Η υποτίμηση που σόκαρε την Αργεντινή

Η υποτίμηση που σόκαρε την Αργεντινή

Σε επικίνδυνη τροχιά για ακόμα μια φορά η οικονομία της χώρας της Λατινικής Αμερικής. 

Δύσκολες στιγμές βιώνει εκ νέου η Αργεντινή, με το πέσο να υποτιμάται σε σχέση με το δολάριο, τα συναλλαγματικά αποθέματα να συρρικνώνονται και τον πληθωρισμό να κινείται σε ανησυχητικά επίπεδα, ευτελίζοντας περαιτέρω την αξία του χρήματος. Η κυβέρνηση της Αργεντινής άφησε χθες το πέσο, το νόμισμα της χώρας, να υποτιμηθεί απότομα κατά 11,1% σε σχέση με το δολάριο, μια ελεύθερη πτώση που δεν έχει ξανασυμβεί από το 2002, με αποτέλεσμα η υποτίμηση του νομίσματος να φτάσει στο 18,6% μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες του έτους. Η ισοτιμίες πέσο-δολαρίου έφτασε χθες τα 8,01 πέσο ανά δολάριο, αφού χθες είχε ξεπεράσει το «συμβολικό» όριο των 7 πέσο προκαλώντας σοκ στους Αργεντινούς. Τη δεκαετία του 1990 η νομισματική ισοτιμία πέσο-δολαρίου ήταν 1 προς 1.

Εντός του 2013 το πέσο υποτιμήθηκε συνολικά κατά 24%, ενώ η Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη υποτιμήσει το νόμισμα 5,3% το τρέχον έτος, ο γρηγορότερος ρυθμός υποτίμησης στις αναδυόμενες αγορές, σε μία προσπάθεια να ωθήσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών και να κλείσει το κενό μίας αυξανόμενης μαύρης αγοράς, στην οποία οι Αργεντινοί είναι πρόθυμοι να πληρώσουν σχεδόν το διπλάσιο από το επίσημο ποσοστό του 6,8870.

«Η επόμενη φάση είναι μία πληθωριστική ακίδα, που χειροτερεύει την κατανάλωση και τις επενδύσεις και υπονομεύει τα κέρδη ανταγωνιστικότητας του FX», αναφέρει η Morden. «Η πρόεδρος της χώρας είναι εκκωφαντικά απούσα , απασχολούμενη με τις τριβές εντός του υπουργικού της συμβουλίου, και η λήψη μόνο αποσπασματικών μέτρων, υποδηλώνει μία επικείμενη κρίση εμπιστοσύνης», συμπληρώνει η επικεφαλής στρατηγικής της Jefferies.

Σε μια ακόμα κίνηση πανικού, η κυβέρνηση της Αργεντινής, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, αυστηροποιεί τους περιορισμούς στις συναλλαγματικές συναλλαγές, βάζοντας ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια για την αγορά προϊόντων μέσω internet. «Πρόκειται για την κλιμάκωση μιας προσπάθειας να σταματήσει την φθίνουσα πορεία των αποθεματικών σε δολάρια», αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg. Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση της κυβέρνησης, το μέγιστο όριο αγορών προϊόντων, που εισάγονται στη χώρα μέσω ηλεκτρονικής αγοράς με τη χρήση πιστωτικής κάρτας, περιορίζονται σε δύο. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Bloomberg, «η κυβέρνηση αποφάσισε από χθες να αυξήσει σημαντικά τη γραφειοκρατία για online αγορές», ώστε αυτό να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τους δυνητικούς αγοραστές.

Την υποτίμηση του νομίσματος ζητούσαν κυρίως οι εξαγωγείς, καθώς θα μπορούν έτσι να πωλούν τα προϊόντα τους σε ανταγωνιστικές τιμές. Ο πληθωρισμός στην Αργεντινή έφτασε πέρσι το 28% και αναμένεται ότι θα αυξηθεί κι άλλο το 2014.

Στο μεταξύ οι σκηνές θυμίζουν το χάος που ακολούθησε την πτώχευση του 2001, καθώς στα προάστια του Μπουένος Άιρες πολλά καταστήματα έχουν λεηλατηθεί, με πολλούς εμπόρους να δηλώνουν πως φοβούνται να ανοίξουν τα μαγαζιά τους έστω για λίγη ώρα. Οι ταραχές άρχισαν στην επαρχία Κόρντομπα, δυτικά της πρωτεύουσας, όταν οι αστυνομικοί αποφάσισαν να απεργήσουν ζητώντας αυξήσεις στις αποδοχές τους.

Με τις τιμές να αυξάνονται, σε μία προσπάθεια προστασίας των εγχώριων βιομηχανιών, η κυβέρνηση επέβαλε φόρο της τάξης του 50% σε όλες τις αγορές μέσω διαδικτύου που υπερβαίνουν τα 25 δολάρια, προκαλώντας νέο κύμα οργής στη χώρα.