Θα υπάρξει «συμμαχία των προθύμων»;

Θα υπάρξει «συμμαχία των προθύμων»;

Κοινό μέτωπο ΗΠΑ-Γαλλίας κατά της Συρίας -Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επίθεσης τις επόμενες ημέρες ο Γάλλος πρόεδρος, παρά το βρετανικό «όχι».

Το «ηχηρό όχι» του βρετανικού κοινοβουλίου φαίνεται πως δεν αποθαρρύνει προς το παρόν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας σε αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων -για την οποία δηλώνουν πως διαθέτουν «αδιάσειστες» αποδείξεις- από το συριακό στρατό.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα, σε συνέντευξή του στη Le Monde, πως η Γαλλία εξετάζει όλες τις πιθανές επιλογές δράσης, αφού «η ψήφος των Βρετανών βουλευτών κατά στρατιωτικής επιθέσης εναντίον της Συρίας δεν αλλάζει την απόφαση της Γαλλίας να αναλάβει αποφασιστική δράση».

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως είναι απίθανο να υπάρξει κοινή απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς η Ρωσία και η Κίνα είναι εξαρχής αντίθετες με το ενδεχόμενο, και πρόσθεσε πως η συμμαχία των «προθύμων» για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας θα αποτελούνταν πιθανότατα -εκτός από τις ΗΠΑ- από κράτη της Ευρώπης και του Αραβικού Συνδέσμου.

Διαβάστε ακόμη: «Είναι η οικονομία ηλίθιε»… ακόμη και στην πολύπαθη Συρία

«Κάθε χώρα μπορεί να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει ή όχι σε δράση. Αυτό ισχύει και για τη Βρετανία και για τη Γαλλία. Είναι λίγες, όμως, οι χώρες που έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν κυρώσεις μέσω ανάλογων μέτρων. Η Γαλλία θα συμμετέχει. Η Γαλλία είναι έτοιμη», είπε ο Ολάντ.

Ο πρωθυπουργός της Μεγ. Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, που βλέπει την πολιτική του επιρροή να αποδυναμώνεται μετά την απόφαση του κοινοβουλίου να μην στηρίξει επίθεση κατά της Συρίας, δήλωσε πως θα συνεχίσει να πιέζει για μία «σθεναρή απάντηση» στη χρήση χημικών όπλων.

Στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να συμμετάσχει σήμερα σε ειδική ενημέρωση του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και πληροφορίες που οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες συλλέγουν από τη Συρία, ωστόσο δεν έγινε γνωστό εάν θα λάβει κάποια απόφαση για τα επόμενα βήματα των ΗΠΑ σήμερα.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ εξέφρασε πάντως σήμερα την πρόθεση των ΗΠΑ να τιμωρήσουν παραδειγματικά το καθεστώς Άσαντ, λέγοντας πως η κυβέρνησή του εξακολουθεί να αναζητά συμμάχους για την από κοινού ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Η Γερμανία, ωστόσο, ακολουθώντας στα χνάρια των Άγγλων, ανακοίνωσε σήμερα μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Γκίντο Βέστερβελε, πως δεν είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Διαβάστε ακόμη: Ο πίθηκος παίζει ξανά με την χειροβομβίδα

Η απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου έφερε «χαμόγελα» στη Μόσχα που θεωρεί πως η βρετανική απόφαση αντικατοπτρίζει πλήρως τις ανησυχίες της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με την στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας.

Και η Κίνα, έτερος σύμμαχος» του καθεστώτος Άσαντ, δήλωσε μέσω του υπουργού Εξωτερικών της Γουάνγκ Γι, πως τα κράτη θα έπρεπε να αναμένουν το πόρισμα των εμπειρογνωμώνων του ΟΗΕ από τη Δαμασκό, αντί να βιάζονται για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Εν τω μεταξύ η συριακή κυβέρνηση δείχνει να μην «τρομοκρατείται» από την κινητικότητα της Δύσης. «Ο στρατός της Συρίας είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής επίθεσης και θα απαντήσει αποφασιστικά», φέρεται, σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, να είπε σήμερα σε τηλεφωνική συνομιλία ο υπουργός Άμυνας της Συρίας Φαχντ Γιάσεμ αλ Φράιτζ στον Ιρανό ομόλογό του Χουσεΐν Ντεγάν.

Η ομάδα των επιθεωρητών του ΟΗΕ, η οποία επισκέφτηκε σήμερα νοσοκομεία σε περιοχή που ελέγχεται από το συριακό στρατό στη Δαμασκό, αναμένεται να αναχωρήσει αύριο από τη Συρία και να παραδώσει την έκθεση της σχετικά με την χρήση χημικών στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την Κυριακή.

Τουλάχιστον 355 άνθρωποι πιστεύεται πως έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση της 21ης Αυγούστου στη συνοικία Γκούτα στα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας, ενώ εκτιμάται ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της εμφύλιας σύρραξης.

Διαβάστε ακόμη: Άσαντ: «Θα νικήσουμε τις ΗΠΑ»