Ιράκ: O Νούρι αλ – Μαλίκι παραιτήθηκε μετά από ισχυρές πιέσεις

Ιράκ: O Νούρι αλ – Μαλίκι παραιτήθηκε μετά από ισχυρές πιέσεις

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την απόφαση του να αποσύρει την υποψηφιότητα του και να στηρίξει τον αντικαταστάτη του Χάϊντερ αλ Αμπάντι.

Αντιμετωπίζοντας τεράστια πίεση στο εσωτερικό του Ιράκ αλά και στο εξωτερικό ώστε να αποσυρθεί από το πολιτικό προσκήνιο ο πρωθυπουργός της Νούρι αλ-Μαλίκι ανακοίνωσε επίσημα την Πέμπτη ότι αποσύρει την υποψηφιότητα του για τη διεκδίκηση μιας τρίτης πρωθυπουργικής θητείας.

Ο αλ-Μαλίκι ανακοινώνοντας την απόφασή του υποσχέθηκε ταυτόχρονα να στηρίξει τον αντικατάστασή του στον πρωθυπουργικό θώκο τον μετριοπαθή σιίτη Χάιντερ αλ-Αμπάντι. Πλαισιωμένος από τον νέο πρωθυπουργό καθώς και άλλους σιίτες πολιτικούς ο Νούρι αλ Μαλίκι εμφανίστηκε στην κρατική ιρακινή τηλεόραση και μίλησε αρχικά για την «τρομοκρατική» απειλή από το Ισλαμικό Κράτος και τους εξτρεμιστές σουνίτες μαχητές του προτού ανακοινώσει την απόφασή του να αποσυρθεί από το πολιτικό προσκήνιο.

«Ανακοινώνω σήμερα ενώπιόν σας, για να διευκολύνω την πολιτική διαδικασία και το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, την απόσυρση της υποψηφιότητάς μου υπέρ του αδελφού δρ Χάϊντερ αλ Αμπάντι» ανέφερε ο Νούρι αλ-Μαλίκι.

Ο Λευκός Οίκος επαίνεσε την Πέμπτη τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι για την απόφασή του.

«Σήμερα οι ιρακινοί έκαναν άλλο ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην ένωση της χώρας τους », δήλωσε η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου Σούζαν Ράις. «Επαινούμε τον πρωθυπουργό αλ-Μαλίκι για την απόφασή του να στηρίξει τον νέο πρωθυπουργό Χάϊντερ αλ-Αμπάντι στις προσπάθειές του να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με το Σύνταγμα του Ιράκ » ανέφερε η Σούζαν Ράις.

Η ίδια δήλωσε ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία είχε προ πολλού αποσύρει την εμπιστοσύνη της προς τον αλ Μαλίκι, έχει ακούσει από πολλούς πολιτικούς ηγέτες στο Ιράκ, την υποσχέση να στηρίξουν τις προσπάθειες του νέου πρωθυπουργού του Ιράκ .

«Αυτές οι ενθαρρυντικές εξελίξεις ελπίζουμε να φέρουν το Ιράκ σε μια νέα πορεία και να ενώσουν το λαό έναντι της απειλής που προβάλετε από το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε», δήλωσε η Ράις. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες σε μια ισχυρή εταιρική σχέση με το Ιράκ και τον ιρακινό λαό» είπε επίσης η σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του αμερικανού προέδρου.

Διαβάστε ακόμη: 

Ειδικές δυνάμεις του βρετανικού στρατού στο Ιράκ