Υποχώρησαν οι προσδοκίες στη βιομηχανία τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ

Υποχώρησαν οι προσδοκίες στη βιομηχανία τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ
Photo: pixabay.com
Ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός πλήττουν σχεδόν όλες τις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών.

Εξασθένισε τον Οκτώβριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και διαμορφώθηκε στις 95,9 μονάδες (από 98,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο), επίπεδο χαμηλότερο και από το αντίστοιχο περυσινό (112,9 μονάδες).

Σύμφωνα με το δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία, του ΙΟΒΕ, καταγράφηκε επιδείνωση των προσδοκιών, ως αποτέλεσμα απαισιοδοξίας για το επίπεδο παραγγελιών, ζήτησης και διόγκωσης των αποθεμάτων. Παράλληλα, το ενεργειακό ζήτημα εξακολουθεί να προκαλεί απαισιοδοξία ενόψει της χειμερινής περιόδου, ενώ πλέον το πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού πλήττει σχεδόν όλες τις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών.

Επίσης, σημειώθηκε επιδείνωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 4,5% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, μείωση 1,2% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι αύξησης 5,3% στην ΕΕ 27 αλλά και άνοδος για την εγχώρια μεταποίηση 1,9% (y-o-y).

Νέα αύξηση των εξαγωγών της βιομηχανίας 56,2% σημειώθηκε τον Αύγουστο (y-o-y) καθώς και αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα 4,1 δισ. ευρώ, από 2,6 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ