iPhone 5c: Η νέα στρατηγική της Apple

iPhone 5c: Η νέα στρατηγική της Apple

Τι κοινό μπορεί να έχει ο τεχνολογικός κολοσσός με την Chevrolet;

του Άνταμ Λασίνσκυ

Προσφέροντας ένα iPhone που στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πωλείται για 99 δολάρια, η Apple κινείται επιθετικά στη φτηνή κατηγορία των smartphone.

Διαλέξτε όποια παρομοίωση θέλετε που να παραπέμπει σε είδος πολυτέλειας· η Apple πάντα ήταν η BMW, η Tiffany, η Four Seasons της βιομηχανίας υπολογιστών και ηλεκτρονικών συσκευών. Την Τρίτη, όμως, αποκάλυψε ότι μπορεί να μοιάζει και με τη Chevrolet, ως προς τη στρατηγική της.

Διαβάστε ακόμη: Η νέα χρυσή και πλαστική εποχή της Apple

Αυτή είναι μία μεγάλη, μία αξιοσημείωτη στιγμή.

Προσφέροντας ένα iPhone του οποίου η τιμή στην αγορά των ΗΠΑ θα ξεκινά στα 99 δολάρια -το iPhone 5C φτιαγμένο από πλαστικό- η Apple εισχωρεί επιθετικά στη φτηνή κατηγορία των smartphone. Πρόκειται για μία τολμηρή στρατηγική που στόχο έχει να προσελκύσει μία εντελώς νέα τάξη πελατών. Η στρατηγική αυτή θα έλεγε κάποιος ότι οραματίζεται και προεξοφλεί τον αυτό-κανιβαλισμό της τρέχουσας σειράς προϊόντων της Apple.

Ο αυτό-κανιβαλισμός αποτελεί σφραγίδα της Apple. Η εταιρεία ενεπλάκη σε μία στρατηγική βίαιης αντικατάστασης του iPod, το οποίο εν τέλει κατέληξε να έχει αρνητική ανάπτυξη εξαιτίας του iPhone. Επίσης, η Apple γνωρίζει από χαμηλές τιμές, καθώς το iPod Shuffle ήταν φτηνό εξαρχής, όπως φτηνά ήταν τα τραγούδια αξίας 99 σεντς στο iTunes.

Διαβάστε ακόμη: To iPhone της κρίσης είναι εδώ!

Όμως, η διεκδίκηση της φτηνής, μαζικής αγοράς διατηρώντας παράλληλα παρουσία στην αγορά πολυτελείας είναι κάτι το καινούργιο. Η Apple ξόδεψε πολύ χρόνο δείχνοντας το νέο της πολυτελές smartphone, το 5S. Το φτηνό της μοντέλο, κατασκευασμένο από πολυανθρακικό υλικό, θα καταστήσει το iPhone διαθέσιμο σε οποιονδήποτε μπορεί να αγοράσει ένα smartphone. Κι αυτό ισχύει όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά πολύ περισσότερο για αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.

Σήμερα, πάντως, η εταιρεία δεν ανακοίνωσε μόνο στρατηγικές διείσδυσης σε νέες αγορές, αλλά και κάποια εκπληκτικά καινούργια πράγματα.

Ας πούμε, η εταιρεία παρουσίασε τη νέα τεχνολογία αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος, που θα επιτρέψει στους χρήστες των iPhone να μην βάζουν κωδικό και να εισέρχονται στο τηλέφωνό τους μόνο με το πάτημα του βασικού κουμπιού. Η τεχνολογία κάμερας στο νέο iPhone 5S επιλύει διάφορα προηγούμενα προβλήματα και οι λάτρεις της φωτογραφίας θα εκτιμήσουν το ότι θα μπορούν να τραβούν καλύτερες φωτογραφίες τις οποίες ύστερα θα μπορούν να βρουν ευκολότερα. Επιπλέον, η Apple υποστηρίζει ότι η υπηρεσία φωνητικής αναζήτησης Siri εντοπίζει πλέον περισσότερα πράγματα σε σχέση με το παρελθόν. Όλες αυτές οι βελτιώσεις είναι ευπρόσδεκτες.

Διαβάσετ ακόμη: Το πρόβλημα καινοτομίας της Apple είναι πραγματικό

Στον τοίχο του αμφιθεάτρου στα κεντρικά γραφεία της Apple μπορεί ο επισκέπτης να διαβάσει το εξής απόσπασμα από μία ομιλία του Στιβ Τζομπς: «Αν κάνεις κάτι και αυτό αποδειχθεί αρκετά καλό, κάνε κάτι άλλο εξίσου καλό αντί να ασχοληθείς με αυτό για πολύ καιρό. Απλά βρες ποιο θα είναι το επόμενο».

Οι περισσότεροι από μας έχουμε την τάση να ασχολούμαστε με τα «αρκετά καλά» πράγματα που η Apple έχει κάνει στο παρελθόν. Δεν υπάρχει αμφιβολία, πάντως, ότι η Apple προσπαθεί να προσδιορίσει τα επόμενα βήματά της, και να δράσει αναλόγως. Και αυτό είναι επίσης αρκετά καλό.