Υψηλές τιμές στην ενέργεια έως το 2025 «βλέπει» η Κομισιόν

Υψηλές τιμές στην ενέργεια έως το 2025 «βλέπει» η Κομισιόν
In Paris, February 16, 2022, illustration of the increase in the price of gasoline in a total station. Photograph by valentino BELLONI / Hans Lucas. A Paris, France, le 16 fevrier 2022, illustration de l augmentation des prix de l essence dans une station total. Photographie de valentino BELLONI / Hans Lucas. (Photo by Valentino BELLONI / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP

Σήμερα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πληθωρισμό και ανάπτυξη.

Τις προβλέψεις της για τις οικονομικές προοπτικές της ζώνης του ευρώ, ανακοινώνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έκθεση φαίνεται να αποκτά ιδιαίτερο βάρος, καθώς είναι η πρώτη που δημοσιεύεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εν μέσω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και της αύξησης των επιτοκίων, από τις κεντρικές τράπεζες. Πρόκειται για μία πρώτη αποτίμηση για τις επιπτώσεις που προκαλεί η ενεργειακή κρίση στην ευρωπαϊκή οικονομία και την πιθανή διάρκεια της. Οι συγκεκριμένες προβλέψεις θα αποτελέσουν τη βάση για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο Eurogroup στις 23 Μαΐου με θέμα, μεταξύ άλλων, αν η ρήτρα διαφυγής θα παραμείνει ενεργοποιημένη και το 2023 ή όχι.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η εικόνα δεν είναι θετική, με αποτέλεσμα να φέρνει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και ίσως ακόμα πιο κοντά μια αύξηση των επιτοκίων.

Στο νέο προσχέδιο των προβλέψεων της Κομισιόν, σύμφωνα με το Bloomberg, στην πρώτη έκθεσή της μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 2,7% το 2022 και 2,3% το 2023, έναντι 4% και 2,7%, που προέβλεπε τον περασμένο Φεβρουάριο. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Επιτροπή προβλέπει ποσοστά 6,1% και 2,7% για φέτος και το επόμενο έτος, σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις 3,5% και 1,7%, αντίστοιχα.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι προβλέψεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί και ενδέχεται να αλλάξουν προτού δημοσιευθούν από την Κομισιόν την Δευτέρα.

Έως το 2025 θα παραμείνουν υψηλές οι τιμές στην ενέργεια

Απαισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις της Κομισιόν για τον χρόνο και την ένταση της ενεργειακής κρίσης σε έγγραφο που διέρρευσε σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στην ενέργεια. Όπως αναφέρει η Κομισιόν, επικαλούμενη την ανάλυση των συμβάσεων που έχουν συναφθεί στις ενεργειακές αγορές, οι ενεργειακές τιμές αναμένεται να παραμείνουν υψηλές για το υπόλοιπο του 2022, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί έως τη διετία 2024 – 2025.

Ειδικότερα, οι τιμές του φυσικού αερίου θα κυμαίνονται περίπου στα 100 ευρώ/MWh μέχρι το τέλος του επόμενου χειμώνα (και περίπου 75 ευρώ/MWh το καλοκαίρι του 2023 και πάνω από 50 ευρώ/MWh μέχρι το καλοκαίρι του 2025) με τις εκτιμήσεις για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να κινούνται αναλόγως. Ανάλογα με τις τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να κινηθούν και οι τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η πρόβλεψη αυτή τελεί υπό την αίρεση της αβεβαιότητας στην αγορά λόγω των σημερινών γεωπολιτικών εντάσεων και του πολέμου στην Ουκρανία. Βραχυπρόθεσμα, η εξάλειψη της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο θα επιφέρει προσαρμογές στις συνθήκες ζήτησης και προσφοράς καθώς, και αναταραχές στις τιμές. Τα επίπεδα τιμών θα συνεχίσουν να είναι υψηλά με την διαφοροποίηση να ασκεί ανοδική πίεση.

Σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση, όπως αναφέρει κείμενο της Κομισιόν, οι τιμές του ρεύματος και του αερίου έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2021 και κατέγραψαν ιστορικά υψηλά μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου του 2022. Οι τιμές του αερίου που ιστορικά κινούνται κάτω από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα βρέθηκαν πρόσφατα στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ περιστασιακά ξεπέρασαν και τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα. Κατ επέκταση οι τιμές του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά αυξήθηκαν εξαιτίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Η επιταχυνόμενη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τα σημαντικά μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης και απόκρισης ζήτησης όπως παρουσιάζονται στο σχέδιο REPowerEU θα πρέπει να συμβάλουν στον περιορισμό των επιπτώσεων και να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μεσοπρόθεσμα, σημειώνεται στο έγγραφο της Κομισιόν.