Ισημερινός: Στα 9,5 δισ. δολάρια το πρόστιμο της Chevron

Ισημερινός: Στα 9,5 δισ. δολάρια το πρόστιμο της Chevron

Ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα στην ιστορία της περιβαλλοντικής νομοθεσίας επιβλήθηκε στην πετρελαϊκή εταιρεία για την μόλυνση του Αμαζονίου.

Πρόκειται για μία από τις πλέον μακροχρόνιες και πολυέξοδες δικαστικές διαμάχες, από εκείνες που θα μπορούσαν άνετα να αποτελέσουν σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Και απ’ ότι φαίνεται, δεν πρόκειται να μπει τέλος σύντομα.

Στο τελευταίο «επεισόδιο» της διαμάχης μεταξύ της κυβέρνησης του Ισημερινού και της πετρελαϊκής Chevron, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μείωσε σε λιγότερο από 10 δισεκατομμύρια δολάρια το πρόστιμο για την πετρελαϊκή ρύπανση στον Αμαζόνιο που επιβλήθηκε στην αμερικανική εταιρεία.

Το δικαστήριο επικύρωσε την προηγούμενηκαταδίκη της Chevron για τη ρύπανση, αλλά καθόρισε το ύψος του προστίμου στα 9,5 δισ. δολάρια, δηλαδή το ήμισυ σχεδόν του ποσού που είχε αρχικά οριστεί στα 19 δισ. δολάρια.

Ακόμη, όμως, και κατά το ήμισυ, το πρόστιμο στη Chevron είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν επιβληθεί στην ιστορία της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και υπερβαίνει κατά πολύ τα 4,5 δισ. δολάρια που είχαν επιβληθεί στην ExxonMobil για την πετρελαιοκηλίδα στην Αλάσκα το 1989.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, που βρίσκεται σε συγκρουσιακή σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες , έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει μια προσπάθεια για διεθνές μποϊκοτάζ κατά των προϊόντων της Chevron, ονομάζοντάς την ως υπεύθυνη για μία από τις «χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές στον πλανήτη».

Διαβάστε ακόμη: Ενδιαφέρον πετρελαϊκών κολοσσών για την Ελλάδα