Υποχρεωτική «φυγή» 500.000 πελατών από τη ΔΕΗ – Ποιος ο ρόλος των Θεσμών

Υποχρεωτική «φυγή» 500.000 πελατών από τη ΔΕΗ – Ποιος ο ρόλος των Θεσμών
t嫥߹�褐ﵱݲ 󞬥񡠳�孴񩪼 ꡴ܳ� �ąǠ󴧭 祿 q鳴ߤﵮ'Ź򠡱㜠�峧읱頝�᭠᪼졠ꡩ ݮ� 𥦯䱼쩯,Н찴砲2 ͯ嬢񟯵 2012 (EUROKINISSI/ԁԉM`̐ϋQǩ

Πρόκειται για μνημονιακή δέσμευση η οποία πρέπει να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή. 

Στο πλαίσιο της μνημονιακής υποχρέωης για μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ στην αγορά ρεύματος, θα πρέπει να αλλάξουν πάροχο 500.000 καταναλωτές. Η εταιρία έχει προχωρήσει τη διαδικασία, έχοντας ετοιμάσει τον φάκελο με τους προς αποχώρηση καταναλωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Euro2day.gr, η διοίκηση έχει έτοιμο το χαρτοφυλάκιο των καταναλωτών που ηλεκτροδοτούνται και έχουν σύμβαση προμήθειας ρεύματος με την εταιρεία και αναμένει τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός.

Μάλιστα, τα κριτήρια επιλογής πελατολογίου (που δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά), έχει ξεκαθαρίστεί ότι δεν σχετίζονται με το αν πρόκειται για κακοπληρωτές αλλά, αντιθέτως, αφορά σε συνεπείς πελάτες της επιχείρησης. Ακόμη δεν είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο θα υποχρεωθούν οι πελάτες να αλλάξουν πάροχο ή ποια θα είναι τα κίνητρα που θα δοθούν. Παράλληλα δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο καταναλωτής έχει δικαίωμα υπαναχώρησης από τη νέα σύμβαση.

Άλλο ένα σενάριο ήταν για αυτό το χαρτοφυλάκιο να δημιουργηθεί κοινή εταιρία της ΔEH με τον καινούριο προμηθευτή, προκειμένου να λειτουργήσει και ως δικλίδα ασφάλειας των πελατών της που θα αλλάξουν εταιρεία ηλεκτρισμού.

Το εγχείρημα της διοίκησης της ΔEH, όπως προαναφέρθηκε, είναι άγνωστο αν θα το αποδεχτεί η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και φυσικά θα ελεχθεί από τους δανειστές.