Υποχρεωτικές από σήμερα οι μάσκες τύπου FFP2 στην Αυστρία- Τέλος οι υφασμάτινες

Υποχρεωτικές από σήμερα οι μάσκες τύπου FFP2 στην Αυστρία- Τέλος οι υφασμάτινες
A commuter wearing an FFP2 protective face mask boards a public transport underground train in Vienna on January 25, 2021, during the ongoing novel coronavirus (Covid-19) pandemic. - Austria has decided to impose from January 25 a social distancing rule of two meters between each person in public places, instead of one meter until now. Wearing FFP2 masks will now also be compulsory in stores and on public transport. (Photo by ALEX HALADA / AFP) Photo: AFP
Οι πολίτες πρέπει πλέον να φορούν αυτές τις μάσκες, που μπλοκάρουν το 94% των πιο λεπτών σωματιδίων στα λεωφορεία, τα τραμ, τα τρένα και το μετρό.

Οι Αυστριακοί αντικατέστησαν σήμερα τις υφασμάτινες μάσκες τους με μάσκες προστασίας προσώπου FFP2, οι οποίες είναι πλέον υποχρεωτικές για τους άνω των 14 ετών στις μεταφορές, στα καταστήματα, στους χώρους παροχής υπηρεσιών και στα ιατρεία.

«Είναι απαραίτητο εξαιτίας των (πιο μεταδοτικών) παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, είναι καλύτερο να προστατευόμαστε», λέει η Χάνα Τσίγκνερ, 24χρονη γραφίστρια, την οποία συνάντησε το Γαλλικό Πρακτορείο κοντά στη διάσημη κεντρική αγορά της Βιέννης, τη Νάσμαρκτ.

Η υιοθέτηση αυτού του νέου μέτρου, το οποίο δεν είναι πολύ διαδεδομένο στην Ευρώπη, δεν προκαλεί πραγματική συζήτηση στη χώρα, καθώς «ο κανονισμός προβλέπει οι μάσκες να πωλούνται σε τιμή κόστους» (δηλαδή 59 λεπτά του ευρώ), σχολιάζει μια άλλη περαστική, η Ντοροτέα, που δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό της.

Οι πολίτες πρέπει πλέον να φορούν αυτές τις μάσκες, που μπλοκάρουν το 94% των πιο λεπτών σωματιδίων (γύρω στο 0,6 μικρόμετρο), στα λεωφορεία, τα τραμ, τα τρένα και το μετρό. Το μέτρο εφαρμόζεται επίσης στα σούπερ μάρκετ και στους χώρους παροχής υπηρεσιών, όπως στα πάρκινγκ και στους επαγγελματίες της υγείας.

Οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι σε αποθήκες, καθώς και τα στελέχη των δημόσιων υπηρεσιών, που έρχονται σε επαφή με τον πληθυσμό, πρέπει επίσης συμμορφωθούν με το νέο μέτρο στους χώρους εργασίας τους, εφόσον δεν μπορούν να τηρήσουν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους.

Εξαιρούνται οι έγκυες και τα πρόσωπα που έχουν ιατρικούς λόγους, όπως και όσοι δέχονται να υποβάλλονται σε τακτικά τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού.

Παρά το τρίτο lockdown, που τέθηκε σε ισχύ μετά τα Χριστούγεννα και έχει παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, ο αριθμός των μολύνσεων δεν μειώνεται σ’ αυτή τη χώρα των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τα νέα κρούσματα σ’ ένα 24ωρο βρίσκονται γύρω στα 130 ανά 100.000 κατοίκους. Η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο να μην υπερβαίνουν τα 50.

Τα σχολεία, τα μουσεία, οι αίθουσες αθλητισμού, οι κινηματογράφοι και τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης παραμένουν κλειστά και οι κάτοικοι καλούνται να περιορίσουν στο μέγιστο τις επαφές.