Ιράκ: Ένας νεκρός από τεράστια έκρηξη σε στρατιωτική βάση – Πώς συνδέεται με το Ιράν;

Ιράκ: Ένας νεκρός από τεράστια έκρηξη σε στρατιωτική βάση – Πώς συνδέεται με το Ιράν;
FILE - In this Wednesday, May 27, 2015, file photo, Iraqi army soldiers celebrate during a training mission outside Baghdad, Iraq. It will take many more months to prepare Iraq’s still struggling military for a long-anticipated assault on the Islamic State group’s biggest stronghold in the country, the city of Mosul, U.S. and Iraqi officials say _ and it may not even be possible to retake it this year, despite repeated vows by Prime Minister Haider al-Abadi. (AP Photo/Khalid Mohammed) Photo: AFP
Σκότωσε ένα μέλος των Ιρακινών Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF) και τραυμάτισε οκτώ άλλους στη στρατιωτική βάση Καλσό.

Μια τεράστια έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Ιράκ σκότωσε νωρίς το Σάββατο ένα μέλος της ιρακινής δύναμης ασφαλείας που περιλαμβάνει ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ο διοικητής της δύναμης δήλωσε ότι επρόκειτο για επίθεση, ενώ ο στρατός δήλωσε ότι διεξάγει έρευνα και ότι δεν υπήρχαν πολεμικά αεροσκάφη στον ουρανό εκείνη τη στιγμή.

Δύο πηγές ασφαλείας είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι αεροπορική επιδρομή προκάλεσε την έκρηξη, η οποία σκότωσε ένα μέλος των Ιρακινών Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF) και τραυμάτισε οκτώ άλλους στη στρατιωτική βάση Καλσό περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.

Σε ανακοίνωσή της, η PMF ανέφερε ότι ο επικεφαλής του επιτελείου της Αμπντούλ Αζίζ αλ Μοχαμεντάουι επισκέφθηκε την τοποθεσία και «εξέτασε τις λεπτομέρειες των ερευνητικών επιτροπών που βρίσκονται στον τόπο που δέχθηκε την επίθεση».

Ο ιρακινός στρατός δήλωσε ότι μια τεχνική επιτροπή εξετάζει τα αίτια της έκρηξης και της πυρκαγιάς στη βάση, η οποία, όπως είπε, συνέβη στη 1 π.μ. του Σαββάτου (τοπική ώρα_.

«Η έκθεση της διοίκησης αεράμυνας επιβεβαίωσε, μέσω τεχνικών προσπαθειών και ανίχνευσης με ραντάρ, ότι δεν υπήρχε κανένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος ή μαχητικό αεροσκάφος στον εναέριο χώρο της Μπαμπίλ πριν και κατά τη διάρκεια της έκρηξης», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Το περιστατικό στην επαρχία Μπαμπίλ του Ιράκ σημειώθηκε με την ένταση να είναι ακόμη μεγαλύτερη από το συνηθισμένο σε όλη τη Μέση Ανατολή, μετά από μια ισραηλινή επίθεση που σύμφωνα με πηγές έγινε στην ιρανική πόλη Ισφαχάν την Παρασκευή. Η Τεχεράνη το υποβάθμισε και ανέφερε ότι δεν είχε σχέδια για αντίποινα.

Το περιστατικό αυτό συνέβη έξι ημέρες μετά την εκτόξευση πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν κατά του Ισραήλ σε απάντηση σε μια υποτιθέμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που κατέστρεψε μέρος της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό, σκοτώνοντας επτά αξιωματικούς των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης την 1η Απριλίου.

Η PMF περιλαμβάνει ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν και οι οποίες, λειτουργώντας υπό τη σημαία της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ, έχουν επιτεθεί σε αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή και έχουν βάλει στο στόχαστρο το Ισραήλ από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, δηλώνοντας την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους.

Οι επιθέσεις τους κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία και το Ιράκ σταμάτησαν στις αρχές Φεβρουαρίου, αφού μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε τρεις αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία, προκαλώντας σφοδρές αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία.

Αλλά ανέλαβαν την ευθύνη για μια επίθεση στην ισραηλινή πόλη Εϊλάτ την 1η Απριλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com