Υποβάθμιση στο AA της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας από την S&P

Υποβάθμιση στο AA της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας από την S&P

Ο πρόεδρος Ολάντ περνά στην «αντεπίθεση», ανακοινώνοντας τρεις άξονες για την οικονομική πολιτική της Γαλλίας.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s μείωσε νωρίς το πρωί κατά ένα βαθμό, σε ΑΑ, το αξιόχρεο της Γαλλίας εκτιμώντας πως η χώρα έχει χάσει τα περιθώριά της για χρηματοπιστωτικούς ελιγμούς.

Απαντώντας στη νέα υποβάθμιση της γαλλικής πιστοληπτικής ικανότητας, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε νωρίτερα πως στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τους εκπροσώπους των μεγάλων χρηματοπιστωτικών θεσμών πρόκειται να «επιβεβαιώσει την οικονομική στρατηγική της Γαλλίας και τον δικό του προσανατολισμό».

Πραγματοποιώντας επίσκεψη στα γραφεία της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Γαλλία, ο Ολάντ δήλωσε πως η πολιτική που προτείνει «είναι η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει την οικονομική και κοινωνική συνοχή της Γαλλίας, καθώς βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη αρχίσει, που θα συνεχισθούν, και είναι η μόνη που επιτρέπει να εξασφαλισθεί η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της Γαλλίας».

Ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε πως η γαλλική οικονομική στρατηγική βασίζεται σε τρεις αρχές:

-Να γίνει στο δημόσιο η μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων που μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι δημόσιες υπηρεσίες και το γαλλικό κοινωνικό μοντέλο, ώστε να μειωθούν τα ελλείμματα.

– Να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας για να επιστρέψει στο υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης.

– Να δωθεί μάχη κατά της ανεργίας κινητοποιώντας όλο το δυναμικό, όλους τους πρωταγωνιστές, ιδιωτικούς όπως και δημόσιους.

Ο Φρανσουά Ολάντ πρόκειται να συζητήσει, το μεσημέρι στο μέγαρο των Ηλυσίων, τις οικονομικές προοπτικές της Γαλλίας με τους επικεφαλής των διεθνών οργανισμών που συμμετέχουν στην Ομάδα των Είκοσι (G20), την Κριστίν Λαγκάρντ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), τον Τζιν Γιονγκ Κιμ (Παγκόσμια Τράπεζα), τον Γκάι Ράιντερ (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας), τον Ρομπέρτο Αζεβέντο (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου) και τον Άνχελ Γκουρία (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης).

Διαβάστε ακόμη: Στο ναδίρ η δημοτικότητα του Ολάντ

«Ημιτελής» η ανάλυση για τον Γάλλο κεντρικό τραπεζίτη
Ο διοικητής της Τραπέζης της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ υποστήριξε σήμερα στο Λονδίνο ότι η ανάλυση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Γαλλίας, είναι «ημιτελής».

«Προσωπικά βρίσκω ότι η ανάλυση αυτή, όσο μπόρεσα να την διαβάσω, είναι ημιτελής», δήλωσε ο Νουαγιέ, ερωτηθείς κατά την διάρκεια μιας ετήσιας εκδήλωσης του επιμελητηρίου των γαλλικών εμπορικών επιχειρήσεων στη Βρετανίας. «Οφείλω να πω ότι μια άλλη γνώμη, με βάση τα ίδια ακριβώς γεγονότα», θα μπορούσε να καταλήγει στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα, ότι δηλαδή «η χώρα είναι σε καλό δρόμο», πρόσθεσε ο επικεφαλής του γαλλικού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος.

Σύμφωνα με τον Νουαγιέ ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αυτός δεν «συνυπολόγισε αυτά τα οποία έχουν ήδη γίνει εδώ και πολλά χρόνια (. . .) σε ό,τι αφορά την μείωση του ελλείμματος».

«Μικρή μνεία γίνεται (. . .) στην μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας», προσέθεσε ο ίδιος.