ΥΠΕΞ: Αρχίζουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας

ΥΠΕΞ: Αρχίζουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας

Mε μια σύντομη ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας.

“Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς” αναφέρεται σχετικά.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, παρέπεμψε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας και στα βήματα που θα πρέπει να κάνει η Αθήνα, για να ξεκινήσει εκ νέου ο ελληνοτουρκικός διάλογος.

Από την πλευρά της, η τουρκική προεδρία, ανακοίνωσε πως κατά τη διάρκεια της τριμερούς τηλεδιάσκεψης διαπιστώθηκε πως Αθήνα και Άγκυρα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες.

Κατά την ίδια πηγή, ο πρόεδρος Ερντογάν υποστηρίζει πως «η Τουρκία είναι πάντα εκείνη που δίνει έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, παρά τις προκλήσεις που είναι αντίθετες στην κοινή λογική».

Κατά τα λοιπά, η τηλεδιάσκεψη Μέρκελ – Μισέλ – Ερντογάν πραγματοποιήθηκε εν όψει της πιθανής έναρξης διερευνητικών συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, Τουρκία και Ελλάδα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες. Ο κ. Ερντογάν εκτίμησε πως θα ληφθούν «εποικοδομητικές αποφάσεις από μια περιφερειακή διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων».