Υπό τη σκιά του Τραμπ η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής στη Μάλτα

Υπό τη σκιά του Τραμπ η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής στη Μάλτα

Αναλυτικά η ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν να επιδείξουν ενότητα σήμερα στη Μάλτα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση, όμως και να καθορίσουν την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit και την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Η Μάλτα, που έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: ο ερχομός της άνοιξης ενδέχεται να σημάνει μια νέα προσφυγική κρίση.

Δέκα μήνες μετά το σχεδόν ολοκληρωτικό κλείσιμο της προσφυγικής οδού μέσω του Αιγαίου, ένας αριθμός ρεκόρ προσφύγων έχει διασχίσει την κεντρική Μεσόγειο: περισσότερες από 181.000 απόπειρες καταγράφηκαν το 2016 εκ των οποίων το 90% αναχώρησαν από τη Λιβύη. Επίσης σημειώθηκε και ρεκόρ θανάτων: περισσότεροι από 4.500 την περσινή χρονιά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Μετανάστευση.

Η ΕΕ θα πρέπει να βρει μια εύθραυστη ισορροπία στην απάντησή της στην προσφυγική κρίση, με σεβασμό στους διεθνείς κανόνες και τις αξίες που υπερασπίζεται όταν για παράδειγμα εκφράζει την αντίθεσή της στο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η ιδέα, που υποστηρίζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, να δημιουργηθούν καταυλισμοί στην Λιβύη από τους οποίους οι πρόσφυγες θα μπορούν να καταθέτουν αίτηση για την παροχή ασύλου προσκρούει στο μεγάλο πρόβλημα πολιτικής αστάθειας και έλλειψης ασφάλειας που αντιμετωπίζει η χώρα.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος οι ηγέτες των 28 χωρών μελών της ΕΕ θα συζητήσουν για τις προκλήσεις που εγείρονται από τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα, κυρίως μετά την ορκωμοσία Τραμπ. Μπροστά στον προστατευτισμό που προάγει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ποιος θα είναι ο ρόλος της ΕΕ στην παγκόσμια τάξη;

Στο δεύτερο μισό της συνόδου, που θα διεξαχθεί χωρίς τη Βρετανία, που αποκλείεται ντε φάκτο από τις συζητήσεις μετά την απόφασή της για αποχώρηση από την ΕΕ, θα συζητηθεί το μέλλον του μπλοκ.

Το μέλλον της Ευρώπης στα χέρια της

«Η Ευρώπη κρατά την τύχη της στα χέρια της», δήλωσε η Μέρκελ προσερχόμενη στη σύνοδο.

«Όσο πιο ξεκάθαροι είμαστε για το πώς προσδιορίζουμε τον ρόλο μας στον κόσμο, τόσο καλύτερα μπορούμε να φροντίσουμε τις διαταλαντικές μας σχέσεις», συνέχισε.

Προσερχόμενος στην ίδια σύνοδο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ρωτήθηκε εάν νιώθει να απειλείται ότι τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Όχι, δεν νιώθω να απειλούμαι, αλλά νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο για εξηγήσεις. Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι η νέα κυβέρνηση δεν γνωρίζει λεπτομερώς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά στην Ευρώπη οι λεπτομέρειες έχουν σημασία», δήλωσε ο Γιούνκερ.

«Απαράδεκτες oι πιέσεις που ασκεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ στην Ευρώπη»

Απαράδεκτες χαρακτήρισε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τις πιέσεις που ασκεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να ασκείται μέσω ενός κάποιου αριθμού δηλώσεων του προέδρου των ΗΠΑ πίεση όσον αφορά το τι πρέπει να είναι ή να μην είναι πια η Ευρώπη”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος προσερχόμενος στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Μάλτα.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να παραμείνουν ενωμένες προς όφελος της δικής τους ασφάλειας παρά να επιδιώκουν να εξασφαλίσουν σε εθνικό επίπεδο ειδικές χάρες από την Ουάσινγκτον, πρόσθεσε εξάλλου ο Ολάντ.

“Δεν υπάρχει μέλλον με τον Τραμπ αν αυτό δεν καθοριστεί από κοινού” από τους Ευρωπαίους, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ “θα πρέπει να το καταλάβει αυτό επειδή εκείνο που μετράει είναι η εσωτερική αλληλεγγύη της Ευρώπης” και “αυτό που διακυβεύεται είναι η μοίρα της ΕΕ”.

“Πολλές χώρες θα πρέπει να σκεφτούν ότι το μέλλον τους βρίσκεται πρωτίστως εντός της ΕΕ παρά να φαντάζονται δεν ξέρω και γω ποια διμερή σχέση με τις ΗΠΑ, μολονότι είναι φυσιολογικό ο καθένας να μιλάει με τον Αμερικανό πρόεδρο”, υπογράμμισε επίσης ο πρόεδρος Ολάντ και τόνισε: “Οφείλουμε να έχουμε μια ευρωπαϊκή θεώρηση του μέλλοντός μας”.

“Ποιος ξέρει τι θέλει πραγματικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κυρίως σε σχέση με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία”, σημείωσε εξάλλου ο πρόεδρος Ολάντ, ο οποίος είχε ήδη από το Σάββατο καλέσει την Ευρώπη να ενωθεί και να δώσει μια “αυστηρή” απάντηση στον Αμερικανό ομόλογό του, ο οποίος είχε δηλώσει για το Brexit ότι είναι “κάτι το καταπληκτικό”.