Ειρηνική η αντικυβερνητική συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε»

Ειρηνική η αντικυβερνητική συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε»

Ακοματίκ αλλά όχι απολιτίκ. Όλα όσα συνέβησαν στη χθεσινή διαδήλωση στο Σύνταγμα. 

Από τις 6.30 το απόγευμα συγκεντρώθηκαν μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος οι διαδηλωτές του κινήματος «Παραιτηθείτε».

Η πρωτοβουλία των πολιτών, που οργανώθηκε πρίν από λίγες μέρες μέσω social media, πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων από τα στελέχη της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση να αντεπιτίθεται.

Στην ειρηνική διαδήλωση, που συμμετείχαν περίπου 7.000 πολίτες, δεν κυμάτιζαν σημαίες κομμάτων αλλά η ελληνική και αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

katalogos2_29

Από τα μεγάφωνα ηχούσαν οι προεκλογικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που υποσχόταν ό,τι με έναν νόμο θα καταργήσει τα μνημόνια και ό,τι ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος νόμος και θα αποσυρθεί. Ανάμεσα στους διαδηλωτές, που ήταν κυρίως ηλικίας 35-45 ετών και φώναζαν συνθήματα κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βρέθηκαν ο Άδωνις Γεωργιάδης (με αθλητικό look διαμαρτυρόμενου), ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Θάνος Τζήμερος, ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο Βασίλης Καπερνάρος και η Ζέτα Μακρή.

pr5

 

Το μοναδικό περιστατικό που σημειώθηκε ήταν  η «εισβολή» ενός νεαρού που δήλωσε αναρχικός και θέλησε να κάψει την σημαία της Ε.Ε. που κρατούσε. Το επεισόδιο δεν έλαβε παραπάνω διαστάσεις καθώς οι συγκεντρωμένοι τον απώθησαν και τον απομάκρυναν.

Τα βλέμματα τράβηξε κι ένας διαδηλωτής, ο οποίος κρατώντας κι ανεμίζοντας την ελληνική σημαία ανέβηκε στα σκαλοπάτια της Βουλής χωρίς όμως να προκαλέσει ένταση και την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, η στάση των οποίων παρέμεινε διακριτική.

«Χαλαρή» την αντίδραση του κόσμου χαρακτήρισε ένας εκ των διοργανωτών της συγκέντρωσης, Γιάννης Λασπούλας που δήλωσε ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου, ενώ τόνισε ότι υπάρχει η διάθεση να ανανεώσουν το ραντεβού τους. Για την «μέτρια» απήχηση του κόσμου θεωρείται ότι έπαιξε ρόλο η στάση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Από πλευράς κυβέρνησης δεν υπήρξε κάποιο σχετικό σχόλιο, με εξαίρεση τον υπουργό Εργασίας Γίωργο Κατρούγκαλο, ο οποίος έγραψε στο Twitter χθες το απόγευμα «Πού είναι ο κύριος με τη σαμπάνια; Λειψανδρία στους “Παραιτηθείτε” ή θα κάνει εμφάνιση αργότερα;», αναφερόμενος στον άνρρα, που είχε εμφανιστεί στην συγκέντρωση του «Μένουμε Ευρώπη» με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι και είχε γίνει viral.