Υπό (παρα)στρατιωτικό έλεγχο το αεροδρόμιο της Σεβαστούπολης

Υπό (παρα)στρατιωτικό έλεγχο το αεροδρόμιο της Σεβαστούπολης

Ένοπλοι έχουν καταλάβει τον στρατιωτικό αερολιμένα Μπελμπέκ – Άγνωστη παραμένει η εθνικότητα τους.

Μια ομάδων ενόπλων ανδρών έχει καταλάβει το διάδρομο προσγείωσης στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.

«Περίπου 400 άνθρωποι βρίσκονται στο αεροδρόμιο του Μπελμπέκ αυτήν τη στιγμή. Έχουν καταλάβει έναν διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης και όλες οι πτήσεις έχουν διακοπεί», ανέφεραν οι πηγές αυτές στο πρακτορείο.

Διαβάστε ακόμη: Θα συνεχίσει «τη μάχη για το μέλλον της Ουκρανίας» ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς

Οι ένοπλες ομάδες έκαναν την εμφάνισή τους στο Μπελμπέκ, το μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Κριμαίας, νωρίς το πρωί σήμερα. Αρχικά ωστόσο είχαν παραμείνει έξω από το χώρο του αεροδρομίου, φυλώντας την περίμετρό του. Η πλειονότητα των στρατιωτικών, που δεν φέρουν διακριτικά στις στολές τους, κρατούν Καλάσνικοφ και έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

«Είμαστε εδώ για να μην επιτρέψουμε να έρθουν με αεροπλάνο από τη δυτική Ουκρανία φασίστες ή εξτρεμιστές», δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους πολίτες που περιπολούν μαζί με τους στρατιώτες, ο 46χρονος Βλαντίμιρ που δήλωσε ότι είναι αξιωματικός εν αποστρατεία.

Διαβάστε ακόμη: Θα γίνει της… Κριμαίας;

Ο στόλος της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα εδρεύει στη γειτονική Σεβαστούπολη όμως η Μόσχα διαψεύδει ότι δικές της δυνάμεις έχουν καταλάβει το αεροδρόμιο.

Κλειστός ο εναέριος χώρος της Κριμαίας
Ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει κλείσει μετά την κατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης από ενόπλους, ανακοίνωσε απόψε η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ουκρανίας, η Ukrainian International.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Ιντερφάξ μετέδωσε ότι στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κριμαίας δεν επιτρέπεται η προσγείωση αεροσκαφών που προέρχονται από το Κίεβο.

Ένας εκπρόσωπος του αεροδρομίου υποστήριξε ωστόσο ότι μόνο μία πτήση από το Κίεβο παρουσίασε «καθυστέρηση» όμως όλες οι άλλες πτήσεις από και προς τη Συμφερόπολη εκτελούνται κανονικά χωρίς προβλήματα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο