Ιράκ: Οι Κούρδοι ανακατέλαβαν δύο πόλεις

Ιράκ: Οι Κούρδοι ανακατέλαβαν δύο πόλεις

Οι συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ήταν αιματηρές - "Καθοριστική" η συμβολή των αμερικανικών βομβαρδισμών λένε οι Κούρδοι μαχητές.

Ένοπλα τμήματα της αυτόνομης κουρδικής περιοχής ανακατέλαβαν σήμερα δύο πόλεις στο βόρειο Ιράκ, μετά τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές που έχουν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Οι Πεσμεργκά (σ.σ. οι Κούρδοι μαχητές) απελευθέρωσαν την Μάχμουρ και τη Γκουέρ. . . Η αεροπορική υποστήριξη των αμερικανών βοήθησε», δήλωσε εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων, ο Χαλγκόρντ Χεκμάτ, οι δηλώσεις του οποίου επιβεβαιώθηκαν από έναν τοπικό αξιωματούχο. Ο τελευταίος έκανε λόγο περί αιματηρών συγκρούσεων στις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη των δύο πόλεων.

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν νέες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική στρατιωτική Κεντρική Διοίκηση.

Οι επιθέσεις που πραγματοποίησαν μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη και μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, είχαν στόχο την προστασία των δυνάμεων των κούρδων Πεσμεργκά απέναντι στους τζιχαντιστές κοντά στο Αρμπίλ, όπου βρίσκεται το αμερικανικό προξενείο και το κέντρο κοινής στρατιωτικής διοίκησης ΗΠΑ-Ιράκ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Διοίκηση.

Οι κουρδικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τις αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις, ανέκτησαν τον έλεγχο από τους τζιχαντιστές δύο πόλεων στο βόρειο Ιράκ αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να αντιστραφεί το κλίμα, δήλωσε ανώτερος κούρδος αξιωματούχος στο Reuters.

Ο Χοσιγιάρ Ζεμπάρι είπε ότι οι Κούρδοι ανέκτησαν τον έλεγχο των πόλεων Γκουγουάιρ και Μακχμούρ.

Ερωτηθείς για πόσο χρόνο θα συνεχιστούν οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, ο Ζεμπάρι είπε: «Όπως είπε ο πρόεδρος Ομπάμα, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα».

Διαβάστε ακόμη: 

Ιράκ: Οι τζιχανιστές έθαψαν ζωντανούς γυναίκες και παιδιά

Ιράκ: Συνεχίζουν τις αεροπορικές επιδρομές οι ΗΠΑ