IQVIA Ελλάδας: Η εταιρεία που γίνεται φορέας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

IQVIA Ελλάδας: Η εταιρεία που γίνεται φορέας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας
Ο leader της IQVIA Ελλάδας αναλύει στο Fortune Greece τη συμβολή της εταιρείας στο πεδίο των κλινικών μελετών και του οικοσυστήματος της υγείας.

Εδώ και 55 χρόνια η IQVIA Hellas συνεργάζεται με όλους τους μετέχοντες στο οικοσύστημα της υγείας, προάγοντας την δημιουργία επιστημονικής γνώσης μέσα από κλινικές μελέτες ως κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στα Data analytics & Technology solutions και υποστηρίζοντας την ελληνική φαρμακοβιομηχανία να επεκταθεί στο εξωτερικό.

Επιπροσθέτως, έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με όλους τους σημαντικούς “παίκτες” στον χώρο της υγείας, τις φαρμακευτικές εταιρείες, τις εταιρείες σκευασμάτων υγείας, τροφίμων και καλλυντικών στο χώρο του φαρμακείου, τους θεσμικούς φορείς, τις Αρχές, τα συλλογικά όργανα των φαρμακευτικών εταιριών και των επιστημόνων υγείας, τους συλλόγους ασθενών, ενώ είναι μέλος της HACRO (Hellenic Association of Clinical Trial Organizations), ενώ παράλληλα παρέχει τις υπηρεσίες της σε πάνω από 150 πελάτες.

Ο Νίκος Κωστάρας, γενικός διευθυντής της IQVIA Ελλάδας, μίλησε στο Fortune Greece για την πορεία των κλινικών μελετών στην Ελλάδα, για το νομοθετικό πλαίσιο αλλά και για τα επενδυτικά πλάνα της εταιρείας.

Ας ξεκινήσουμε με μερικά εισαγωγικά στοιχεία για τις δραστηριότητες της IQVIA παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα. Πώς θα περιγράφατε το τοπίο των κλινικών μελετών;

H IQVIA, με έδρα τις ΗΠΑ, 84,000 εργαζομένους και παρουσία σε 100+ χώρες, δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο χώρο των B2B υπηρεσιών στο χώρο της υγείας, στους εξής 4 τομείς: Ανάλυση Δεδομένων, Συμβουλευτικές υπηρεσίες, Τεχνολογικές λύσεις και φυσικά τις κλινικές μελέτες. Είναι αποτέλεσμα της συγχώνευσης δύο κορυφαίων εταιριών παγκόσμια, της IMS Health και της Quintiles.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 1968, και τα τελευταία 3 χρόνια παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη, απασχολώντας πλέον των 350 υπαλλήλων, υψηλού επιπέδου επαγγελματίες, ως αποτέλεσμα των παρακάτω κινήσεων:

  • Δημιουργία 3 διεθνών hubs με 70 στελέχη για: α) Τεχνολογικές Λύσεις, β) Οικονομικά της Υγείας και γ) Έρευνες Αγοράς
  • Ανάπτυξη κυρίως στις Κλινικές Μελέτες όπου απασχολούνται 150+ άτομα σε τοπικούς και διεθνείς ρόλους
  • Επέκταση στον χώρο των Patient Support Programs, από τον Ιανουάριο 2023, διευρύνοντας τον κύκλο των υπηρεσιών μας στην Ελλάδα.

Οι επενδύσεις της IQVIA στην Ελλάδα για το 2023 ξεπερνούν τα 22 εκ. ευρώ ως αποτέλεσμα των παραπάνω δράσεων. Εστιάζοντας στο ανθρώπινο δυναμικό, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό πως στο διάστημα 2020-2022 προσλάβαμε περίπου 50 Έλληνες που επέστρεψαν από το εξωτερικό, υλοποιώντας στην πράξη το brain-gain.

Για τις παραπάνω δράσεις μας συνεργαζόμαστε με όλους τους επιστήμονες υγείας και τα νοσοκομεία, με το δίκτυο συνεργατών μας να περιλαμβάνει σήμερα 3.500 ιατρούς και 3.000 φαρμακεία για συλλογή στοιχείων και πρωτογενείς έρευνες, ενώ διεξάγουμε τουλάχιστον 120 κλινικές μελέτες σε πάνω από 100 κέντρα. Επίσης συνεργαζόμαστε στενά με όλους τους εταίρους της Υγείας, τους θεσμικούς φορείς, τις Αρχές, τα συλλογικά όργανα των επιστημόνων υγείας και των φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς και τους συλλόγους ασθενών, παρέχοντας τις υπηρεσίες μας σε περισσότερους από 150 πελάτες, κυρίως φαρμακευτικές, εταιρείες OTC και καταναλωτικών προϊόντων καθώς και φορείς στον χώρο της υγείας.

A precision micropipette is used to transfer cell culture medium (DMEM) to a multi-well plate
A precision micropipette is used to transfer cell culture medium (DMEM) to a multi-well plate

Πώς βοηθάει η IQVIA την ελληνική οικονομία στο χώρο των κλινικών μελετών αλλά και ευρύτερα;

Με διαρκώς περισσότερους τρόπους. Στο σκέλος των κλινικών μελετών το οικονομικό αποτύπωμα της IQVIA Hellas ετησίως ανέρχεται σε 12 εκ. ευρώ και οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τους 150. Τα νούμερα αυτά μπορούν να αυξηθούν. Υπολογίστε πως παγκοσμίως οι υπογεγραμμένες συμβάσεις κλινικών μελετών της IQVIA αγγίζουν τα 28 δισ. δολάρια. Με τα σωστά μέτρα μπορούμε να προσελκύσουμε κάποιες από αυτές στην Ελλάδα. Επιπλέον μπορούμε να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη πλατφόρμας κλινικών μελετών έχοντας μεγάλη εμπειρία διεθνώς σε αντίστοιχα έργα, ώστε να βοηθήσουμε το ελληνικό κράτος να εξοικονομήσει πόρους, να βελτιώσει τις διαδικασίες και να προσελκύσει επενδύσεις σε νέες κλινικές μελέτες. Σε επίπεδο εκπαίδευσης και συμβουλευτικής, η εξειδίκευση και η τεράστια τεχνογνωσία στις κλινικές μελέτες, μας επιτρέπει να μπορούμε να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.

Στο σκέλος της τοπικής φαρμακοβιομηχανίας παρέχουμε κορυφαίες τεχνολογικές λύσεις για την διασφάλιση ποιότητας (QMS), που  επιτρέπει στους πελάτες μας να αυτοματοποιήσουν τις διαδικασίες τους  ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης παρέχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες ώστε να πιστοποιηθούν από τον FDA και να αδειοδοτηθούν ώστε να εξάγουν στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά στον κόσμο. Επιπρόσθετα μέσω παροχής δεδομένων πωλήσεων φαρμάκων και συνταγογραφίας για ξένες αγορές, οι πελάτες μας κατευθύνουν τις εξαγωγικές τους δραστηριότητες σωστά. Με αυτές και άλλες κινήσεις, η IQVIA βοηθάει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία να βελτιώσει την παραγωγική της βάση και να αυξήσει την εξαγωγική της δραστηριότητα και γίνεται έτσι έμπρακτα φορέας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ποια είναι η κατάσταση και οι προοπτικές στο χώρο των κλινικών μελετών στην Ελλάδα;

Το επισήμως εκτιμώμενο ποσό που επενδύθηκε σε κλινικές μελέτες στην Ελλάδα το 2022 ανέρχεται σε περίπου 100 εκ. ευρώ. Αν και αυξημένο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, μας κατατάσσει σε πολύ χαμηλή θέση ως προς την κατά κεφαλή επένδυση σε ΚΜ στην Ευρώπη. Οι τελευταίες κανονιστικές ρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να μας αφυπνίσουν καθώς κεντρικοποιούνται οι διαδικασίες υποβολής κλινικών μελετών και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο οι καθυστερήσεις σε τοπικό επίπεδο, που είναι ήδη σημαντικές, να μεγαλώσουν και άλλο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει πολύ αρνητική  επίδραση στις προοπτικές  προσέλκυσης νέων κλινικών μελετών στη χώρα μας. Αυτό με τη σειρά του θα έχει επακόλουθες επιπτώσεις στην χρήση καινοτόμων θεραπειών, στην διακράτηση νέων επιστημόνων, στην προσέλκυση νέων ταλέντων, στην ανανέωση του εξοπλισμού των νοσοκομείων και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

Υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Υγείας, συστάθηκε μία ομάδα εργασίας στην οποία συμμετέχουμε μέσω της HACRO (Σύλλογος εταιριών διεξαγωγής Κλινικών Μελετών) της οποίας είμαστε μέλος, και στην οποία συμμετέχoυν σημαντικοί φορείς από το οικοσύστημα του χώρου της Υγείας, και η οποία έχει διαγνώσει τις ελλείψεις και έχει υποβάλλει σχετικές προτάσεις. Η πολιτεία στη συνέχεια έχει κάνει σημαντικά βήματα δίνοντας, από τα μέσα του 2022, οικονομικά κίνητρα στα νοσοκομεία, αλλά και πιο πρόσφατα, θεσμοθετώντας την  δυνατότητα σύστασης Αυτοτελών Τμημάτων Κλινικών Μελετών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Η θετική πορεία θα πρέπει να συνεχιστεί με τη λήψη μέτρων για επιτάχυνση εγκριτικών διαδικασιών, παροχή οικονομικών κινήτρων για όσους επενδύουν σε κλινικές μελέτες, ανάπτυξη κατάλληλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταγραφή και παρακολούθηση της πορείας των Κλινικών Μελετών, εκπαίδευση και ενημέρωση όσων απαιτείται για τις κλινικές μελέτες καθώς και άλλων μέτρων που έχουν ήδη καταγραφεί και συζητηθεί. Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως η πολιτεία κινείται και πως υπάρχει βούληση. Θα πρέπει βέβαια να επιταχυνθεί η λήψη αποφάσεων καθώς άλλες χώρες έχουν μηχανισμούς και θεσμούς που λειτουργούν αποτελεσματικότερα και ταχύτερα.

Η IQVIA παγκοσμίως έχει υπογεγραμμένες συμβάσεις για κλινικές μελέτες που αγγίζουν τα 28 δισ. δολάρια, εκατοντάδες φορές παραπάνω από ότι επενδύεται συνολικά, ετησίως, για ΚΜ στην Ελλάδα. Με τα σωστά μέτρα μπορούμε να προσελκύσουμε κάποιες από αυτές στη χώρα μας.

Βλέπετε θετικά την ψήφιση νόμου για τη δημιουργία γραφείων κλινικών μελετών στα νοσοκομεία;

Είναι σαφώς ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς τα νοσοκομεία θα έχουν την ευκαιρία να εστιάσουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών για υλοποίηση των κλινικών μελετών.  Αυτό θα επηρεάσει θετικά και συνολικά τη χώρα μας, τους ασθενείς, και φυσικά τη λειτουργία, το προσωπικό αλλά και την οικονομική υγεία των νοσοκομείων. Θα πρέπει προφανώς να τονιστεί η σημασία της σωστής στελέχωσης και της άψογης υλοποίησης στην επιτυχία του εγχειρήματος. Οι άνθρωποι που θα στελεχώσουν τα γραφεία κλινικών μελετών θα πρέπει να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες οργάνωσης, συντονισμού, διοίκησης και επικοινωνίας και φυσικά τη διάθεση και την εξουσία να λύσουν χρόνια προβλήματα και να βρουν τις βέλτιστες λύσεις. Για την άρτια υλοποίηση ελπίζω να τεθούν συγκεκριμένα ΚΡΙs και χρονοδιαγράμματα καθώς και σαφώς καθορισμένοι ρόλοι και επίπεδο ευθυνών για καθέναν από αυτούς (roles & responsibilities) ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες συντονισμένα, γρήγορα και αποτελεσματικά. Οι σωστοί άνθρωποι και διαδικασίες θα βοηθήσουν να κάνουν τη διαφορά και να επιταχύνουν τους ρυθμούς με τους οποίους κινούμαστε ως χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: