Η υπερβολή της Αθήνας γίνεται έκθεση

Η υπερβολή της Αθήνας γίνεται έκθεση

Σήμερα εγκαινιάζεται το νέο project του Art Wall που επιμελήθηκε η Κατερίνα Συνοδινού.

Ο Αριστοτέλης είχε πει ότι η υπερβολή ή η έλλειψη που προκύπτει από την αναζήτηση της μεσότητας -ως προς τα πράγματα και ως προς εμάς- δεν μπορεί να εμπεριέχεται στη διαδικασία αναζήτησης της μεσότητας των πραγμάτων. Ως ακραίες καταστάσεις τόσο η έλλειψη όσο και η υπερβολή είναι αρνητικές.

Σκεφτείτε το καλύτερα. Δεν είναι η Αθήνα η πόλη της υπερβολής; Από τα τελευταία απομεινάρια της κηπούπολης του Κυπριάδη μέχρι τα σφαγεία του Φιλοπάππου κι από τις μάντρες του Ελαιώνα μέχρι τον μοναδικό ουρανοξύστη της όλα μοιάζουν σαν κομμάτια του παζλ που δεν ταιριάζουν. Οι υπερβολές της Αθήνας, όμως, αλληλοκαλύπτονται, ανταγωνίζονται μεταξύ τους, συστρέφονται και μπλέκονται συνεχώς σε ένα ατέρμονο κουβάρι, από το οποίο κάθε παρατηρητής ανασύρει αυτή την υπερβολή που ίσως ο ίδιος θέλει να ξεχωρίσει.

Διαβάστε ακόμη: O monsieur «Aw to do dat» πάει Brooklyn

Στο πλαίσιο αυτό, το Art Wall / Athens Project Space δίνει το δικό του στίγμα στο τρόπο που οι νέοι καλλιτέχνες αντιλαμβάνονται το αστικό περιβάλλον και την αλληλεπίδραση του. Εικαστικές ερμηνείες εικόνων, τόπων ή συμβάντων που υπερβαίνουν τα προκαθορισμένα όρια του όμορφου ή του άσχημου, «συνομιλούν» στο χώρο, «σχολιάζουν» το μωσαϊκό υλικών της Αθήνας παρατηρώντας τη δομή της και τελικά παίζουν με τα ασαφή όρια της πόλης καθιστώντας την ένα απέραντο τοπίο υπερβολών.

Όπως είθισται οι καλλιτέχνες καλούνται να δουλέψουν στις επιφάνειες του χώρου του Art Wall, χρησιμοποιώντας τον «ενδιάμεσο χώρο» ως το μέσο για να προβάλλουν την εικαστική σκέψη και το πειραματισμό ως τα απαραίτητα για την εποχή στοιχεία, σε μια προσπάθεια καταγραφής του σύγχρονου προβληματισμού και της έκφρασης.

Διαβάστε ακόμη: Έκθεση Home/s στο Μουσείο Μπενάκη

Έντεκα νέοι εικαστικοί (καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, εικονογράφοι και σχεδιαστές) θα μας μεταφέρουν τις πιο «υπερβολικές» πτυχές της πόλης. Στο άκουσμα «υπερβολή» κάποιος μπορεί να φανταστεί έργα εντυπωσιακού μεγέθους, κάτι το οποίο δεν ισχύει. Στόχος των εικαστικών είναι η καταγραφή και η ερμηνεία της αθηναϊκής υπερβολής, ο οποίες είναι αρκετές φορές πιο… λιτές. Μη ξεχνάτε άλλωστε, πως η ορθή διαχείριση των ανθρώπινων πράξεων βρίσκεται πάντα κάπου ανάμεσα στην υπερβολή και την έλλειψη.

Τα 14 έργα που θα δούμε επιλέχτηκαν σε δύο φάσεις, το ένα μέρος είναι από ήδη υπάρχοντα έργα που μπορούσαν να ενταχθούν στη θεματική και το δεύτερο από εικαστικούς που δέχτηκαν το κάλεσμα. Το πιο σημαντικό είναι πως υπάρχουν έργα που δεν ανήκουν στην ίδια εικαστική κατηγορία, αφού υπάρχει μια γκάμα από αρχιτεκτονικά έργα, installations και πίνακες, μέχρι κολάζ.

Η ίδια η Κατερίνα Συνοδινού, επιμελήτρια της έκθεσης, μίλησε για τη διαδικασία της έκθεσης, η οποία κράτησε περισσότερους από οκτώ μήνες, τονίζοντας την εγρήγορση στην οποία πρέπει να βρίσκεται κάποιος για να διαχειριστεί τον όγκο της εργασίας αλλά και την άψογη συνεργασία με όλους τους εικαστικούς, ενώ σημείωσε το βασικό ρόλο που έπαιξαν το Art Wall, το Fresh Hotel και οι υπεύθυνοι, οι οποίοι αγκάλιασαν και στήριξαν αυτό το εγχείρημα από την πρώτη στιγμή.

Συμμετέχουν:

Έρση Βαρβέρη, Αριστέα Γράβου, Χριστίνα Ελευσινιώτη, Μαρία Ζαχαρογιάννη, Ινώ Θεοδώρου, Ανί Κρικοριάν, Στέλλα Μπορουτζή,  Κατερίνα Παπαζήση, Βασίλης Παπαγεωργίου, Ιωάννης Τουλιάτος, Ντένια Τσέκουρα.

*Η Κατερίνα Συνοδινού έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική και έχει μεταπτυχιακό στη Πολιτιστική Διαχείριση, ενώ έχει συμμετάσχει στο ReMap και στο Art Athena. Η Υπερβολή είναι η πρώτη της ολοκληρωμένη επιμελητική πρόταση.

**Η φωτογραφία είναι έργο της Κατερίνας Παπαζήση, με τίτλο «Ομόνοια (Unity)»

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Νοεμβρίου

Art Wall / Project Space: Σοφοκλέους 26 10552, Αθήνα
Τηλέφωνο: +30 210 5248511

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή / Tuesday-Friday 16.00-21:00 / Σάββατο: 12:00-16:00