείωσε ότι υπάρχουν δήμοι με αναπτυξιακά προγράμματα, αλλά με έλλειψη προσωπικού (πχ μηχανικούς), το οποίο πλεονάζει σε άλλους δήμους. «Αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα χαοτικό σύστημα μετατάξεων και αποσπάσεων, και εμείς ερχόμαστε να παντρέψουμε τις ανάγκες των δήμων, με τις επιθυμίες υπαλλήλων να μεταταχθούν σε άλλη υπηρεσία, με κριτήριο το τι χρειάζεται κάποιος δήμος», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Η όλη διαδικασία θα είναι υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ και οι υπάλληλοι που θα μετακινηθούν (πάντα με δικό τους αίτημα), θα τεθούν για έναν μήνα σε διαθεσιμότητα, προκειμένου να προσμετρηθούν στην κινητικότητα του 2013, αλλά χωρίς κανέναν κίνδυνο απόλυσης.

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας δεν υπήρξαν ερωτήσεις ή παρατηρήσεις προς τον υπουργό -και η εισηγήτρια του κόμματος δήλωσε πως υπερψηφίζει το άρθρο 30.

Κατά τα άλλα, οι εισηγητές και ειδικοί αγορητές των κομμάτων δεν διαφοροποιήθηκαν ως προς τα επιχειρήματα που είχαν χρησιμοποιήσει κατά την πρώτη ανάγνωση, ενώ ο αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος δεν είχε τοποθετηθεί προχθές, πρότεινε τη μείωση στο μισό των φορολογικών συντελεστών για τα εντός σχεδίου οικόπεδα, ή την ολοκληρωτική απαλλαγή τους από τον φόρο, ενώ υποστήριξε πως και η οριζόντια φορολόγηση των ακινήτων συνιστά πρόσκομμα στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το 75% των ιδιοκτητών θα πληρώσει λιγότερο φόρο, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Οι άνεργοι, οι φτωχοί, τα μεσαία νοικοκυριά θα προστατευθούν. Η πρώτη κατοικία τους θα προστατευθεί» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος  Κεδίκογλου, αναφορικά με τους πλειστηριασμούς. Ακόμη, πρόσθεσε πως «εκείνοι που έχουν πληγεί από την κρίση, εκείνοι που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, θα προστατευθούν».

Για τον φόρο στα ακίνητα σημείωσε: «Θα δείτε την τελική του μορφή… Στο 75% των περιπτώσεων οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν λιγότερα, περίπου 20% τα ίδια και μόνο σε ένα ποσοστό 5% θα υπάρξει επιβάρυνση, που δεν θα είναι σε καμία περίπτωση πάνω από 7,5%».

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κ. Κεδίκογλου είπε πως «το γεγονός ότι είμαστε σε μία σκληρή διαβούλευση τόσες εβδομάδες τώρα, αυτό δείχνει ότι έχουμε πλήρη αντίληψη ότι έχει φτάσει η κοινωνία στα όριά της και δεν πρόκειται να αφήσουμε να υποχωρήσουμε παραπέρα. Έχουμε σαφέστατη εικόνα του πόσο δοκιμάζονται οι πολίτες. Γι’ αυτό και σε αυτήν τη διαβούλευση βλέπετε ότι καταβάλλουμε μία μεγάλη προσπάθεια να πετύχουμε τους στόχους μας».

Σχολιάζοντας το ύψος του εφάπαξ του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τσουκαλά, από ασφαλιστικό πρόγραμμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Το μόνο που έχω να πω είναι ότι ο κ. Τσουκαλάς είναι η καλύτερη διαφήμιση της ιδιωτικής ασφάλισης. Φαντάζομαι ότι θα έπρεπε να είναι και ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της μεγαλύτερης παρουσίας της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: ΣΕΒ: Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα το 2013