Νίκος Κωστάρας (IQVIA Ελλάδας): Ρεκόρ επενδύσεων στην Ελλάδα από την IQVIA

Νίκος Κωστάρας (IQVIA Ελλάδας): Ρεκόρ επενδύσεων στην Ελλάδα από την IQVIA
Ο Νίκος Κωστάρας, γενικός διευθυντής της IQVIA Ελλάδας, μιλά στο Fortune Greece για το brain gain, την ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα με επενδύσεις ρεκόρ, αλλά και την επόμενη μέρα της εταιρείας.

Ρεκόρ επενδύσεων υλοποιεί τη φετινή χρονιά η IQVIA Ελλάδας, στις κλινικές μελέτες και στην επέκτασή στον χώρο των Patient Support Programs (PSP). Η εταιρεία, θυγατρική της αμερικανικής πολυεθνικής IQVIA που προήλθε από τη συγχώνευση της IMS Health και της Quintiles, και διαθέτει 3 hubs στην Ελλάδα δραστηριοποιείται στη χώρα από το 1968 και συνεργάζεται με όλο το εύρος των επιστημόνων υγείας και τα νοσοκομεία.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι η ελληνική θυγατρική διεξάγει περισσότερες από 120 κλινικές μελέτες και παρέχει τις υπηρεσίες της σε πάνω από 200 πελάτες συνεργαζόμενη στενά με όλους τους εταίρους της υγείας, όπως τις φαρμακευτικές εταιρείες, εταιρείες παραφαρμακευτικών σκευασμάτων και καλλυντικών στο χώρο του φαρμακείου, τους θεσμικούς φορείς, τα νοσοκομεία και τους Συλλόγους Ασθενών.

Αυτό το αποτύπωμα σκοπεύει η εταιρεία να ενισχύσει περαιτέρω. Όπως λέει στο Fortune Greece ο Νίκος Κωστάρας, γενικός διευθυντής της IQVIA Ελλάδας, «μέσα στο 2023 σημειώνουμε ρεκόρ, επενδύοντας τα τετραπλάσια κεφάλαια σε σχέση με 4 χρόνια πριν. Οι επενδύσεις μας θα συνεχίσουν να αυξάνονται εφόσον υπάρχει ευνοϊκό κλίμα και οι κατάλληλες ευκαιρίες».

Ο επικεφαλής της IQVIA Ελλάδας μιλά για τους λόγους που μειώνονται οι κλινικές μελέτες στην Ελλάδα, αλλά και πως η εταιρεία της οποίας ηγείται έχει καταφέρει να πρωτοπορεί σε θέματα υιοθέτησης νέων τεχνολογιών για την διεξαγωγή κλινικών μελετών, συμβάλλοντας κατά το δυνατόν στην ελκυστικότητα της χώρας. Με τον κ. Κωστάρα μιλάμε για το brain gain και για το πως η IQVIA Ελλάδας έχει καταφέρει να προσελκύσει ταλέντα σε μια εποχή που η ανεύρεση και η διατήρηση τους αποτελεί δύσκολη άσκηση για τις επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κύριε Κωστάρα η IQVIA ενίσχυσε την παρουσία της στη χώρα με τρεις διεθνείς κόμβους. Γιατί επελέγη η Ελλάδα για αυτά τα hubs; Υπάρχει πρόβλεψη για νέες επενδύσεις στη χώρα;

Η Ελλάδα επελέγη καθώς έχουμε ανθρώπους με δυνατό ακαδημαϊκό υπόβαθρο, εμπειρία από άλλες χώρες του εξωτερικού, καινοτόμο πνεύμα, εργατικότητα και ελκυστικούς μισθούς, ενώ ταυτόχρονα ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μιλάμε καλά αγγλικά.

Σχετικά με τις νέες επενδύσεις μας, μέσα στο 2023 σημειώνουμε ρεκόρ, επενδύοντας τα τετραπλάσια κεφάλαια σε σχέση με 4 χρόνια πριν. Οι επενδύσεις μας θα συνεχίσουν να αυξάνονται εφόσον υπάρχει ευνοϊκό κλίμα και οι κατάλληλες ευκαιρίες.

Ποια είναι τα σχέδιά για τη φετινή χρονιά;

Προετοιμάζουμε λανσάρισμα νέων υπηρεσιών καθώς και βελτίωση των ήδη υπαρχουσών, με στόχο την καλύτερη εμπειρία του πελάτη. Αυτό το επιτυγχάνουμε μέσα από νέες τεχνολογικές πλατφόρμες και βελτιωμένες μεθοδολογίες με τη χρήση AI/ML που επιτρέπουν υψηλότερη ακρίβεια αποτελεσμάτων με χαμηλότερους χρόνους ολοκλήρωσης των έργων μας. Έχοντας εισέλθει στον χώρο των προγραμμάτων υποστήριξης ασθενών (PSP) θα συνδυάσουμε το ήδη υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών με νέες τεχνολογίες, για περαιτέρω βελτίωση τους. Επιπλέον, εστιάζουμε περαιτέρω στα RWD και τις πολιτικές υγείας που αποκτούν διαρκώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον και στα οποία έχουμε μεγάλη τεχνογνωσία παγκοσμίως. Ο χώρος των νοσοκομείων τραβά επίσης την προσοχή μας καθώς υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτιώσεων. Για όλα τα παραπάνω έχουμε ήδη προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις και αναδιοργανώσεις τμημάτων ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε άμεσα στις νέες προκλήσεις, με στόχο την καλύτερη ικανοποίηση των πελατών μας.

 

Ποιο είναι το αποτύπωμα της εταιρείας στην εθνική οικονομία σε όρους απασχόλησης, επενδύσεων, εξαγωγών αλλά και του brain gain;

Οι επενδύσεις μας φέτος ξεπερνάνε τα 22 εκ. ευρώ συμπεριλαμβάνοντας τις επενδύσεις στους 3 κόμβους, στις κλινικές μελέτες και στην επέκτασή μας στον χώρο των Patient Support Programs (PSP).

Σε όρους απασχόλησης έχουμε πλέον ξεπεράσει τους 350 εργαζομένους, υπερδιπλάσιοι από τους 150 που είμασταν στις αρχές του 2020. Περίπου 50 είναι οι νέοι που έχουμε προσελκύσει από το εξωτερικό τα τελευταία χρόνια κάτι που μας κάνει εξαιρετικά υπερήφανους καθώς υλοποιούμε έμπρακτα το brain gain, φέρνοντας πίσω στην πατρίδα Έλληνες επιστήμονες, με τεχνογνωσία και εμπειρία εξωτερικού για να εργαστούν στην IQVIA Hellas και να βοηθήσουν στη βελτίωση των υπηρεσιών μας καθώς και στη  συνολική ανόρθωση της χώρας μας.

Σχετικά με τις εξαγωγές προσφέρουμε πολλές και διαφορετικές λύσεις για να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως οι πλατφόρμες Διαχείρισης Ποιότητας (QMS), Regulatory και Φαρμακοεπαγρύπνισης.

Άλλο παράδειγμα είναι η τεχνογνωσία που έχουμε παράσχει σε Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες ώστε να πιστοποιηθούν από τον FDA και να αδειοδοτηθούν ώστε να εξάγουν στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά στον κόσμο. Τέλος, με την παροχή δεδομένων πωλήσεων φαρμάκων και συνταγογραφίας για ξένες αγορές, οι πελάτες μας κατανοούν τις διεθνείς τάσεις και μεγέθη και κατευθύνουν τις εξαγωγικές τους δραστηριότητες σωστά. Με τέτοιες κινήσεις, η IQVIA βοηθάει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία να βελτιώσει την παραγωγική της βάση και να αυξήσει την εξαγωγική της δραστηριότητα και γίνεται έτσι έμπρακτα φορέας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Γιατί οι κλινικές μελέτες είναι σημαντικές και πως θα μπορούσε να αυξηθεί ο αριθμός και οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα;

Είναι σημαντικές γιατί προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες για τον ασθενή, εξασφαλίζουν ολοκληρωμένη θεραπεία από εξειδικευμένο προσωπικό, προάγουν την επιστημονική γνώση, προσελκύουν νέα ταλέντα, φέρνουν νέες επενδύσεις, μειώνουν την ανεργία και επιδρούν πολλαπλασιαστικώς θετικά στην οικονομία, μεταξύ άλλων. Η υποστελέχωση, η ελλιπής γνώση, η μη αίσθηση του επείγοντος και η έλλειψη προτεραιοτήτων είναι μερικοί από τους λόγους που οδήγησαν ως εδώ. Υπάρχουν σποραδικά δείγματα βελτίωσης αλλά είμαστε ακόμα μακριά από τον στόχο μας.

Ως IQVIA, είμαστε πρωτοπόροι στον τομέα των κλινικών μελετών παγκοσμίως, με υπογεγραμμένες συμβάσεις άνω των 27 δις δολάρια. Δηλαδή περίπου 400-500 φορές το ποσό που επενδύεται για κλινικές μελέτες στην Ελλάδα ετησίως. Αντίστοιχα, όπως προαναφέρθηκε, στην Ελλάδα διεξάγουμε περισσότερες από 120 κλινικές μελέτες, ενώ πρωτοπορούμε σε θέματα υιοθέτησης νέων τεχνολογιών για την διεξαγωγή κλινικών μελετών, συμβάλλοντας κατά το δυνατόν στην ελκυστικότητα της χώρας μας.

 Όμως σύμφωνα με τον ΕΟΦ πέρυσι πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα οι λιγότερες κλινικές μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Που οφείλεται αυτή η μείωση;

Στην έλλειψη οικονομικών κινήτρων, κυρίως, κάτι που καθιστά την Ελλάδα λιγότερο ελκυστική χώρα. Αυτό μεγαλώνει την απόστασή μας από άλλες χώρες που, επιπλέον των οικονομικών κινήτρων, έχουν και ταχύτερες εγκριτικές διαδικασίες των κλινικών μελετών. Ο συνδυασμός αυτός αποβαίνει δραματικά εις βάρος της χώρας μας και πρέπει να δράσουμε τάχιστα για να ανατρέψουμε την κατάσταση.

 Κύριε Κωστάρα θέλω να σταθώ στη διάκρισή σας με την πιστοποίηση Great Place to Work και στο γεγονός ότι έχετε καταφέρει να προσελκύσετε ταλέντα, σε μια εποχή μάλιστα που η ανεύρεση και η διατήρηση τους αποτελεί δύσκολη άσκηση για τις επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο;

Είμαστε διπλά υπερήφανοι καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα διακριθήκαμε και ως Best Work Place for Women! Σχετικά με την ανεύρεση ταλέντων, οι τάσεις στην αγορά εργασίας αλλάζουν με διάφορους τρόπους, ένας από τους οποίους είναι ο ρόλος που δίνουν οι νέοι υποψήφιοι στις αξίες που πρεσβεύει ένας εργοδότης, όπως το να συνεισφέρεις ουσιαστικά στην κοινωνία, και στην ευελιξία σχετικά με το ωράριο και τον τόπο εργασίας.

Σχετικά με το πρώτο, στην IQVIA εργαζόμαστε έμπρακτα ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των ασθενών, μέσα από σημαντικά έργα που κάνουμε με συλλόγους ασθενών όπως αυτά για την αποτύπωση των Σπανίων Ασθενειών στην Ελλάδα, ή για την κατάσταση με την αιμοδοσία, ή οι συστάσεις για την πολιτική καρκίνου, μεταξύ άλλων. Επίσης προσπαθούμε να κάνουμε τον εργαζόμενο να νοιώθει άνετα σε ένα περιβάλλον που προωθεί την καινοτομία και προσαρμόζεται στις αλλαγές.

Οι 3 κόμβοι που δημιουργήσαμε, όπου εργάζονται 70 περίπου στελέχη μας σε ενδιαφέροντα projects του εξωτερικού, προωθούν την καινοτομία και παράγουν τεχνογνωσία. Τέλος, η υιοθέτηση από πολύ νωρίς του υβριδικού μοντέλου εργασίας και η ευελιξία στο ωράριο εκτιμώνται ιδιαιτέρως καθώς είμαστε προσανατολισμένοι στο αποτέλεσμα και όχι στους τύπους. Πιστεύουμε πως οι παραπάνω αξίες και χαρακτηριστικά του εργασιακού μας περιβάλλοντος προσελκύουν νέους ταλαντούχους ανθρώπους και τους κρατούν κινητοποιημένους ώστε να παραμείνουν στην οικογένεια της IQVIA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: