Ισχυρή ζήτηση για το πράσινο ομόλογο της ΔΕΗ – Στα 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 3,5%-3,75%

Ισχυρή ζήτηση για το πράσινο ομόλογο της ΔΕΗ – Στα 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 3,5%-3,75%

Ισχυρή ζήτηση σημειώνεται για το πράσινο ομόλογο της ΔΕΗ. Μάλιστα, όπως μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το κουπόνι του ομολόγου αναμένεται να κινηθεί στο εύρος του 3,5%-3,75%, με το τελικό ποσό άντλησης να φτάνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ, αντί για 350 εκατομμύρια δολάρια, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Το βιβλίο κλείνει στις 13:30 (ώρα Ελλάδας), ενώ οι μέχρι τώρα προσφορές αγγίζουν τα 2 δισεκ. ευρώ.

Σημειώνεται πως  το νέο senior unsecured πράσινο ομόλογο της ΔΕΗ, το οποίο συνδέεται με τη μείωση των εκπομπών CO2, λήγει τον Ιούλιο του 2028 και θα έχει δυνατότητα ανάκλησης μετά την πάροδο των πρώτων τριών ετών. Επισημαίνεται πως ο τίτλος έχει αξιολογηθεί από τους οίκους Standard and Poor’s και Fitch Ratings με B+ και ΒΒ-, αντίστοιχα.

Τα έσοδα από τις νέες senior ομολογίες θα χρησιμοποιηθούν για την εν μέρει αποπληρωμή του υφιστάμενου  χρέους στις ελληνικές τράπεζες αλλά και για τη βελτίωση της  οικονομικής θέσης της εταιρείας. Από την άλλη, το πιστοληπτικό προφίλ της ΔΕΗ αντικατοπτρίζει το ασταθές και αδιαφανές ρυθμιστικό και λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα, καθώς επίσης την υψηλή μόχλευση και τις σταθερά αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές καθ’ όλη τη διάρκεια του επενδυτικού κύκλου.

Επίσης, καθρεπτίζει τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην αγορά της Ελλάδας και τη βελτίωση της βιωσιμότητας μετά τη στρατηγική επανατοποθέτηση και τις εποικοδομητικές ενεργειακές μεταρρυθμίσεις στη χώρα από το 2019 και εξής.

Οι διαχειριστές του βιβλίου προσφορών

Η ΔEH σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιχείρηση, η Goldman Sachs Bank Europe SE και η HSBC Continental Europe ενεργούν ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών, η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως από κοινού Διεθνής Συντονιστής και Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών και οι Αlpha Bank Α.Ε., Ambrosia Capital Limited, AXIA Ventures Group Limited, Credit Suisse Securities, Sociedad de Valores, S.A., Eurobank Α.Ε., J.P. Morgan AG, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως από κοινού Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά. Η HSBC Continental Europe επίσης ενεργεί ως Σύμβουλος Διάρθρωσης για Ομολογίες με Ρήτρα Αειφορίας (Sustainability-Linked Bond Structuring Advisor). Το roadshow της Προσφοράς θα ξεκινήσει στις 12 Ιουλίου 2021.