ΥΠΕΞ Κύπρου: Δεν θα χρησιμοποιηθεί η χώρα ως ορμητήριο για επιθέσεις στη Συρία

ΥΠΕΞ Κύπρου: Δεν θα χρησιμοποιηθεί η χώρα ως ορμητήριο για επιθέσεις στη Συρία

Δηλώσεις του Ι. Κασουλίδη. Την Κυριακή συνεδριάζουν οι Άραβες ΥΠΕΞ.

Η Κύπρος έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι η δεν θα χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για επιθέσεις εναντίον της Συρίας, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι οι Αμερικανοί δεν ζήτησαν διευκολύνσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ωστόσο ότι πρέπει να αναζητηθεί πολιτική λύση του γενικότερου προβλήματος.

Για την υποδοχή ξένων υπηκόων που θα απομακρυνθούν από την περιοχή, είπε ότι η Κύπρος μπορεί να δέχεται 10 χιλιάδες ημερησίως, υπό την προϋπόθεση ότι θα μετακινούνται από την Κύπρο σε 48 ώρες. Σε ό,τι αφορά Σύρους πρόσφυγες, τόνισε ότι η οικονομική κατάσταση της Κύπρου δεν της επιτρέπει να αναλάβει επισήμως φιλοξενία τους.

Διαβάστε ακόμη: Δημοσκοπικό όχι των Γάλλων για επέμβαση στη Συρία

Ο κύριος Κασουλίδης αναχωρεί αύριο για προγραμματισμένη επίσκεψη στην Αίγυπτο. Όπως είπε, έχουν εκτιμηθεί τα υπέρ και τα κατά της επίσκεψής του, αυτήν τη χρονική στιγμή και εκρίθη τελικώς ότι είναι επάναγκες να γίνει επαφή με την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Σύνοδος Αράβων υπουργών την Κυριακή
Οι άραβες υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν αύριο στο Κάιρο για συνομιλίες σχετικά με τη συριακή κρίση, τη στιγμή που ΗΠΑ και Γαλλία εμφανίζονται αποφασισμένες να πλήξουν το καθεστώς, το οποίο κατηγορείται για εκατοντάδες νεκρούς σε επίθεση με χημικά όπλα.

Διαβάστε ακόμη: Θα υπάρξει «συμμαχία των προθύμων»;

Ο υπ’ αριθμόν δυο του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Μπεν Χέλι δήλωσε σήμερα ότι η συνάντηση αυτή, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Τρίτη, θα διεξαχθεί αύριο, λόγω των εξελίξεων όσον αφορά τη συριακή υπόθεση.

Την Τρίτη, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου, απέδωσαν στο συριακό καθεστώς την «πλήρη ευθύνη» της καταγγελθείσας επίθεσης με χημικά όπλα κοντά στη Δαμασκό, στις 21 Αυγούστου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Φώτης Πλέγας