Υπό έλεγχο το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση των εσόδων του

Υπό έλεγχο το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση των εσόδων του

Έλεγχο στο ΤΑΙΠΕΔ σε σχέση με τα έσοδα του και την απομείωση του δημόσιου χρέους ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός, Δημήτρης Μάρδας. 

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Δημήτρη Καμμένου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την έναρξη ελέγχου για να διαπιστωθεί με ποιον τρόπο αξιοποιήθηκαν τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ ανέφερε πως: «πάρα πολλά έξοδα που αγγίζουν τα όρια της νομιμότητας και θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η θολή εικόνα που υπάρχει σχετικά με το σύνολο των χρημάτων που έχει δοθεί από το Ταμείο για την απομείωση του χρέους της χώρας». Παράλληλα, προσέθεσε πως τα έσοδα που εισέπραξε το ΤΑΙΠΕΔ από την αξιοποίηση μέχρι σήμερα της ακίνητης δημόσιας περιουσίας και πήγαν απευθείας στην εξυπηρέτηση του δημόσιου ελληνικού χρέους, πλησιάζουν συνολικά τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που εκτιμά ως πολύ χαμηλό.

Ο κ. Μάρδας σημείωσε πως επιθυμεί να ερευνήσει αν πράγματι τα δύο τελευταία χρόνια πήγε μόλις 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις για την εξόφληση του χρέους. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το σύνολο των χρημάτων από τις αποκρατικοποιήσεις φαίνεται πως πήγαινε για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά ίσως υπάρχει μια λάθος εντύπωση επειδή τα λεφτά πριν το 2013 έμπαιναν σε διαφορετικό λογαριασμό.

«Πουλήθηκαν φιλέτα και έδωσαν μόλις 5 δισ. ευρώ, όταν στο Ζάππειο 1, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έλεγε την ιστορία ότι μέρος της εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας και τολμηρές αποκρατικοποιήσεις θα οδηγούσε σε έσοδα 50 δισ. ευρώ», ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Το γεγονός πάντως, ότι πουλήθηκαν φιλέτα και έδωσαν μόλις 5 δισ. ευρώ, εγείρουν ερωτήματα που συνδέονται με την απαξίωση της δημόσιας περιουσίας. Δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο γεγονός ή σκοπιμότητα. Ο Στίγκλιτς το αποκαλούσε «δωροδικοποίηση». Κάποιοι που έχουν προσωπικά οφέλη και ξυρίζουν περιουσίες δημοσίου. Αυτό το έχουμε δει. Αν είναι δωροδικοποίηση κατά Στίγκλιτς απομένει ενδελεχής έρευνα για να διαπιστωθεί».

«Ο έλεγχος στο ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχιστεί όχι μόνο για τα τρία τελευταία χρόνια αλλά και για τα προηγούμενα, ώστε να υπάρξει μια καθαρή εικόνα και για τα φιλέτα που πουλήθηκαν και για το αν τα χρήματα από την πώλησή τους πήγαν για την απομείωση του χρέους» κατέληξε ο κ. Μάρδας.